Η λήψη της καθημερινής πρωτεΐνης από φυτά αντί από ζώα φαίνεται να μειώνει τον συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά όταν οι άνθρωποι αντάλλαξαν φυτικές πρωτεΐνες με αυγά (24% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες και 21% χαμηλότερος κίνδυνος στις γυναίκες) ή κόκκινο κρέας (13% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες, 15% στις γυναίκες).
Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή σας μπορεί να είναι ευεργετική, αλλά μόνο εάν το αντικαταστήσετε με κάτι υποκατάστατο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jiaqi Huang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.
«Για παράδειγμα, η αντικατάσταση 3% ενέργειας από πρωτεΐνη αυγού ή πρωτεΐνη κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως οδήγησε σε μια προστατευτική συσχέτιση για τη συνολική θνησιμότητα», είπε ο Huang. «Από την άλλη πλευρά, η αντικατάσταση του 3% της ενέργειας από πρωτεΐνη αυγού ή πρωτεΐνη κόκκινου κρέατος με άλλα τρόφιμα όπως τα αναψυκτικά με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει, αλλά μπορεί και όχι, σε μείωση της θνησιμότητας».
Για αυτήν τη μελέτη, η ομάδα του Huang ανέλυσε διατροφικά δεδομένα από περισσότερους από 237.000 άνδρες και 179.000 γυναίκες που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1995 και 2011 ως μέρος μιας μακροχρόνιας μελέτης σχετικά με τα πρότυπα διατροφής και την υγεία. Οι πρωτεΐνες αποτελούσαν περίπου το 15% της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων, με το 40% να προέρχεται από φυτά και το 60% από ζώα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Κατά τη διάρκεια των 16 ετών παρακολούθησης, εμφανίστηκε ένα μοτίβο όπου η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Κάθε 10 γραμμάρια εναλλαγής πρωτεΐνης φυτού με ζωική πρωτεΐνη ανά 1.000 θερμίδες είχε ως αποτέλεσμα 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες, έδειξαν τα ευρήματα.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η επιλογή φυτικής πρωτεΐνης έναντι ζωικής πρωτεΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράταση της ζωής σας, είπαν οι ερευνητές. Η πρωτεΐνη κρέατος τείνει να συνοδεύεται από υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης, νατρίου και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022, 11:46
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου