Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ανέλυσαν εκ νέου κάποια από τα σημειωματάρια του ιδιοφυούς καλλιτέχνη και εφευρέτη και με ανακοίνωση τους υποστηρίζουν ότι ο ντα Βίντσι κατάφερε να μοντελοποιήσει τη σταθερά της βαρύτητας με 97% ακρίβεια.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1907, διατύπωσε για πρώτη φορά την ιδέα ότι η βαρύτητα και η επιτάχυνση είναι το ίδιο. Η αρχή της ισοδυναμίας πρεσβεύει ότι η κίνηση ενός σώματος, όπως παρατηρείται από ένα μη αδρανειακό σύστημα αναφοράς, είναι η ίδια όπως και η κίνησή του σε ένα αδρανειακό σύστημα αναφοράς, παρουσία όμως ενός βαρυτικού πεδίου.
Ένα αιώνα με τον θάνατο του Ντα Βίντσι ο Γαλιλαίος πρότεινε ότι η απόσταση που ένα αντικείμενο ταξιδεύει είναι ανάλογη προς το τετράγωνο του χρόνου που χρειάζεται το αντικείμενο να φτάσει στο έδαφος.
Ο Αϊνστάιν ανέλυσε τις ιδέες από την αναλάκυψη του Ισαάκ Νεύτωνα ο οποίος διετύπωσε τον περίφημο Νόμο της παγκόσμιας έλξης όπου κατ΄ αυτόν: Οι ελκτικές δυνάμεις μεταξύ δύο ουρανίων σωμάτων είναι ανάλογες του γινομένου των μαζών τους και αντιστρόφως ανάλογες του τετραγώνου της μεταξύ των κέντρων μάζας τους απόστασης.
Δεν γνωρίζουμε αν ο ντα Βίντσι έκανε περαιτέρω πειράματα ή διερεύνησε αυτό το ερώτημα πιο βαθιά», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Μόρι Γκαρίμπ, καθηγητής αεροναυπηγικής και ιατρικής μηχανικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. «Αλλά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο - στις αρχές του 1500 - δείχνει πόσο μπροστά ήταν η σκέψη του».
Ο ντα Βίντσι ήταν ζωγράφος, αρχιτέκτονας, εφευρέτης, ανατόμος, μηχανικός και επιστήμονας. Πρωτίστως αυτοεκπαιδευμένος, γέμισε δεκάδες μυστικά τετράδια με φανταστικές εφευρέσεις και ανατομικές παρατηρήσεις. Μαζί με λεπτομερή σχέδια ανθρώπινης ανατομίας, τα σημειωματάρια του περιέχουν σχέδια για ποδήλατα, ελικόπτερα, τανκς και αεροπλάνα. Από τις περισσότερες από 13.000 σελίδες αυτών των σκίτσων που συγκεντρώθηκαν, έχουν διασωθεί λιγότερο από το ένα τρίτο.
Ο Γκαρίμπ κοιτούσε τα ψηφιοποιημένα αντίγραφα αυτών των σημειωματάριων για να συζητήσει τις μελέτες του ντα Βίντσι για τη δυναμική ροής με τους μαθητές του όταν παρατήρησε τα σκίτσα στις σελίδες του Codex Arundel - ένα σημειωματάριο που χρονολογείται μεταξύ 1480 και 1518. Εκεί είδε τα τρίγωνα που σχηματίζονται από σωματίδια που μοιάζουν με άμμο που χύνονται από βάζο.
«Αυτό που τράβηξε το μάτι μου ήταν όταν έγραψε το «Equatione di Moti» [που μεταφράστηκε από τους ερευνητές ως «ισοδυναμία κινήσεων»] στην υποτείνουσα ενός από τα σκιαγραφημένα τρίγωνά του - αυτό που ήταν ένα ισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο», είπε ο Γκαρίμπ. «Με ενδιέφερε να δω τι εννοούσε ο Λεονάρντο με αυτή τη φράση».
Ο Ντα Βίντσι προσπάθησε να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του σε μια εξίσωση, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 28 Νοεμβρίου 2022 στο περιοδικό Leonardo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου