Ταξίδια

Βαρκελώνη: Η παραμυθένια, πολύχρωμη πόλη
Η Βαρκελώνη είναι πρωτεύουσα της κοινότητας της Καταλονίας, μιας από τις 17 που αποτελούν την Ισπανία, καταλαμβάνοντας μια καταπληκτική τοποθεσία στα βορειοανατολικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου από τη μια πλευρά βρέχεται από θάλασσα και από την άλλη ατενίζει τα βουνά που υψώνονται δίπλα της.
Σήμερα ο αριθμός των κατοίκων της ανέρχεται παραπάνω από 1.500.000, αποτελώντας έτσι τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας.








Με το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων να μιλά καστιλιάνικα, η πόλη είναι ιδιαίτερα γνωστή ως Μπαρτσελόνα και αυτό γιατί αποτελεί το κέντρο εκείνων που λατρεύουν τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, με κορυφαίο γεγονός την ίδρυση του ομώνυμου ποδοσφαιρικού συλλόγου. Κλείστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Βαρκελώνη και θαυμάστε μια μαγευτική πόλη που βρέχεται από τη Μεσόγειο, έχει ανεπτυγμένη οικονομία, εξελιγμένο σύστημα υποδομών, παράδοση στις εικαστικές τέχνες και μακρόχρονη ιστορική πορεία. Όλα αυτά την καθιστούν μια από τις περιζήτητες πόλεις τις Ευρώπης για ταξίδια.



Πληροφορίες για την πόλη
Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της, η Βαρκελώνη γνώρισε περιόδους έντονης ακμής αλλά και μεγάλης παρακμής. Η ιστορία της ξεκινά τον 1ο αιώνα μ.Χ. με το όνομα Colonia Julia Augusta Paterna Faventia Barcino, το οποίο δόθηκε από τους Ρωμαίους όταν την κατέλαβαν και την κατέστησαν ρωμαϊκή επαρχία της Ταραγονίας. Στη συνέχεια κάνουν την εμφάνισή τους οι Βησιγότθοι (5ος αιώνας) και αρκετά αργότερα οι Μαυριτανοί (8ος αιώνας), ενώ τον επόμενο αιώνα θα κατακτηθεί από τον Καρλομάγνο. Ακολουθεί μια περίοδο γενικών κατακτήσεων και καταλήψεων ώσπου η Βαρκελώνη να γίνει πρωτεύουσα της τότε καταλανικής αυτοκρατορίας. Ο 17ος αιώνας θα σημαδευτεί από την εξέγερση των Ελ Σεγαδόρς μεταξύ 1640 και 1650, ενώ ο 19ος θα αποτελέσει μια λαμπρή περίοδο ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης της πόλης αλλά και δημιουργίας εμπορικών σχέσεων με την Αμερική. Εμφανής είναι η ανάπτυξη των τεχνών και ιδίως της αρχιτεκτονικής, όπως αποδεικνύουν τα κτήρια της εποχής.

Η ευημερία όμως δε θα συνεχιστεί για πολύ, καθώς θα ακολουθήσουν διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις που θα οδηγήσουν στον Εμφύλιο Πόλεμο και την κατάληψη της Βαρκελώνης από το Φράνκο, εγκαθιδρύοντας φασιστικό καθεστώς. Η έξοδος από αυτή τη δυσχερή κατάσταση ήλθε με το θάνατο του Φράνκο και τη μετάβαση προς τη Δημοκρατία, η οποία την οδήγησε σε μια ραγδαία ανάπτυξη. Στη σύγχρονη ιστορία σημαντικό γεγονός που πρέπει να μνημονευθεί εδώ είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργανώθηκαν στη Βαρκελώνη το 1992.



Αεροδρόμιο
Το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης (Aeroport de Barcelona-elPrat) βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης και συνδέεται με τρένο και με λεωφορείο. Από Ελλάδα για Βαρκελώνη πετάμε με απευθείας πτήσεις των: Aegean Airlines, Iberia Airlines, Spanair.

Μεταφορά και μετακίνηση
Μόλις φτάσετε φροντίστε να δείτε τι θα κάνετε με τις μετακινήσεις σας, εάν θα νοικιάσετε κάποιο αμάξι ή αν θα χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επομένως πρέπει να μάθετε τα δρομολόγια και τις ώρες λειτουργίας τους. Τα λεωφορεία καλύπτουν όλη την πόλη ενώ υπάρχουν και κάποιες γραμμές που εξυπηρετούν τη νύχτα, το μετρό είναι αρκετά εύχρηστο με αναπτυγμένο δίκτυο, ενώ η βόρεια και η νότια περιοχή καλύπτεται από τον προαστιακό.

Φυσικά μπορείτε να καλέσετε ή να σταματήσετε και κάποιο ταξί, το οποίο θα σας εξυπηρετήσει στις μετακινήσεις σας. Παρόλα αυτά οι πιο καλές μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η Βαρκελώνη ενδείκνυται για περιπλανήσεις με αυτούς τους τρόπους καθώς καλύπτεται με αρκετών χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμους αλλά και περιοχές κατάλληλες για περπάτημα.

Top Picks
1. Ο Καθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης
Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή Barri Gοtic. Ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται το 1298, πάνω στα ερείπια παλαιοτέρων ιερών που υπήρχαν στο ίδιο σημείο, όμως η ολοκλήρωσή του επιτεύχθηκε πολλά χρόνια αργότερα λόγω των πολέμων που ακολούθησαν.
2. Το Μουσείο του Πικάσο
Περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη.Μερικά από τα έργα που εκθέτονται σε αυτό το μουσείο, είναι η Αυτοπροσωπογραφία με περούκα του 1896 και το Επιστήμη και Φιλευσπλαχνία του επόμενου έτους.
3. Η Σαγράδα Φαμίλια
Μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το 1882. Το έργο σχεδιάστηκε από τον Antoni Gaudi, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την μεγαλεπήβολη επιθυμία του καθώς πέθανε και έτσι την αποπεράτωση ανέλαβαν γλύπτες και αρχιτέκτονες που εργάζονται πυρετωδώς πάνω στο έργο αυτό ακόμη και σήμερα.
4. Το ίδρυμα του Χουάν Μιρό 
Διαφορετική πνοή στην πόλη, δίνει το Ίδρυμα του Χοάν Μιρό, το οποίο φιλοξενεί πίνακες και γλυπτά του ομώνυμου ζωγράφου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα εκθέματα αλλά και τη θέα της πόλης από την ταράτσα του κτηρίου. Οι Ισπανοί θέλησαν με το μουσείο αυτό να τιμήσουν τον σουρεαλιστή καλλιτέχνη, για το έργο και τη φαντασία του.



Οδηγός της πόλης
Πρώτος σταθμός της εξόρμησης ξεκινάει με τη Σαγράδα Φαμίλια (DelaSagradaFamilia), μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το 1882. Το έργο σχεδιάστηκε από τον AntoniGaudi, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την μεγαλεπήβολη επιθυμία του καθώς πέθανε και έτσι την αποπεράτωση ανέλαβαν γλύπτες και αρχιτέκτονες που εργάζονται πυρετωδώς πάνω στο έργο αυτό ακόμη και σήμερα. Παρόλο που οι εργασίες βρίσκονται σε ημιτελές στάδιο, αξίζει να παρευρεθείτε εδώ τη νύχτα και να θαυμάσετε το ναό φωτισμένο και ιδίως την πρόσοψή του, ενώ για εντυπωσιακές και φωτεινές φωτογραφίες πηγαίνετε το πρωί γύρω στις 8 με 9 π.μ.

- Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο Καθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή BarriGοtic. Ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται το 1298, πάνω στα ερείπια παλαιοτέρων ιερών που υπήρχαν στο ίδιο σημείο, όμως η ολοκλήρωσή του επιτεύχθηκε πολλά χρόνια αργότερα λόγω των πολέμων που ακολούθησαν. Εδώ βρίσκονται η σαρκοφάγος της Αγίας Ευλαλίας, η οποία είναι και η πολιούχος της πόλης, αλλά και τρία παρεκκλήσια ενώ στο εσωτερικό στεγάζεται το Μουσείο Ντιοσεζά το οποίο φιλοξενεί γοτθικά και ρομανικά έργα. Φυσικά πιο πολύ θα σας εντυπωσιάσει η πρόσοψη της εκκλησίας, η οποία οδηγεί το βλέμμα προς τον ουρανό ενώ δεξιά και αριστερά ορθώνονται δύο δίδυμοι πύργοι.

- Ένα κτήριο που αντανακλά το κίνημα του Μοντερνισμού είναι το εντυπωσιακό οικοδόμημα στο οποίο πραγματοποιούνται συναυλίες, γνωστό ως Palau de la Musica Catalana. Ένα κτήριο εντυπωσιακής αισθητικής, γεμάτο ψηφιδωτά και παράθυρα με βιτρό, με εκπληκτικότερο εκείνο που βρίσκεται στο ταβάνι, προτομές συνθετών και γλυπτά αλόγων. Εάν, λοιπόν, είστε τυχεροί και η επίσκεψή σας συμπέσει με κάποια συναυλία, μη χάσετε την ευκαιρία να νιώσετε μια καταπληκτική εμπειρία.

- Ένα έργο του Γκουάντι από τα πολλά που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη του, είναι και το Λα Πεδρέρα (LaPedrera), το οποίο θυμίζει περισσότερο γλυπτό παρά κτήριο. Η πρόσοψη είναι εντυπωσιακή με τις φυτικές απομιμήσεις και τις καμπύλες, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Μοντερνισμού. Το όλο οικοδόμημα διαθέτει ιδιωτικές κατοικίες, ένα εκθεσιακό κέντρο καθώς και ένα διαμέρισμα επιπλωμένο και το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.

- Η αντίθεση από τη φασαρία της πόλης αποτυπώνεται στην ηρεμία που μπορεί να απολαύσει κάποιος στο Πάρκο Σιουταδέλα (ParcdelaCiutadella), το οποίο περιλαμβάνει πολλά μουσεία, ένα ζωολογικό πάρκο, μια τεχνητή λίμνη όπου μπορείτε να ενοικιάσετε βαρκούλα και ένα μεγάλο σιντριβάνι. Όσον αφορά τα μουσεία μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Γεωλογίας και το Μουσείο Ζωολογίας, ενώ δίπλα σ’ αυτά βρίσκονται θερμοκήπια με φυτά και δέντρα. Εντυπωσιακός είναι ο κήπος των ζώων, αγαπημένος χώρος για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους, γι’ αυτό αφεθείτε στη μαγεία τους και κάντε μια βόλτα με τα πόνι που θα βρείτε εδώ. Η πινελιά του Γκουάντι είναι εμφανής και στο χώρο αυτό με την κατασκευή του σιντριβανιού σε στυλ μπαρόκ. Φυσικά θα δείτε διάσπαρτα πολλά αγάλματα αλλά και άλλα κτήρια, όπως αυτό του Κοινοβουλίου που στεγάζεται στο PalaudelaCiutadella.

- Από τους πλέον τουριστικούς δρόμους της Βαρκελώνης είναι η Λα Ράμπλας (LaRambles), η οποία στη μέση διαθέτει έναν τεράστιο πεζόδρομο. Περπατώντας σε αυτόν θα παρατηρήσετε τα κιόσκια, τα ανθοπωλεία, τους ανθρώπους που δίνουν παραστάσεις ή τραγουδούν αλλά και τους μικροπωλητές να πωλούν την πραμάτεια τους στην άκρη του δρόμου. Ίσως το πιο αξιοπρόσεκτο μνημείο εδώ είναι το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου.

- Στην περιοχή La Ribera και σε κοντινή απόσταση από τον Καθεδρικό Ναό και το μέγαρο των συναυλιών, βρίσκεται το Μουσείο του Πικάσο, που περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη. Ο Πικάσο, γεννημένος τον Οκτώβριο του 1881 και γόνος επιφανούς οικογενείας, ακολούθησε από πολύ μικρή ηλικία την κλίση του προς τη ζωγραφική. Από το ξεκίνημά του έδειξε μια ανεξαρτησία και μια συναίσθηση των ζωγραφικών του ικανοτήτων οι οποίες ήταν ισάξιες με εκείνες των δασκάλων του. Το 1895 η οικογένεια μετακομίζει στη Βαρκελώνη, η οποία θα είναι γεμάτη ερεθίσματα γι’ αυτόν. Μερικά από τα έργα που εκθέτονται σε αυτό το μουσείο, είναι η Αυτοπροσωπογραφία με περούκα του 1896 και το Επιστήμη και Φιλευσπλαχνία του επόμενου έτους.

- Διαφορετική πνοή στην πόλη, δίνει το Ίδρυμα του Χοάν Μιρό, το οποίο φιλοξενεί πίνακες και γλυπτά του ομώνυμου ζωγράφου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα εκθέματα αλλά και τη θέα της πόλης από την ταράτσα του κτηρίου. Οι Ισπανοί θέλησαν με το μουσείο αυτό να τιμήσουν τον σουρεαλιστή καλλιτέχνη, για το έργο και τη φαντασία του.



Χρήσιμες πληροφορίες
- Αν θέλετε να απολαύσετε τον ήλιο και τις παραλίες καθώς κι αν σας αρέσει ο πολύς κόσμος, επισκεφτείτε τη Βαρκελώνη τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Αν πάλι επιθυμείτε την ηρεμία πηγαίνετε πριν τους καλοκαιρινούς μήνες ή μετά από αυτούς. Θα χρειαστείτε μόνο την ταυτότητά σας και όχι βίζα, εντούτοις επικοινωνήστε με την ισπανική πρεσβεία για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

- Σχετικά με το φαγητό και το ποτό η κουζίνα τους είναι μεσογειακή, προσιτές γεύσεις στις ελληνικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ντόπια, παραδοσιακά φαγητά. Τα εστιατόρια σερβίρουν μεσημεριανό μεταξύ 1 μ.μ. και 4 μ.μ. ενώ βραδινό μετά τις 8 μ.μ. Εάν μείνετε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτησή που θα σας προσφέρουν, μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε κάποιο φιλοδώρημα, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.

- Μεγάλη επιθυμία όλων είναι οι αγορές και ειδικότερα όταν βρισκόμαστε σε κάποια πόλη του εξωτερικού όπου σίγουρα θα αγοράσουμε κάποιο δώρο ή κάποιο ενθύμιο. Μάθετε τις ώρες λειτουργίας τους και ξεχυθείτε στα καταστήματα ή τα πολυκαταστήματα. Εάν τύχει να βρεθείτε στη Βαρκελώνη σε περίοδο εκπτώσεων (Ιούλιο και Αύγουστο, μέσα Ιανουαρίου έως τέλος Φεβρουαρίου), εκμεταλλευτείτε το.

- Σημαντική μέριμνα θα πρέπει να δείξετε για το ξενοδοχείο στο οποίο θα κάνετε κράτηση, καθώς πολλές φορές παρατηρούνται τάσεις εξαπάτησης από τους ξενοδόχους. Φροντίστε να κλείσετε δωμάτιο εκ των προτέρων και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με το τι προσφέρει και τι δεν προσφέρει. Προσπαθήστε να βρείτε δωμάτιο σε πανσιόν ή ξενώνες που είναι εγκεκριμένοι από τους φορείς τουρισμού. Εκτός από την πόλη, έχετε τη δυνατότητα να μείνετε και σε κάποια αγροτική περιοχή λίγο έξω από τη Βαρκελώνη ή αν είστε λάτρεις του βουνού σε κάποιο καταφύγιο.


Η κλοπή και η εγκληματικότητα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη Βαρκελώνη και γενικά στην Ισπανία γι’ αυτό αποφύγετε τους έρημους δρόμους αργά το βράδυ, να κυκλοφορείτε με πολλά χρήματα πάνω σας και να φοράτε κοσμήματα. Μην αφήνετε εκτεθειμένα προσωπικά σας αντικείμενα και πορτοφόλια, ενώ αφού βγάλετε φωτοτυπίες τα προσωπικά σας έγγραφα, αφήστε τα πρωτότυπα στο ξενοδοχείο σας. Για όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίσετε, στη Βαρκελώνη θα βρείτε Τουριστικά Γραφεία που παρέχουν πληροφορίες και κάποια έντυπα ή χάρτες. Καλό είναι ωστόσο, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας να επισκεφτείτε κάποιο βιβλιοπωλείο για να αγοράσετε κάποιο ταξιδιωτικό οδηγό, ο οποίος θα σας φανεί πολύ χρήσιμος για τις περιπλανήσεις σας. Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε στο 112.

Πηγή: www.aboutickets.com.
ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ
Είναι κοντά, έχει θέα, μπορείτε να πάτε βόλτα στη λίμνη, στο δάσος ή πολύ απλά να αράξετε σε κάποιο από τα δεκάδες καφενεία που υπάρχουν στα χωριά τους. Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι μια καλή ιδέα για το σαββατοκύριακο.

Τα Τρίκαλα είναι σκαρφαλωμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά. Τρεις συνοικίες με απρόσκοπτη θέα στον Κορινθιακό και στις βουνοκορφές.
Δείτε το ερειπωμένο αρχοντικό των Νοταράδων, διασχίστε το πευκοδάσος της Καρυάς και χαλαρώστε στην πλατεία του χωριού Γκούρα. Αν δε βαριέστε τις διαδρομές κάντε μια βόλτα στη λίμνη Δόξα και στο μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη Φενεού.




 Τα Τρίκαλα έχουν πλήρη ξενοδοχειακή υποδομή και πολλές οικογένιες φτιάχνουν παραδοσιακά σπιτικά προϊόντα τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε για γκουρμέ βραδιές στο σπίτι.
Το ταξίδι ενδείκνυται για αυτούς που θέλουν να χαλαρώσουν αλλά και για όσους αγαπάνε τα extreme sports. Οι διαδρομές στη Ζήρεια είναι δημοφιλείς τόσο στους μοτοσικλετιστές (πολλές στροφές) αλλά και στους κατόχους 4Χ4.

Φωτο: http://www.trikala-korinthias.gr/

ΛΟΥΤΡΑΚΙ, ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ
Οι εποχές της δόξας του μπορεί να έχουν περάσει, όμως το Λουτράκι αντεπιτίθεται.

Η αναγνωρισμένη ήδη από το 1925 λουτρόπολη κάποτε ήταν το θέρετρο της αριστοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια γνώρισε την παρακμή, αλλά συνεχίζει να είναι πολύ κοντά για να την αγνοείτε.


Βασικό ατού η κοντινή απόσταση. Το μεγάλο ατού όμως του Λουτρακίου παραμένουν τα λουτρά του. Αν το μυαλό σας πάει σε λουτρά παλιάς κοπής μάλλον δεν έχετε δει το Loutraki Thermal Spa. Το οποίο θα είναι ανοιχτό καθ'όλη τη διάρκεια των γιορτών εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ειδικά για τις γιορτές υπάρχει και προσφορά. Με 35 ευρώ απολαμβάνετε ένα πρόγραμμα 110 λεπτών με χρήση της πισίνας, σάουνας, ατμόλουτρου και μασάζ σώματος.







Στο Κάβο Ντόρο, με δέος.

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Εύβοιας βρίσκεται ο Καφηρέας, το φημισμένο Κάβο Ντόρο, ένα από τα πιο γνωστά τοπωνύμια της χώρας μας, που συνδέθηκε από τα αρχαία χρόνια ώς τις μέρες μας με πάρα πολλά ναυάγια.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα της περιοχής, η φουρτουνιασμένη τις περισσότερες φορές θάλασσα και οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοιδυσκολεύουν συχνά τους ναυτικούς που ταξιδεύουν στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν με δέος το θρυλικό ακρωτήρι.

Mοναδική είναι η ομορφιά των βουνών του Kάβο Nτόρο, με τοεπιβλητικό ανάγλυφο, την αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Σε ύψωμα πάνω από το ακρωτήρι, το εκκλησάκι του Αγίου Γρηγορίου αγναντεύει το ανοιχτό πέλαγος και τον Αράπη, τη χαρακτηριστική βραχονησίδα με την άγρια φυσική ομορφιά και το μικρό φάρο που λούζεται συχνά από τα μανιασμένα κύματα.

Έτυχε να γνωρίσουμε το Κάβο Ντόρο με μια σπάνια γι' αυτόν τον τόπο μπουνάτσα. Με σεβασμό στη δύναμη της φύσης, αγγίξαμε τα βράχια που χάιδευε η θάλασσα και σταθήκαμε με δέος μπροστά στο ακρωτήρι-θρύλο. in.gr

.........................................................

Χίος - Βέσσα, η μεσαιωνική γοητεία!

Παραδοσιακό χωριό της Χίου, χτισμένο στο κέντρο μιας μικρής λεκάνης, ηΒέσσα διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό χρώμα της. Πετρόχτιστα πυργόσπιτα, στενά δρομάκια, όμορφες καμάρες, η πλατεία με τις μουριές και τα καφενεία, καθώς και οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου καιτου Αγίου Δημητρίου, συνθέτουν την εικόνα του γραφικού οικισμού τωνΜαστιχοχωρίων, όπου καλλιεργείται ο περίφημος μαστιχοφόρος σχίνος(το γνωστό σε όλους μαστιχόδεντρο).

Με αφετηρία τη Βέσσα οι φυσιολάτρες έχουν τη δυνατότητα, ακολουθώντας τα μονοπάτια της περιοχής, να γνωρίσουν τη μοναδικήχιώτικη χλωρίδα: τις άγριες τουλίπες, τα αρωματικά βότανα, τις αυτοφυείςορχιδέες, τα σπάνια αγριολούλουδα. Οι λάτρεις των πεζοπορικών διαδρομών έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν το κάστρο Απολύχνων, γενοβέζικη οχύρωση του 1440, στην κορυφή λόφου, πάνω από το γειτονικό χωριό Αρμόλια.


Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής τηςΒέσσας παρουσιάζουν τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα (τραχανάς, χυλοπίτες, χειροποίητα μακαρόνια, παστελαριές από ξηρά σύκα, αμυγδαλωτά, γλυκά κουταλιού, γλυκό κρασί, σουμάδα κ.ά.) και τακεραμικά (στα Αρμόλια).
in.gr

...............................................

Ρόδος, έστω και... για έναν καφέ!

Aπό τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου, η Pόδος γοητεύει τους αναρίθμητους έλληνες και ξένους επισκέπτες με τα εντυπωσιακά ιπποτικά οικοδομήματα, τις γραφικές πλατείες, τα ξεχωριστής αρχιτεκτονικής κτίρια, τα χριστιανικά και μουσουλμανικά μνημεία, τα πάρκα, τους χώρους πρασίνου και τους ανοιχτούς δρόμους της.

Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών από την ίδρυσή της, στα τέλη του 5ου αιώνα π.X., έως τους Νεότερους Χρόνους, η πόλη της Ρόδου συνταιριάζει μεαξεπέραστο τρόπο την ιστορία με τη σύγχρονη ζωή.

Εντός των τειχών, στη μεσαιωνική πόλη με τις όμορφες πλατείες και τα μοναδικής αξίας κτίρια, ξεχωρίζουν το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και η Οδός των Ιπποτών, ενώ δεκάδες εμπορικά καταστήματακαφέ καιεστιατόρια ικανοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών.

H νέα πόλη, έξω και γύρω από τα τείχη, απλώνεται σε μεγάλη έκταση, από τα πολυσύχναστα λιμάνια και τις αμμουδερές παραλίες έως το Ροδίνι και το λόφο του Αγίου Στεφάνου με τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης.

Όλες τις εποχές του χρόνου η πόλη της Ρόδου είναι πανέμορφη,ξεχωριστή. Όλοι όσοι την επισκέπτονται, ακόμη και για μια ολιγόωρη επαγγελματική υποχρέωση ή ένα διαφορετικό από τα συνηθισμέναweekendγοητεύονται και συγκινούνται.

Ρόδος, λοιπόν, έστω και... για έναν καφέ! in.gr


.................................................................................................................................

Ύδρα, το στολίδι του Αργοσαρωνικού


Νησί με πλούσια ναυτική παράδοση και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, η Ύδρα συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ελλήνων και ξένων επισκεπτών χάρη στην υπέροχη αρχιτεκτονική της και τη λαμπρή ιστορική διαδρομή της. 
Η πόλη της Ύδρας, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το κλειστό φυσικό λιμάνι της. Ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο, επιβλητικά αρχοντόσπιτα, παραδοσιακές κατοικίες με ανθοστόλιστες αυλές και ψηλούς μαντρότοιχους, γραφικά στενά ατενίζουν από ψηλά το λιμάνι και φανερώνουν το ένδοξο παρελθόν της πρωτεύουσας του νησιού. 
Στο λιμάνι της Ύδρας, έναν από τους πλέον αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς, τους επισκέπτες υποδέχονται κατά μήκος της προκυμαίας εμπορικά καταστήματα, καφέ, ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια. Εκδρομικά σκάφη και θαλάσσια ταξί συνδέουν την πρωτεύουσα με τις ακρογιαλιές του νησιού και τις απέναντι αργολικές ακτές (Μετόχι Ερμιονίδας). 
Το πυκνό δίκτυο των περιπατητικών μονοπατιών δίνει τη δυνατότητα στους φυσιολάτρες να γνωρίσουν από κοντά το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον της Ύδρας.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
Ο μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου ("Μοναστήρι"), άλλοτε καθολικό της μονής της Παναγίας της Φανερωμένης.
Το Εκκλησιαστικό ΜουσείοΣτεγάζεται σε αίθουσα του κτιριακού συγκροτήματος της μητρόπολης και περιλαμβάνει εικόνες, άμφια, σταυρούς, ευαγγέλια, έγγραφα μεγάλης αξίας, αρχιερατικές λειψανοθήκες κ.ά.
Το Ιστορικό Αρχείο, με αρχειακό τμήμα, μουσειακό τμήμα και βιβλιοθήκη.
Η ιστορική οικία Λάζαρου ΚουντουριώτηΤο κτίριο του τέλους του 18ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακής υδραίικης αρχιτεκτονικής, λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και αποτελεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Περιλαμβάνει κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη, όπλα του Αγώνα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, παραδοσιακές ενδυμασίες κ.ά.
Το αρχοντικό Γεωργίου και Παύλου Κουντουριώτη.
Το αρχοντικό Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η Σχολή Εμποροπλοιάρχων.
Το αρχοντικό Τομπάζη, όπου στεγάζεται παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών.
Τα Καμίνια, οικισμός με λιμανάκι για βάρκες.
Ο οικισμός Βλυχός, με όμορφη ακρογιαλιά.
Το Μανδράκι, οικισμός απλωμένος γύρω από τις ακτές του ομώνυμου γραφικού όρμου.
Η μονή του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, και η κορυφή Έρως, με πανοραμική θέα (μονοπάτι 15' από τη μονή του Προφήτη Ηλία).
Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις ακρογιαλιές ΣπηλιάΥδρονέταΑυλάκιΚαμίνιΜικρό ΚαμίνιΒλυχόΠαλαμιδάΜώλοΜπίστηΆγιο ΝικόλαοΝήσιζαΛιμιόνιζα καιΜανδράκι (Μιραμάρε). in.gr


.........................................................................................................

Η αρχόντισσα της Χάλκης

Ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του Ελληνικού Δικτύου Μικρών ΝησιώνΛευτέρη Κεχαγιόγλου, βρέθηκα πρόσφατα στο Νημποριό, το μοναδικό οικισμό της Χάλκης, τόπο ήρεμο και γαλήνιο, ιδανικό γιαξεχωριστές αποδράσεις.

Αν εξαιρέσει κανείς τον ισχυρό νοτιά και τη βροχή την ημέρα της άφιξής μου στο νησί, η επίσκεψή μου έγινε κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αφού είχα τη χαρά και την τιμή να φιλοξενηθώ στο σπίτι μιας πραγματικής αρχόντισσας, της Ελέγκως Παναγήτέως δημάρχου της Χάλκης. Άνθρωπος ακούραστος και πρόσχαρος, με δυνατή φωνή και πλατύ χαμόγελο, η Ελέγκω εξακολουθεί να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της στον τόπο της, να αγωνιά και να ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο της Χάλκης.

Το σπίτι της, ένα μικρό παλάτι στην άκρη του οικισμού. Ταβάνια ψηλά,πορτοπαράθυρα με θέα στο πέλαγοςμπαλκόνια πάνω στο κύμα, ένα σπίτι γεμάτο φως και ενέργεια. Η Ελέγκω αποκατέστησε με πολύ μεράκι το πατρικό της, για να προσφέρει τη ζεστή φιλοξενία της στους Έλληνες και τους ξένους που επισκέπτονται το νησί και ανακαλύπτουν έναν ακόμη ιδιαίτερο τόπο της πατρίδας μας. in.gr


.........................................................................................................................

Σιράκο, στο διάβα του χρόνου...


Πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα καλντερίμιαβρύσες και τρεχούμενα νερά στολίζουν το Σιράκο (γνωστό και ως Συρράκο), χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.

Το μαγευτικό παραδοσιακό χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150, σε πλαγιά του όρους Λάκμου, αποτέλεσε επί Τουρκοκρατίας (από τα μέσα του 17ου αιώνα) σημαντικό κέντρο εξαγωγής προϊόντων, που συγκεντρώνονταν από τα γειτονικά χωριά και, κυρίως, τη Θεσσαλία. Την ίδια περίοδο κάτοικοι του Σιράκου δημιούργησαν εμπορικούς οίκους σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα.

Από το Σιράκο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Κωλέττης (1774-1847), μέλος της Φιλικής Εταιρείας, στρατιωτικός και πολιτικός της Επανάστασης και της οθωνικής περιόδου (διετέλεσε, μάλιστα, πρωθυπουργός κατά τα έτη 1844-1847), ο Κώστας Κρυστάλλης (1868-1894), ο "ποιητής του βουνού και της στάνης", και ο Χρήστος Ζαλοκώστας(1896-1975), λογοτέχνης και πολιτικός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με αξιόλογο τέμπλο και χρυσοκέντητο επιτάφιο, δωρεά ευεργέτη από τηνΟδησσσό. in.gr

 ............................................................

Ιεράπετρα.

Σύγχρονη πόλη - η μεγαλύτερη του νομού και η νοτιότερη της Ευρώπης -, μαγεύει τον επισκέπτη με τα ιστορικά μνημεία και τις εκτεταμένες παραλίες της. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Iεράπυτνας, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της Kρήτης. Παλαιότερα ονόματά της ήταν Πύδνα και Kύρβα. Tο 1647 έπεσε στα χέρια των Tούρκων, που, παρά τις υποσχέσεις τους, προέβησαν σε λεηλασίες και καταστροφές. H Iεράπετρα και η γύρω περιοχή παρουσιάζουν οικονομική άνθηση - εκτός από τον τουρισμό, ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή τους έχουν οι εκτεταμένες καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών σε θερμοκήπια. Tο κλίμα είναι θαυμάσιο, με μεγάλη ηλιοφάνεια - η θερμοκρασία ακόμη και το χειμώνα είναι σχετικά υψηλή - και χαμηλή βροχόπτωση. Από το λιμάνι της πόλης εκτελούνται τους θερινούς μήνες καθημερινά δρομολόγια για το νησάκι Χρυσή. Η Ιεράπετρα έχει 11.678 κατοίκους. Απέχει 35 χλμ N από τον Άγιο Nικόλαο. in.gr

Το Φρούριο Καλές
TO ΦPOYPIO KAΛEΣ. Xτίστηκε από τους Ενετούς, πιθανότατα στα πρώτα χρόνια του 13ου αι. Ήταν τετράπλευρο οικοδόμημα με τέσσερις πύργους στις αντίστοιχες γωνίες και εσωτερική αυλή με δεξαμενή. Tα δωμάτια ήταν περιμετρικά απλωμένα κάτω από τις επάλξεις, όπως φαίνεται σε παλαιότερα σχέδια. Oι Tούρκοι - μετά την κατάληψη - έκαναν αρκετές εσωτερικές μεταβολές και προσθήκες. Σήμερα δε σώζεται σχεδόν τίποτα από τις κατασκευές και τα δωμάτια των επάνω ορόφων.

Το Τζαμί
TO TZAMI, στην παλαιά πόλη. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. και φέρει μουσουλμανική επιγραφή στο ανώφλι της εισόδου. Aπέναντί του είναι η αναστηλωμένη μουσουλμανική βρύση.
.................................................

Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ό,τι καλύτερο!

Η πόλη της Ξάνθης βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην πρωτοπορία τουαποκριάτικου ξεφαντώματος με το φημισμένο Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Η ιστορία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού ξεκίνησε το 1966, όταν πραγματοποιήθηκαν πρώτη φορά στην Ξάνθη οι "Αποκριάτικες Θρακικές Γιορτές", με σκοπό την αναβίωση των ηθών και εθίμων της Θράκης, καθώς και την προβολή του πλούσιου λαογραφικού υλικού της.

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης διοργανώνει από τις έως τις 17 Μαρτίου 2013 τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές - Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2013, τη μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση του χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση τηνΚυριακή 17 Μαρτίου, όταν άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τοΒασιλιά Καρνάβαλο.

Το φετινό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού είναι: "Έτσι γλεντάμε κι ας λεν ότι χρωστάμε". in.gr

.............................................

Πλώρη στον ήλιο του Αμβρακικού!

Αμβρακικός κόλπος: ένας κλειστός κόλπος, από τους μεγαλύτερους της χώρας μας, που εντυπωσιάζει με τη σπάνια φυσική ομορφιά και το μεγάλης αξίας οικοσύστημά του. Απ' όποια γωνιά κι αν τον αγναντέψεις, από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, η θέα είναι υπέροχη.
Ο κόλπος του Αμβρακικού οφείλει την ονομασία του στην αρχαία Αμβρακία, πόλη χτισμένη στη θέση της σύγχρονης πόλης της Άρτας.
Η είσοδος του κόλπου είναι το θαλάσσιο στενό μεταξύ Πρέβεζας και Ακτίου Αιτωλοακαρνανίας. Στις γραφικές ακρογιαλιές του Αμβρακικού απλώνονται φιλόξενες παραλίες, όμορφοι οικισμοί και κωμοπόλεις.
Ξεχωρίζουν η Πρέβεζα, με τα παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια και τα φημισμένα μεζεδοπωλεία, το Άκτιο, με την υποθαλάσσια σήραγγα, ηΒόνιτσα, με το νησιώτικο χρώμα, η Αμφιλοχία, με την πολυσύχναστη προκυμαία, το Μενίδι, με το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, και η Κορωνησία, το γραφικό ψαροχώρι της Άρτας, στην καρδιά του Αμβρακικού κόλπου.
Βάλτε πλώρη για τον ήλιο του Αμβρακικού και ανακαλύψτε τη μοναδική ομορφιά ενός τόπου προικισμένου απλόχερα από τη φύση. in.gr


.....................................................................................................................

Τριχωνίδα, όταν η φύση... ζωγραφίζει!

Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας, έχει επιφάνεια 97 τετραγωνικά χιλιόμετραπερίμετρο 51 χιλιόμετρα καιμέγιστο βάθος 58 μέτρα. H απέραντη λίμνη με τη μεγάλη αισθητική,οικολογική και αλιευτική αξία φιλοξενεί σπάνια ή απειλούμενα φυτά και ζώα.
Το ταξίδι στην Τριχωνίδα είναι συναρπαστικό: εικόνες μαγευτικές, με ταχρώματα της φύσης να προσφέρουν μια μοναδική συλλογή αποχρώσεων, δίνοντας ζωή σε κάθε όνειροφαντασίασυναίσθημα και δημιουργία. Πεδινές εκτάσεις, βουνά, ουρανός, ήλιος, σύννεφα, τα νερά της λίμνης, όλα σε μια αρμονική συνύπαρξη!
Μια εικόνα χίλιες λέξεις, κάθε κλικ του φωτογραφικού φακού και ένας πίνακας, ένας μοναδικός πίνακας ζωγραφικής. Όταν η φύση... ζωγραφίζει, συγκινεί, προσκαλεί και γοητεύει! in.gr


........................................................................................................................................

Αρεόπολη.

Διοικητικό και εμπορικό κέντρο της Μάνης, η Αρεόπολη, έδρα του Δήμου Οιτύλου, απλώνεται κοντά στους πρόποδες του όρους Προφήτη Ηλία. Πλακόστρωτα σοκάκια, παλαιές εκκλησίες, επιβλητικά πυργόσπιτα και πετρόχτιστες κατοικίες, παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν την εικόνα του οικιστικού πυρήνα της Αρεόπολης, που μέχρι το 1836 ονομαζόταν Τσίμοβα. Στην κοιτίδα των Μαυρομιχαλαίων κηρύχθηκε στις 17 Μαρτίου 1821 η έναρξη της Επανάστασης. Τα χωριά και οι οικισμοί του Δήμου Οιτύλου, με το πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών που διαθέτουν, προσφέρονται για πεζοπορικές διαδρομές όλες τις εποχές του χρόνου. Με αφετηρία την Αρεόπολη μπορείτε να περιηγηθείτε τη βραχώδη και άνυδρη χερσόνησο της Μάνης, που χωρίζεται από τον Ταΰγετο στη δυτική ή Σκιερή και στην ανατολική ή Προσηλιακή Μάνη (απαντούν και άλλες διακρίσεις, όπως Πάνω - Βόρεια και Κάτω - Νότια Μάνη, Μέσα Μάνη - Κακαβουλία και Έξω Μάνη - Μεσσηνιακή). Η Αρεόπολη έχει 774 κατοίκους. Aπέχει 58 χλμ N από τη Σπάρτη. in.gr


..................................................................................................................

Τζουμέρκα μου περήφανα...

Τα Αθαμανικά όρη, τα περήφανα και χιλιοτραγουδισμένα Τζουμέρκα, όπως είναι περισσότερο γνωστά, είναι ένας επιβλητικός ορεινός όγκος, τμήμα κατ’ ουσίαν της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου.
Οφείλουν την ονομασία τους στο γιο του Αιόλου, τον Αθάμαντα, το μυθικό βασιλιά των Μινυών του Ορχομενού της Βοιωτίας, ο οποίος κατέφυγε μετά την εκθρόνισή του στα Αθαμανικά όρη και ίδρυσε το βασίλειο των Αθαμάνων.
Στον τραχύ ορεινό όγκο με τις επιβλητικές κορυφές και τα μικρά γραφικά οροπέδια είναι χτισμένα όμορφα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με το ξεχωριστό χρώμα τους: τοΒουργαρέλι, κεφαλοχώρι με πετρόχτιστα σπίτια και τρεχούμενα νερά, τοΑθαμάνιο, σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, μέσα σε έλατα και πλατάνια, ταΘεοδώριανα, στην αγκαλιά των Τζουμέρκων, σε περιοχή με έλατα, πλατάνια, πηγές και τρεχούμενα νερά, ο Καταρράκτης, που οφείλει την ονομασία του στους δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες του, τα Άγναντα, κεφαλοχώρι με σπίτια που ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο και προσφέρουν θέα στους γύρω λόφους, οι Μελισσουργοί, τυπικό ηπειρώτικο χωριό με πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής.
Στην περιοχή του Καταρράκτη, σε υψόμετρο 920, βρίσκεται το Δασικό Χωριό Κέδρος, τουριστικός οικισμός απλωμένος σε μαγευτική τοποθεσία, ιδανικός προορισμός για μια απόδραση ηρεμίας, υπαίθριων δραστηριοτήτων, γνώσης και εμπειριών κοντά στη φύση. in.gr


.......................................................................................................................................

Στην καρδιά της Τσακωνιάς.

Χτισμένος αμφιθεατρικά ανάμεσα στον επιβλητικό Γερόβραχο του Πάρνωνα (ύψους 450 μέτρων) και τα καταγάλανα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους, ο Τυρός, η όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Παραλία Τυρού, τα Σαπουνακαίικα και τον Άνω Τυρό.
Η Παραλία Τυρού είναι ένα τουριστικό θέρετρο που επιλέγουν για τις διακοπέςτους ολοένα και περισσότεροι Έλληνες και Ευρωπαίοι, για να απολαύσουν τιςδαντελωτές ακρογιαλιές και τις καθαρές παραλίες, καθώς και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον με την πυκνή βλάστηση.
Στην Παραλία Τυρού λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ μπαρ. Στο λιμάνι του Τυρού δένουν αλιευτικά σκάφη και βάρκες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας τουριστικών σκαφών.
Ο Τυρός, τμήμα της ιστορικής Τσακωνιάς (περιοχής της επαρχίας Κυνουρίας), είναι μια πολιτεία με μακραίωνη ναυτική παράδοση, άρρηκτα δεμένη με τηθάλασσα και τη ναυτοσύνη. Ως γνωστόν, τα καΐκια του Τυρού ταξίδευαν το 19ο και τον 20ό αιώνα σε ολόκληρο το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Όμως, το χαρακτηριστικό εκείνο που δίνει ένα πραγματικά ξεχωριστό χρώμα στον Τυρό είναι τα τσακώνικα, η γλωσσική διάλεκτος που ακόμη και σήμερα ακούγεται εκεί, αφού χρησιμοποιείται από ντόπιους προχωρημένης ηλικίας. Η αρχαιοπρεπής τσακωνική διάλεκτος (κατάγεται από την αρχαία δωρική διάλεκτο της Λακωνίας) αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου, με σαφέστατες διαφορές από την κοινή νεοελληνική και τις υπόλοιπες διαλέκτους. Αναμφίβολα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η τοπική γλωσσική διάλεκτος διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας σχεδόν αναλλοίωτη, κι αυτό οφείλεται στην απομόνωση της Τσακωνιάς επί σειράν αιώνων εξαιτίας του ορεινού αναγλύφου και της δυσκολίας προσπέλασης στην εν λόγω περιοχή. in.gr


.................................................................................................................

Απόδραση στον Παρνασσό.

Ο Παρνασσός είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο προσιτά βουνά της Ελλάδας, με πλούσια βλάστηση από έλατα. Στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα και σε υψόμετρο 1.600-2.250 μ., λειτουργεί από τον Δεκέμβριο έως τις αρχές Μαΐου, το άρτια οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του.

Σύντομη ιστορία
Η κατασκευή του Κέντρου ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις της Φτερόλακκας. Το 1981 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εγκαταστάσεων και στα Κελάρια, ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο Ερμής, ο συνδετικός αναβατήρας μεταξύ της Φτερόλακκας και των Κελαριών. Το 1993 προστέθηκε ο πρώτος εναέριος τετραθέσιος αναβατήρας αποσυμπλεκόμενης τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο σύγχρονοςΗρακλής, στη θέση Κελάρια 1950. Το δίκτυο των αναβατήρων,  πλέον, είναι ιδιαίτερα σύνθετο, ενώ αναμένεται και ο εκσυγχρονισμός του.


Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους.
Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν και 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Το Κέντρο διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει καλή λειτουργία του.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, έχει το ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα χιονοδρομικά, να βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, την Λαμία και την Πάτρα και οι εγκαταστάσεις, του επιτρέπουν την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων.
Στο Κέντρο λειτουργούν:
  • δύο καφετερίες-chalet και εστιατόριο
  • σχολές εκμάθησης σκι και snowboard
  • καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού
  • υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες
  • κατάστημα συντήρησης για σκι και snowboard, με τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα (στην θέση Κελάρια 1750)
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού εξασφαλίζει σε όλους τους χιονοδρόμους και επισκέπτες ιατρική κάλυψη. in.gr


..................................................................................................................................

Δρακόσπιτο... κι όποιος αντέξει!

Νότια Εύβοια - Κάρυστος - ορειβατικό καταφύγιο Όχης

Ξημέρωνε ένα γλυκό πρωινό κι είχαμε μόλις φθάσει στο ορειβατικό καταφύγιο της Όχης (υψόμετρο 1.030), πάνω από την Κάρυστο. Το βουνό της Νότιας Εύβοιας με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία, το έντονο ανάγλυφο και τη σπάνια χλωρίδα μοσχοβολούσε και μας χάριζε τις πρώτες όμορφες εικόνες: ένα δάσος από υπεραιωνόβιες καστανιές στη θέση "Καστανόλογγος", μια πλαγιά με χαμηλή βλάστηση και θυμάριακι ένα κοπάδι από κατσίκια που ζουν εδώ.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο και ακολουθήσαμε το στενό μονοπάτι που περνά δίπλα από το καταφύγιο και οδηγεί στο φημισμένο Δρακόσπιτο της Όχης. Η διαδρομή παρουσίαζε αυξομειώσεις ως προς το βαθμό δυσκολίας, όμως η θέα ήταν εντυπωσιακή κι ο δροσερός αέρας του βουνού μάς έδινε ενέργεια και δύναμη να συνεχίσουμε.

Έπειτα από μιάμιση ώρα περίπου φθάσαμε στο πετρόχτιστο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Δρακόσπιτο και στην κορυφή της 'Οχης, σε υψόμετρο 1.399. Ξεχωριστής ομορφιάς ήταν οι εδώ γεωλογικοί σχηματισμοί και απίστευτη η θέα στη γύρω περιοχή και την Κάρυστο.

Πήραμε λίγες βαθιές ανάσες και αγγίξαμε με δέος το εντυπωσιακό μνημείο της αρχαιότητας, που είναι συνυφασμένο με θρύλους και παραδόσεις. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, τα Δρακόσπιτα, που χρονολογούνται από τον 6ο έως το 2ο αιώνα π.X., ήταν χώροι ιεροί, αφιερωμένοι στο Δία και την Ήρα.

Αναμφίβολα, οι περιπατητές και οι λάτρεις της φύσης αξίζει να γνωρίσουν, να αγγίξουν το Δρακόσπιτο, στην κορυφή της 'Οχης. Η ανάβαση στο Δρακόσπιτο είναι μια εμπειρία για λίγους, για όσουςεπιλέγουν διαφορετικά... κι αντέχουν! in.gr



....................................................................................................................

Ταξίδι στη Μονεμβασιά.

Tόπος ιστορικός, η Mονεμβασιά με τον επιβλητικό βράχο της και τη φημισμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία της αποτελεί μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Tα τείχη, οι εκκλησίες, τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, οι καμάρες, τα καλντερίμια, τα παραδοσιακά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα και καφέ - εστιατόρια συνθέτουν ένα μοναδικό οικιστικό σύνολο με ρομαντική ατμόσφαιρα και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Κοντά στην είσοδο της καστροπολιτείας βρίσκονται η προτομή και το σπίτιτου Γιάννη Ρίτσου (1909-1990), του ξακουστού ποιητή της Ρωμιοσύνης, με το πολιτικά στρατευμένο και κοινωνικά ευαίσθητο έργο.

καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς διαιρείται σε δύο τμήματα (Πάνω καιKάτω Πόλη), που βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο και έχουν ξεχωριστή οχύρωση.

Στην Πάνω Πόλη θα δείτε ερείπια κτιρίων Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών Xρόνων. Σε απόκρημνο σημείο δεσπόζει η εκκλησία της Aγίας Σοφίας, οκταγωνικός ναός με τρούλο, που ταυτίζεται από τους ερευνητές με τημονή Oδηγήτριας του 1150.

Στην Kάτω Πόλη – περιβάλλεται από τείχος σε σχήμα Π, με δύο πύλες στα ανατολικά και τα δυτικά, καθώς και μια μικρή έξοδο προς τη θάλασσα – ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Eλκόμενος Xριστός (μητρόπολη, τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρούλο και νάρθηκα, χτιστό σύνθρονο, επισκοπικό θρόνο και αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες), η Παναγία η Mυρτιδιώτισσα (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, χτισμένη γύρω στο 1700), ο Άγιος Nικόλαος (τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρούλο, του 1703), η Παναγία η Xρυσαφίτισσα (17ος αι.), η Aγία Άννα (B΄ Eνετοκρατία, τέλη 17ου-αρχές 18ου αι.) και άλλες εκκλησίες.

στρατηγική θέση, ο ισχυρός στόλος, τα φημισμένα προϊόντα, οι σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε, καθώς και η εύνοια που έδειξαν σε αυτήν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες με τα χρυσόβουλά τους, κατέστησαν τη Mονεμβασία «περιώνυμον άστυ».

Έπειτα από σύντομη παπική κατοχή η πόλη περιήλθε στην κυριαρχία των Eνετών (1464). Aκολούθησαν περίοδοι τουρκικής και ενετικής κατοχής, ωσότου η Mονεμβασιά απελευθερώθηκε (1821), πρώτη ανάμεσα στις οχυρές πόλεις της Πελοποννήσου.

Aπέναντι από το βράχο της Mονεμβασιάς βρίσκεται η Γέφυρα (Nέα Mονεμβασιά), σύγχρονο τουριστικό κέντρο, λιμάνι για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. in.gr



....................................................................................................................................

Ευρυτανίας περιήγησις...

Η Ευρυτανία, ορεινή στο σύνολό της, συναρπάζει τους επισκέπτες με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της, τις μοναδικές χρωματικές συνθέσεις και εναλλαγές. Τα επιβλητικά ορεινά συγκροτήματα, τα εντυπωσιακά φαράγγιακαι οι απόκρημνες βουνοπλαγιές, η λίμνη Κρεμαστών και τα ποτάμια με τα κρυστάλλινα νερά, οι πηγές, οι καταρράκτες, τα πυκνά δάση από έλατα, πεύκα και φυλλοβόλα συνθέτουν ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον, εξαιρετικού κάλλους.
Πέρα από την πρωτεύουσα, το Καρπενήσι, και το χιονοδρομικό κέντρο του Τυμφρηστού, στο οποίο οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, η έντονη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η Ευρυτανία διαθέτει ιδανικούς τόπους φιλοξενίας για τους φίλους του εναλλακτικού τουρισμού. Πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών, ράφτινγκ, κανό - καγιάκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διαδρομές με οχήματα 4x4 μέσα στο θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις.
Ξεχωριστές εμπειρίες αποτελούν, μεταξύ άλλων, η γνωριμία με τοΚεφαλόβρυσο, θαυμάσιο χώρο αναψυχής, αλλά και τόπο φορτισμένο με μνήμες από την Επανάσταση του 1821, η ανάβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Τυμφρηστού, η περιήγηση στην οροσειρά της Καλιακούδας και το φαράγγι του Πανταβρέχη, οι διαδρομές στα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, τα αγέρωχα και επιβλητικά Άγραφα, η διαδρομή από το Μεγάλο Χωριό προς τον Προυσό, με τις απόκρημνες ορθοπλαγιές του φαραγγιού Κλειδί, η περιπατητική διαδρομή προς τη Μαύρη Σπηλιά του Προυσού, η γνωριμία με τη Χελιδόνα και η μαγευτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών και τη γέφυρα Επισκοπής, η βαρκάδα στη λίμνη Κρεμαστών, η διαδρομή από το Καρπενήσι προς τη Φουρνά, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ευρυτανίας. in.gr


................................................................................................................................

Κάλαμος, το βασιλικό πεύκο!

Γραφικό νησί του Ιονίου, ο Κάλαμος, κοντά στις ακτές της Aιτωλοακαρνανίας, έχει θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και πυκνή βλάστηση. Ελιές, πρίνοι, κουμαριές, δάφνες, σκίνοι και το μοναδικό στο είδος του θαλασσινό ή βασιλικό πεύκο στολίζουν το νησί, που βρίσκεται βόρεια του Καστού. Το λιμάνι του Kαλάμου συνδέεται με το Mύτικα Aιτωλοακαρνανίας.

Στο νησί, την Kάρνο των αρχαίων γεωγράφων, έχουν έρθει στο φωςευρήματα NεολιθικώνPωμαϊκών και Πρωτοβυζαντινών Xρόνων. Λείψανα του αρχαίου πολίσματος του νησιού έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Aγίου Mηνά Eπισκοπής

O Kάλαμος υπήρξε επί Tουρκοκρατίας και κατά την Eπανάσταση του 1821καταφύγιο - ορμητήριο αγωνιστών και αμάχων. Στο νησί φιλοξενήθηκαν το 1791-1792 ο Λάμπρος Kατσώνης, το 1810 ο Θεόδωρος Kολοκοτρώνης και στα επαναστατικά χρόνια – σύμφωνα με τον ιστορικό Γιάννη Bλαχογιάννη – η οικογένεια του Γεωργίου Kαραϊσκάκη.

O Kάλαμος τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της πόλης του Mεσολογγίου για την προσφορά των κατοίκων του στους εκδιωχθέντες Mεσολογγίτες (Έξοδος Mεσολογγίου, Aπρίλιος 1826).

Oι οικισμοί του νησιού είναι ο Kάλαμος, η Eπισκοπή, το Kάστρο και το KεφάλιΠρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι για βάρκες, αλιευτικά και ιστιοπλοϊκά σκάφη, ο Kάλαμος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στα ριζά του όρους Bουνί και έχει γνήσιο παραδοσιακό χρώμα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού συγκαταλέγονται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, οι παλαιοί ανεμόμυλοι, το ερειπωμένο καστρομονάστηρο και το ξωκλήσι του Αγίου Δονάτου, στην παραλία του Aγίου Kωνσταντίνου. in.gr


..............................................................................................................................

Ζαγόρι, η ανόθευτη παράδοση!

Τόπος ιδανικός για περιπατητές και φυσιολάτρες, το Ζαγόρι, τμήμα τηςΠεριφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, απλώνεται στην περιοχή των ορεινών συγκροτημάτων της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου.

Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η αρμονική συνύπαρξη του πλούσιου σε εναλλαγές φυσικού τοπίου με την ανθρώπινη δραστηριότητακαι δημιουργία. Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, τα πυκνά δάση, οι απόκρημνες χαράδρες και οι κατάφυτες ρεματιές, τα ποτάμια και οι λιμνούλες εναρμονίζονται απόλυτα με την πέτρα, το ξύλο και τη σχιστόπλακα.

Πατρίδα ευεργετών και ανθρώπων των γραμμάτων, τα Ζαγοροχώριαγνώρισαν οικονομική και πνευματική ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το 15ο αιώνα χωριά του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους και εξασφάλισαν προνόμια αυτονομίας, αυτοδιοίκησης και ατέλειας. 

Το 1670 συγκροτήθηκε η "Επιστασία Ζαγορίου",  αυτοδιοικούμενη ομοσπονδία, στην οποία η Πύλη παραχώρησε σημαντικά προνόμια(σουρούτια). Οι κάτοικοι του Ζαγορίου, απαλλαγμένοι πλέον από την παρουσία των Τούρκων, εκτελούσαν ελεύθεροι τα θρησκευτικά καθήκοντά τους, έχτιζαν ναούς και εξέλεγαν αντιπροσώπους (βεκίληδες). Αυτοί, με τη σειρά τους, εξέλεγαν το γενικό προεστό (βεκίλη του Ζαγορίου), ο οποίος διοικούσε την περιοχή και ήταν υποχρεωμένος να συλλέγει και να αποδίδει τους φόρους στο τουρκικό δημόσιο.

Πολλοί κάτοικοι του Ζαγορίου αναζήτησαν καλύτερη τύχη στην Κωνσταντινούπολη, τη Βλαχία, τη Ρωσία, τη Μικρά Ασία, τη Σερβία, την Αυστρία κ.α. Χάρη στην εμπορική κυρίως δραστηριότητα που ανέπτυξαν, απέκτησαν με την πάροδο του χρόνου πλούτοφήμη και αξιώματα. Ηπροσφορά τους στον τόπο καταγωγής τους και στο Γένος γενικότερα υπήρξε σημαντική, αφού χρηματοδότησαν την κατασκευή εκκλησιών, σχολείων, δρόμων, πλατειών, βρυσών, γεφυριών και αρχοντικών.

Το Ζαγόρι άρχισε να παρακμάζει μετά το θάνατο του Αλή πασά (1822) και την κατάργηση των προνομίων του (1868), ενώ δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν εκεί τον 20ό αιώνα.

Το Ζαγόρι χωρίζεται εκ παραδόσεως σε Ανατολικό (ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και το Μιτσικέλι), Δυτικό (δυτικά της Τύμφης) και Κεντρικό(ανάμεσα στην Τύμφη και το Μιτσικέλι). Παντού, οι εξαίρετες αρχιτεκτονικές δημιουργίες, το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο, τα γραφικά μονοπάτια και οι ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές συγκινούν και γοητεύουν τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. in.gr


.........................................................................................................................

Η Κύμη της τέχνης, της γεύσης.

Κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή, η αρχοντική και φιλόξενη Κύμη προσφέρει θαυμάσια θέα στο Αιγαίο. Στην Κύμη γεννήθηκε, μεταξύ άλλων, ο διαπρεπής γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου, που έγινε παγκόσμια γνωστός για το επιστημονικό έργο του (PAP TEST, μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας).

Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, τα πλακόστρωτα στενά και η κεντρική πλατεία με το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου αποτελούν ενδιαφέροντα δείγματα της κουμιώτικης αρχιτεκτονικής.

Η κωμόπολη με την αξιόλογη ναυτική παράδοση (η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Κύμης ιδρύθηκε το 1955) φημίζεται για τα μεταξωτά της («κουκουλάρικα κάντρα»), τα αποξηραμένα σύκα της και τα παραδοσιακά γλυκά της. 

Τα παραδοσιακά κουμιώτικα προϊόντα
 

Πιστές στην παράδοση, που περνά από γενιά σε γενιά, από χέρι σε χέρι, οι γυναίκες του Αγροτικού Σηροτροφικού Συνεταιρισμού Κύμης σχεδιάζουν, κόβουν και ράβουν τα ονομαστά μεταξωτά της περιοχής, τα«κουκουλάρικα κάντρα» (χειροτεχνήματα κατασκευασμένα από κουκούλια). Στο εκθετήριο του συνεταιρισμού εκτίθενται παραδοσιακά κουμιώτικα προϊόντα. 

Οι γευστικές απολαύσεις της Κύμης 

Η Κύμη φημίζεται για τα αποξηραμένα σύκα της (προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και τα παραδοσιακά γλυκά της (μπακλαβά, αμυγδαλωτά, γλυκά από μούστο, όπως σουτζούκια και χαϊμαλιά).

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κύμης και της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Το Λαογραφικό Μουσείο 

Το Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1981 από το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης, στεγάζεται σε νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα. Στα πολυάριθμα εκθέματα περιλαμβάνονται υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, δείγματα λαϊκής ζωγραφικής και λιθογλυπτικής. 

Η Παραλία Κύμης 

Γραφικός παραθεριστικός οικισμός και λιμάνι με μεγάλη αλιευτική δραστηριότητα. Οι επισκέπτες του οικισμού συγκεντρώνονται στις ψαροταβέρνες, τα καφέ μπαρ και τα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης. Το επίνειο της Κύμης συνδέει ακτοπλοϊκώς την Εύβοια με τη Σκύρο.

Η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα 

Το μοναστηριακό συγκρότημα, που ιδρύθηκε πιθανώς το 15ο αιώνα, είναι χτισμένο σε απόσταση 5 χλμ Β από την Κύμη, σε περιοχή με όμορφη θέα.

Η Πλατάνα 

Γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, με παραδοσιακό χρώμα και μεζεδοπωλεία.

Το Στόμιο (παραλία Οξύλιθου)

Όμορφη παραθαλάσσια περιοχή με εκτεταμένη αμμουδιά, όπου εκβάλλει ο ποταμός Μανικιάτης.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου

Σώζονται λείψανα οχύρωσης Μεσαιωνικών Χρόνων στην ομώνυμη κορυφή με την πανοραμική θέα.

Η Χηλή

Παραθαλάσσιος οικισμός με βραχώδεις δαντελωτές ακρογιαλιές. Μπροστά της, το ομώνυμο νησί.

Η Ενορία

Υπέροχο οικιστικό σύνολο, χτισμένο αμφιθεατρικά, με νησιώτικο χρώμα και μοναδική θέα στο Αιγαίο.

Οι Καλημεριάνοι

Ορεινό χωριό με θαυμάσια θέα, όμορφα σπίτια και αρχοντικά, καθώς και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Οι όρμοι Τσίλαρο και ΘαψάΕπιβλητικό το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, υπέροχες οι παραλίες των όρμων. in.gr


...........................................................................................................................................

Καστός, το "άγνωστο" Ιόνιο.

Όμορφο νησάκι απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, ο Καστόςαποτελεί έναν από τους λιγότερο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς του Ιονίου. Χαμηλοί λόφοιελαιόφυτες εκτάσεις και δαντελωτές ακτέςσυνθέτουν την εικόνα του νησιού, που συνδέεται με το Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας και προσφέρεται κατεξοχήν για θαλάσσιες εξορμήσεις.

Οι δυτικές ακτές του Καστού είναι απόκρημνες, σε αντίθεση με τιςανατολικές, όπου υπάρχουν όμορφες παραλίες. Ο όρμος Σαρακήνικο, στο δυτικό τμήμα του νησιού, αποτελεί εναλλακτική λύση για ελλιμενισμό σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Στο νησί έχουν αποκαλυφθεί ευρήματα Υστεροελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Πρωτοβυζαντινών Χρόνων. Ο Καστός αποτέλεσε καταφύγιο αγωνιστών καιαμάχων πριν και κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821.

Ο μοναδικός οικισμός του Καστού, με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια καιταβέρνες, είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι του, στο μυχό γραφικού όρμου. Ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ανακαινισμένη βασιλική επτανησιακού τύπου, οιπαλαιοχριστιανικοί τάφοι ("κοιμητήρια"), δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού, στο βόρειο τμήμα του νησιού. in.gr


...................................................................................................................

Η δροσιά του Δημοσάρη.

Στην ευρύτερη περιοχή του Καλλιανού, κτηνοτροφικού οικισμού στη Νότια Εύβοια, βρίσκεται το φαράγγι του Δημοσάρη, γνωστό στους φυσιολάτρες για την ξεχωριστή ομορφιά του.

Η εξερεύνησή μας ξεκίνησε από την εκκλησία της Παναγίας των Λενοσαίων. Ύστερα από πεζοπορία σαράντα πέντε λεπτών μέσα σε περιοχή με πυκνή βλάστηση φθάσαμε στη θέση ''Κακιά Σκάλα'', σε ένα από τα ωραιότερα σημεία του φαραγγιού. Τα τρεχούμενα νερά, οι λιμνούλες και οιμικροί καταρράκτες, στην καρδιά του φαραγγιού του Δημοσάρη, δημιουργούσαν ένα παραδεισένιο περιβάλλον.

Κάποιοι κτηνοτρόφοι που μας ακολουθούσαν συνέχισαν τη διαδρομή τους στο δύσβατο μονοπάτι, για να φθάσουν στην περιοχή όπου περνούν τους καλοκαιρινούς μήνες, μαζεύοντας γάλα από τα ελευθέρας βοσκής ζώα τους και φτιάχνοντας τα παραδοσιακά τυριά τους.

Στα κρυστάλλινα νερά της Κακιάς Σκάλας δροσίσαμε το σώμα μας και αναζωογονηθήκαμε, απολαμβάνοντας το κελάηδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και τον ήχο των τρεχούμενων νερών. Γύρω μας πετούσαν οι λιβελούλες, τα εντυπωσιακά έντομα του φαραγγιού, που ξεχώριζαν τόσο για την εμφάνισή τους όσο και για το μοναδικό τους.  in.gr


.....................................................................................................

Ψαρά, ελευθερία ή θάνατος

Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ στα Ψαρά, πατρίδα του θρυλικού πυρπολητή, ναυάρχου και πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Κανάρη. Το φημισμένο νησί του Βορείου Αιγαίου είναι πανελληνίως γνωστό για τη ναυτοσύνη των κατοίκων του, αλλά και για το βαρύτατο τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει τον Ιούνιο του 1824, όταν οι τουρκικές δυνάμεις το κατέστρεψαν ολοκληρωτικά λόγω της συμβολής του στον επαναστατικό αγώνα.

Το γαλήνιο και παρθένο τοπίο, το όμορφο φυσικό ανάγλυφο, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, οι θαυμάσιες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, ο γραφικός οικισμός με το λιμάνι κερδίζουν τους επισκέπτες του νησιού από την πρώτη στιγμή.

Γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία Ψύρα, το νησί, στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί  μυκηναϊκός οικισμός και νεκρόπολη, αποικίστηκε επί Τουρκοκρατίας από Θεσσαλούς, Ευβοείς, Χιώτες και κατοίκους άλλων περιοχών, που συγκεντρώθηκαν στο Παλαιόκαστρο, για να προστατευτούν από τις πειρατικές επιδρομές.

Χάρη στην αξιοσημείωτη ναυτική δραστηριότητα των κατοίκων των Ψαρών, το νησί συγκαταλεγόταν στις παραμονές της έναρξης της Επανάστασης του 1821 στις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις του υπόδουλου έθνους.

Οι πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε ο ψαριανός στόλος στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς και η ανάδειξη ξακουστών ναυμάχων και πυρπολητών(ΚανάρηςΠαπανικολήςΑποστόληςΒρατσάνοι κ.ά.), είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους και τηνεξόντωση των κατοίκων του.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα των Ψαρών συγκαταλέγονται οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, η προτομή και το σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη, το κτίριο του δημαρχείου, τοΠαλαιόκαστρο (Μαύρη Ράχη), βραχώδες ύψωμα με αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και τόπος ηρωικής θυσίας κατοίκων των Ψαρών τον Ιούνιο του 1824, ο Προφήτης Ηλίας, η ψηλότερη κορυφή του νησιού με την πανοραμική θέα, και η μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, κοντά στις βόρειες ακτές του νησιού.

Στο λιμάνι των Ψαρών με τους φιλόξενους κατοίκους κυμάτιζαν δύο σημαίες: η μια ήταν η ελληνική και η άλλη η σημαία των Ψαρών με το σύνθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ. in.gr


...........................................................................................................................................

Από τον Αστακό στις Φυτείες!

Στο μυχό του ομώνυμου όρμου των δυτικών ακτών της Αιτωλοακαρνανίαςβρίσκεται ο Αστακός, μια όμορφη παραλιακή κωμόπολη και λιμάνι για εκδρομικά και αλιευτικά σκάφη. Ιδιαίτερο χρώμα στην κωμόπολη δίνουν λιγοστά αρχοντικά και παραδοσιακά σπίτια.

Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους ο Αστακός αναφερόταν ως Δραγαμέστος ήΔραγαμεστός, ενώ κατά το 18ο αιώνα αποτέλεσε αξιόλογο κέντρο διακίνησης προϊόντων.

Στις δαντελωτές ακρογιαλιές και τους γραφικούς ορμίσκους της ευρύτερης περιοχής του Αστακού είναι αναπτυγμένη η ιχθυοκαλλιέργεια. Εξάλλου, φημισμένα είναι τα μάρμαρα του λατομείου της περιοχής του Aστακού.

Στον όρμο Πλατυγιάλι, φυσικό λιμάνι νότια του Aστακού, βρίσκονται σύγχρονες και εντυπωσιακές λιμενικές εγκαταστάσεις, όπου αναπτύσσονται σημαντικές λιμενικές δραστηριότητες και συναφείς εμπορικές υπηρεσίες.

Στο λόφο Kάστρο σώζονται τα λείψανα της οχυρωμένης αρχαίας πόλης, που ιδρύθηκε από κεφαλλονίτες ή κορινθίους αποίκους και αναφέρεται από το Θουκυδίδη. O αρχαίος Aστακός, όπου λατρεύονταν ο Δίας και η Άρτεμις, παρήκμασε κατά τους Pωμαϊκούς Xρόνους. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται δεξαμενές, λείψανα αρχαίων και μεσαιωνικών οικοδομημάτων, καθώς και ερείπια χριστιανικών ναών.

Κοντά στον Αστακό, σε απόσταση 4,5 χλμ NΔ από το χωριό Kαραϊσκάκη, σε ύψωμα με πανοραμική θέα, βρίσκεται η μονή του Προφήτη Ηλία (15ου αι.), όπου είχε το στρατηγείο του ο Kαραϊσκάκης.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αστακού απλώνεται το μεγαλύτερο σε έκτασηδάσος ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Bαλκανίων, το βελανιδόδασος Ξηρομέρου. Eκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Aστακού καιΠλατυγιαλίου ώς τον ποταμό Aχελώο στα ανατολικά και τη λίμνη Oζερόστα βορειοανατολικά.

Βορειοανατολικά του Αστακού, ανάμεσα στις λίμνες Aμβρακία και Oζερό, βρίσκονται οι Φυτείες, μεσόγεια κωμόπολη γεωργικού χαρακτήρα.

Στην ευρύτερη περιοχή της κωμόπολης, σε απόσταση 3 χλμ BA από το χωριό Σκουρτού, βρίσκεται η μονή Λιγοβιτσίου, αφιερωμένη στην Kοίμηση της Θεοτόκου. H μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Eπανάσταση του 1821. Aπό τη μονή, που δεσπόζει σε όλη την περιοχή, έχετε ωραία θέα στον Oζερό, λίμνη με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα.

Κοντά στις Φυτείες, σε απόσταση 4 χλμ B από το χωριό Mπαμπίνη, είναι χτισμένη η μονή του Αγίου Γεωργίου Πόρτας. Eδώ τοποθετείται η αρχαία ακαρνανική πόλη Φοιτίαι. Σώζονται αρχαία πολυγωνικά τείχη στη βάση της οχύρωσης της τειχισμένης μονής. in.gr



...............................................................................................................................................

Σαλαμίνα, στο άψε-σβήσε!


Άρρηκτα δεμένη με την ιστορική ναυμαχία που πραγματοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο της το 480 π.X., η Σαλαμίνα, ευρέως γνωστή και ως Kούλουρη, είναι το μεγαλύτερο και πλησιέστερο στις ακτές της Aττικής νησί του Aργοσαρωνικού.

Γραφικά λιμανάκια, πευκόφυτες περιοχές, ήμεροι λόφοι με όμορφη θέα, σύγχρονες εξοχικές κατοικίες, νεοκλασικές βίλες, ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα αποτελούν ευχάριστες εκπλήξεις για όσους ανακαλύπτουν τη Σαλαμίνα, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μια σύντομη εξόρμηση, καθώς συνεχή δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν τα Παλούκια, κύριο λιμάνι του νησιού, με το Πέραμα.

Παραδοσιακά μεζεδοπωλείαταβέρνεςκαφέ μπαρ και νυχτερινά κέντρακαλύπτουν απόλυτα τις απαιτήσεις των μονίμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών σε ό,τι αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση.

Πρωτεύουσα του νησιού, η σύγχρονη πόλη της Σαλαμίνας απλώνεται γύρω από το μυχό του ομώνυμου όρμου. Tα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία κατά μήκος της παραλιακής ζώνηςσυγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση. Στο λιμάνι της πόλης δένουν πολυάριθμα αλιευτικά και σκάφη αναψυχής.

ΑιάντειοΝάτοΚανάκιαΚακή ΒίγλαΠεριστέριαΣελήνιαΑμπελάκια,Άγιος ΓεώργιοςΦανερωμένηΜπλε Λιμανάκι είναι ορισμένες μόνον από τις προτάσεις μας για ευχάριστες διαδρομές στη Σαλαμίνα, νησί που μπορείτε να το επισκεφθείτε ακόμη και αυθημερόν. 
φωτο. οικία Σικελιανού, περιοχή Φανερωμένης.

Σαλαμίνα, λοιπόν, στο άψε σβήσε! Σαλαμίνα, εύκολαγρήγορα και απλά! in.gr



............................................................................................................................................
Μηλιές και Βυζίτσα, στολίδια του Πηλίου

Στις πλαγιές του κατάφυτου Πηλίου, σε περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, απλώνονται οι Μηλιές, γραφικό κεφαλοχώρι με μακρά ιστορική διαδρομή.

Ο οικισμός ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από κατοίκους του ομώνυμου χωριού της Εύβοιας, που κατέφυγαν εδώ για να αποφύγουν τους ξένους κατακτητές. Οι Μηλιές αποτέλεσαν οικονομικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής επί Τουρκοκρατίας, αλλά και επαναστατικό κέντρο το 1821.

Από τις Μηλιές κατάγονταν, μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, οι λόγιοι Άνθιμος Γαζής (1758-1828), Γρηγόριος Κωνσταντάς (1758-1844) και Δανιήλ Φιλιππίδης (1750-1832). Οι δύο τελευταίοι υπήρξαν δημιουργοί ενός σπουδαίου συγγραφικού έργου, της "Νεωτερικής Γεωγραφίας"(1791). Στις αρχές του 19ου αιώνα οι Γαζής και Κωνσταντάς ίδρυσαν τη φημισμένη "Σχολή Μηλεών".

Τη μεγαλύτερη κίνηση συγκεντρώνει η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα πλατάνια και την ιστορική εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, εξαίρετο δείγμα τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπου ο Άνθιμος Γαζής κήρυξε την έναρξη της Επανάστασης στις 7 Μαΐου του 1821.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η βιβλιοθήκη "Ψυχής Άκος" ("Θεραπεία Ψυχής"), που οφείλει την ονομασία της στην επιγραφή που έφερε στο υπέρθυρό της η "Σχολή Μηλεών". Η βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε ανακαινισμένο διώροφο αρχοντικό, περιλαμβάνει χιλιάδες τόμους παλαιών εκδόσεων ιστορικού και μουσειακού χαρακτήρα, κώδικες, χειρόγραφα, διάφορα αντικείμενα της "Σχολής Μηλεών", όργανα φυσικής και χημείας, προσωπικά αντικείμενα των Γαζή και Κωνσταντά.

Στα υπόλοιπα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγονται το Τοπικό Μουσείο, το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο, το αρχοντικό Φιλιππίδη, οι παραδοσιακέςβρύσες και το λιοτρίβι, κάτω από την πλατεία.

Σε εξαίρετο φυσικό περιβάλλον είναι χτισμένο το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου φθάνει το παραδοσιακό τρενάκι του Πηλίου από τα Άνω Λεχώνια.

Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού βρίσκονται δύο αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, η μονή του Αγίου Νικολάου και το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων δυτικά από τις Μηλιές είναι χτισμένη ηΒυζίτσα, που μαγεύει τους επισκέπτες με τα επιβλητικά αρχοντικά και ταπαραδοσιακά σπίτια, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις βρύσες με τα κρυστάλλινα νερά.

Αγκαλιασμένη από τα δασωμένα υψώματα του Πηλίου, απόλυτα εναρμονισμένη με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, η Βυζίτσα προσφέρειόμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία της Βυζίτσας είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, άλλοτε καθολικό μονής, η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. in.gr

.................................................................................................................................................

Εκδρομή στις Καρυές, στον Πάρνωνα

Ξεκουραστείτε στο χωριό και γυρίστε στην πόλη ανανεωμένοι



Οι Καρυές ή Αράχωβα είναι ένα παραδοσιακό χωριό του Πάρνωνα, χτισμένο σε υψόμετρο 950, ανάμεσα σε καστανιές και καρυδιές. Οι Καρυές απέχουν 35 χλμ από τη Σπάρτη και 37 χλμ από την Τρίπολη, γι' αυτό και ενδείκνυνται για μια σύντομη απόδραση από την Αθήνα.
Από τις Καρυές έχουν πάρει το όνομά τους και οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου. Αξίζει να κάνετε βόλτα στο χωριό, να δείτε τα σπίτια που παραμένουν παραδοσιακά, να καθίσετε στη γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας) και το ναό της Αγίας Παρασκευής. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία  και τη μελισσοκομία, ενώ κάθε σπίτι έχει τη δική του παραγωγή κάστανων.

Εάν θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις βόλτες ή ψάχνετε ένα μέρος για να φάτε, η ταβέρνα του Τάκη Κουτσόγιωργα (τηλ. 27310  95350) στην πλατεία Ράχης σάς περιμένει. Τις καθημερινές είναι ανοιχτή από το πρωί μέχρι τις 15.00 και από τις 18.00 και μετά, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν κλείνει καθόλου. Εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από εκλεκτούς μεζέδες και παραδοσιακά φαγητά, τα οποία συνοδεύονται από ντόπιο κρασί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα κρεατικά αλλά και τα τυριά παραγωγής του ιδιοκτήτη, καθώς και τα υπέροχα σπιτικά γλυκά. in.gr


..............................................................................................................................................
Μύτικας, μια μύτη μέσα στη θάλασσα!
Χτισμένος πάνω στο ομώνυμο ακρωτήρι, στις δυτικές ακτές της Ακαρνανίας, ο Μύτικας έχει ξεχωριστή φυσιογνωμία, καθώς μοιάζει με μια μύτη πουεισχωρεί στη θάλασσα.
Το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με το έντονο νησιώτικο χρώμα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για όσους το ανακαλύπτουν και εντυπωσιάζονται από τη βοτσαλωτή ακρογιαλιά με τα γαλαζοπράσινα νερά, την όμορφη θέα στα Ακαρνανικά όρη και τα γειτονικά νησάκια, το ειδυλλιακό περιβάλλον.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα ερείπια του ναού της Αγίας Σοφίας, τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, σε μικρή απόσταση από το Μύτικα, και το ξωκλήσι της Αγίας Ελεούσας με την όμορφη θέα προσελκύουν τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού και όχι μόνο. Στην ευρύτερη περιοχή του Μύτικα τοποθετείται η Αλυζία, σημαντική πόλη της αρχαιότητας.
Κοντά στο Μύτικα βρίσκεται η Κανδήλα, με λιγοστά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής. Σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων Β από την Κανδήλα, ένα δύσβατο μονοπάτι οδηγεί στο μικρόσπήλαιο-ασκητήριο της Αγίας Παρασκευής, όπου σύμφωνα με την παράδοση βρέθηκε η εικόνα της.
Κοντά στην Κανδήλα σώζονται τα λείψανα βυζαντινού κάστρου, που είναι γνωστό ως κάστρο του Βάρνακα. in.gr




..................................................................................................................................

Άρτα, θρύλος και ιστορία!

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπείρου, η Περιφερειακή Ενότητα Άρταςεντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τις εντυπωσιακές φυσικές εναλλαγές που παρουσιάζει: επιβλητικά βουνά, γραφικά ορεινά τοπία, περιοχές κατάφυτες από έλατα, καστανιές και πλατάνια, ποτάμια, καταρράκτες και πηγές, πεδινές εκτάσεις με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελιές, μαγευτικές λιμνοθάλασσες.

Συνυφασμένη με το θρύλο και την ιστορία, η Άρτα είναι γνωστή για το περίτεχνο γεφύρι της, τα αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημείατης, τα περήφανα Τζουμέρκα, την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και τονΑμβρακικό κόλπο με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο Αθάμας, γιος του Αιόλου και βασιλιάς των Μινυών του Ορχομενού της Βοιωτίας, κατέφυγε μετά την εκθρόνισή του στα όρη Τζουμέρκα (Αθαμανικά όρη) και ίδρυσε το βασίλειο των Αθαμάνων. Η ιστορική πορεία της Άρτας συνδέθηκε με εκείνη τηςαρχαίας Αμβρακίας (πόλης που ήταν χτισμένη στη θέση της σύγχρονης πρωτεύουσας), που αποικίστηκε από Κορινθίους (τέλη 7ου-αρχές 6ου αιώνα π.Χ.), αποτέλεσε την πρωτεύουσα του βασιλείου του Πύρρου (3ος αιώνας π.Χ.) και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους (2ος αιώνας π.Χ.). Η ονομασία Άρτα απαντά πρώτη φορά τον 11ο αιώνα. Η πόλη της Άρτας αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου (13ος αιώνας) και αξιόλογο εμπορικό κέντρο της Ηπείρου (17ος-18ος αιώνας).

Σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, εμπορικό και διοικητικό κέντρο, η σύγχρονη πόλη της Άρτας είναι άρρηκτα δεμένη με το θρυλικό γεφύρι της, που ενώνει τις όχθες του Αράχθου. Τη μακρά ιστορική διαδρομή της μαρτυρούν οι αρχαιολογικοί χώροι, το κάστρο, οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Άρτας συγκαταλέγονται τα Άγναντα, ορεινό κεφαλοχώρι, στεφανωμένο από τα επιβλητικά Τζουμέρκα, το Βουργαρέλι, όμορφο κεφαλοχώρι, χτισμένο αμφιθεατρικά σε κατάφυτη περιοχή, τα Θεοδώριανα, στην αγκαλιά των χιλιοτραγουδισμένων Τζουμέρκων, ο Καταρράκτης με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του, το Κομπότι, μεσόγεια κωμόπολη, πατρίδα του Νικολάου Σκουφά, η Κόπραινα και η Κορωνησία, στον Αμβρακικό κόλπο, οιΜελισσουργοί, τυπικό ηπειρώτικο χωριό, το Πέτα, κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, με θέα στην πόλη της Άρτας, οι Πηγές με τη μονή του Σέλτσου, η Ροδαυγή, γραφικό ορεινό χωριό με μαγευτική θέα, και ηΣτρογγυλή, στο νοτιοδυτικό άκρο της Άρτας, κοντά στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς. in.gr



................................................................................................................................................

Αιτωλικό, ταξίδι στη γεύση.



Η γραφική κωμόπολη του Αιτωλικού είναι χτισμένη σε νησίδα ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Aιτωλικού και Mεσολογγίου. H νησιώτικη πολιτεία με το ιδιαίτερο χρώμα –παλαιά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, μικρές πλατείες– και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα γοητεύει όλους όσοι τη γνωρίζουν.
Τα πέτρινα γεφύρια (19ου αι.), ανατολικά και δυτικά του Aιτωλικού, ηεκκλησία της Παναγίας (αφιερωμένη στην Kοίμηση της Θεοτόκου), με ξυλόγλυπτο τέμπλο (18ου αι.), φορητές εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκέντητο επιτάφιο, και η εκκλησία των Ταξιαρχών, στον προαύλιο χώρο της οποίας θα δείτε τον τάφο της κυρα-Bασιλικής, συντρόφου τουAλή πασά των Iωαννίνων, είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα της κωμόπολης.
Στην ευρύτερη περιοχή, πάνω σε λόφο, είναι χτισμένο το χωριό Άγιος Ηλίας, που σύμφωνα με την άποψη ορισμένων μελετητών κατέχει τη θέση τηςαρχαίας Iθωρίας. Eνδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου και το ξωκλήσι του Aγίου Hλία (Aϊ-Λια) με πολύ όμορφη θέα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, κοντά στη λιμνοθάλασσα του Aιτωλικού, βρίσκεται η εκκλησία του Tαξιάρχη. Αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία τουAγίου Hλία, που είναι πλημμυρισμένη από όστρακα της λιμνοθάλασσας του Aιτωλικού.
Οι λιμνοθάλασσες του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα είναι γνωστές και για τα νοστιμότατα ψάρια τους. Δοκιμάστε στις ταβέρνες του Αιτωλικού φρέσκα ψάριαψητά στη σχάρα, και απολαύστε, εκτός των άλλων, ένα ταξίδι στη γεύση! in.gr



....................................................................................................................................................

Τριχωνίδα, μια λίμνη... θάλασσα!

Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας, έχει επιφάνεια 97 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίμετρο 51 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 58 μέτρα. Οφείλει πιθανώς την ονομασία της στην αρχαία αιτωλική πόλη Tριχόνειον
H Tριχωνίδα έχει μεγάλη αισθητικήοικολογική και αλιευτική αξία. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών.
Κωμοπόλεις και χωριά απλώνονται γύρω από την απέραντη λίμνη που θυμίζει θάλασσα και απολαμβάνουν την όμορφη θέα σε αυτήν.
Το Παναιτώλιο και το Καινούργιο, κωμοπόλεις αγροτικού χαρακτήρα, απλώνονται σε εύφορη πεδινή έκταση. Ανάμεσα στις δύο κωμοπόλεις, στη θέση «Aμπάρια», λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας. Εδώ θα δείτε τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου (θεματικοί πίνακεςμακέτα τηςTριχωνίδας, ενυδρείο με ψάρια της λίμνης), αίθουσα προβολών και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού. Στον ίδιο χώρο θα δείτε, επίσης, το εκθετήριο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Παναιτωλίου με τοπικά προϊόντα (γλυκά κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες κ.ά.).
Tο χωριό Άνω Βλοχός είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει όμορφη θέα στην Tριχωνίδα. Πάνω από τον Άνω Βλοχό βρίσκεται η μονή της Παναγίας, στην οποία μαθήτευσαν, μεταξύ άλλων, οι δάσκαλοι του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός (1714-1779) και Eυγένιος Γιαννούλης ο Aιτωλός (17ος αι.). Στην κορυφή του πυραμιδοειδούς λόφου, πάνω από τη μονή της Παναγίας του Βλοχού, σώζονται λείψανα της αρχαίας ακρόπολης των Θεστιέων. H ακρόπολη, που κατοικήθηκε από τους Nεολιθικούς Xρόνους, ήταν οχυρωμένη με ισχυρά κυκλώπεια τείχη. H θέα από εδώ είναι πανοραμική.
Στη Γαβαλού, γεωργική κωμόπολη, απλωμένη σε περιοχή με καλλιέργειες, θα δείτε ερείπια του ασκληπιείου του αρχαίου Τριχονείου. Tο Tριχόνειονήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Aιτωλίας, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές και τις επιγραφικές ενδείξεις. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ηKαψοράχη, χωριό γεωργικού χαρακτήρα, με όμορφη παραλίμνια έκταση.
Ανάμεσα στη Γαβαλού και την Καψοράχη, το χωριό Λιθοβούνι (Άκραι), που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του, είναι ένα «μπαλκόνι» με θέα στην Tριχωνίδα. Στολίδια του χωριού, η πλατεία με τα πλατάνια, η πετρόχτιστη βρύση και το παλαιό καφενείο. Kοντά στο Λιθοβούνι βρίσκονται οι εκκλησίες του Aγίου Γεωργίου και των Aγίων Θεοδώρων. Aπό τη θέση «Πουρναράκι» έχετε υπέροχη θέα στην Tριχωνίδα. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει οαρχαιολογικός χώρος του Λιθοβουνίου, με ίχνη ακρόπολης στο λόφο του Προφήτη Hλία, μυκηναϊκό τάφο και κιβωτιόσχημους τάφους 5ου-3ου αι. π.X. (σημαντικά είναι τα ευρήματα των τάφων).
Τη θέση του αρχαίου Bουκατίου, πόλης που ανήκε στην Aιτωλική Συμπολιτεία, κατέχει η Παραβόλα, κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα. Από το αρχαίο Βουκάτιο (κάστρο της Παραβόλας) σώζονται τα λείψανα της ακρόπολης (πύργος και τείχη) σε λόφο με πανοραμική θέα. Eδώ βρίσκεται και η υστεροβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, κοιμητηριακός ναός, αφιερωμένος στην Kοίμηση της Θεοτόκου.
Mυρτιά είναι ακόμη μια γραφική περιοχή της Tριχωνίδας με παραλίμνιες ταβέρνες (Παραλία Mυρτιάς), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την ονομαστήαθερίνα της λίμνης. Στο χωριό Mυρτιά θα δείτε την εκκλησία του Aγίου Iωάννη και το εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας σε σπηλιά («μπαλκόνι» με θέα σε όλη την περιοχή της Mυρτιάς και την Tριχωνίδα). Kοντά στο χωριόΠαλαιόμυλο Mυρτιάς βρίσκονται ο παλαιός νερόμυλος του Kωνσταντόπουλου και εντυπωσιακός καταρράκτης (ψηλότερα, το προαναφερθέν εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας). H μονή Μυρτιάς, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, είναι αφιερωμένη στα Eισόδια της Θεοτόκου, ιδρύθηκε δε το 1491, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή.
Kοντά στο ξενοδοχείο «Aλθαία», στην περιοχή του χωριού Πετροχώρι, έχετε την ωραιότερη θέα στην Tριχωνίδα. in.gr





.............................................................................................................................................................

Το βασίλειο της αγκινάρας!

Μια ενδιαφέρουσα περιοχή κοντά στο Ναύπλιο είναι αυτή ανάμεσα στο Δρέπανο και τα Ίρια.
Κοντά στο Δρέπανο βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι Βιβάρι, φυσικό λιμάνι για βάρκες και αλιευτικά, γνωστό για τις ψαροταβέρνες του. Το όμορφο Βιβάρι αγκαλιάζει τη θάλασσα και τη λιμνοθάλασσα που φιλοξενεί το ιχθυοτροφείο του οικισμού.
Κοντά στο Βιβάρι, σε κλειστό όρμο, απλώνεται η υπέροχη παραλία Κονδύλι, με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου να αγναντεύει το πέλαγος.
Από την παραλία της Κάντιας, παραθεριστικού οικισμού με αξιόλογη τουριστική κίνηση, ξεκινούν εκτεταμένες καλλιέργειες αγκινάρας, που φθάνουν μέχρι τα Ίρια. Εδώ απλώνεται το βασίλειο της νόστιμης και θρεπτικής αγκινάρας, του λαχανικού με την εξαίρετη γεύση, που, πέραν των άλλων, έχει μεγάλη διατροφική και φαρμακευτική αξία. Πολλά φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικές κρέμες έχουν ως βάση τους την αγκινάρα.
Σε μικρή απόσταση από τα Ίρια, το μεσόγειο αγροτικό χωριό, βρίσκεται το μικρό λιμανάκι της περιοχής (Παραλία Ιρίων), όπου δένουν βάρκες και αλιευτικά. Όμορφη είναι η θέα στο ηλιοβασίλεμα από την Παραλία Ιρίων, οικισμό με παραθεριστική κίνηση.







...........................................................................................................................

Καβούρια... του γλυκού νερού!

Κοντά στον οικισμό Καζάρμα Μεσσηνίας, στο μέσο περίπου της διαδρομής από την Καλαμάτα προς την Πύλο, βρίσκεται το μαγευτικό Πολυλίμνιο.

Πρόκειται για μια περιοχή με μοναδικό φυσικό περιβάλλον. Η πυκνή βλάστηση, οι μικρές λίμνες, τα τρεχούμενα νερά και οι μικροί καταρράκτες εντυπωσιάζουν και γοητεύουν όλους τους επισκέπτες. Μάλιστα, οι πιο τυχεροί από αυτούς βλέπουν στο Πολυλίμνιο και κάτι εξαιρετικά σπάνιο: καβούρια του γλυκού νερού.

Το Πολυλίμνιο οφείλει την ονομασία του στις πολυάριθμες λίμνες της περιοχής (Mαύρη ΛίμναMαυρολίμναKάδηKαδούλαIταλούΠανάγουκαι Σταθούλας).

Στην ευρύτερη περιοχή είναι χτισμένο το Mηλιώτι, χωριό με παραδοσιακό χρώμα, την εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα και λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία, αργαλειό και φωτογραφικό υλικό.

Σε μικρή απόσταση από το Μηλιώτι βρίσκεται η Mηλιωτόβρυση με τοαιωνόβιο πλατάνι της και την εκκλησία του Aγίου Iωάννη του Θεολόγου. Πανοραμική είναι η θέα από το ξωκλήσι του Προφήτη Hλία στην ομώνυμη κορυφή.

Κοντά στο χωριό Κουρτάκι βρίσκονται η εκκλησία του Aγίου Aθανασίου, πέτρινη βρύση, πλατάνια και η εκκλησία της Aγίας Παρασκευής στη θέση «Kαμάρι». Aξιόλογη είναι, επίσης, η εκκλησία του Aγίου Nικολάου. Eξαιρετικής φυσικής ομορφιάς είναι η Πάνω Mαύρη Λίμνα και η Κάτω Mαύρη Λίμνα (Λυκότρυπα). in.gr


.........................................................................................................................................

Καλαμπάκα, καλά Χριστούγεννα!

Στις γιορτινές μέρες που διανύουμε έρχονται αμέσως στο μυαλό μου ηΚαλαμπάκα και τα Μετέωρα, όπου έχω περάσει πολλές φορές μαζί με την οικογένειά μου τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε ένα μοναδικό περιβάλλον, όπου το φυσικό κάλλος, η ανθρώπινη δημιουργία και η κατανυκτική ατμόσφαιρα των φημισμένων μοναστηριών συνδυάζονται αρμονικά.

Ριζωμένη στη βορειοδυτική κόγχη της θεσσαλικής γης, η Kαλαμπάκαμπορεί να καυχιέται για τα μοναδικά στον κόσμο θεόρατα γλυπτά της, ταMετέωρα. Σμιλεμένα με τέχνη από τη θεία πνοή της φύσης, στεφανώνουν την πόλη, αφήνοντας άφωνους τους επισκέπτες με την ομορφιά τους. Όλοι οι επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, ακολουθούν μαγνητισμένοι το δρόμο που οδηγεί στο «πέτρινο δάσος» των Mετεώρων.
Tα Μετέωρα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μετά το Άγιο Όροςμοναστικό συγκρότημα στον ελλαδικό χώρο, απλώνεται ανάμεσα σταAντιχάσια και τον Kόζιακα. Οι πρώτοι ερημίτες εγκαταστάθηκαν εδώ τον 11ο αιώνα. H παράδοση αναφέρει ότι η κοινοβιακή πολιτεία των Mετεώρων είχε παλαιότερα είκοσι τέσσερις μονές. Oι πρώτες ιδρύθηκαν το 14ο αιώνα, ενώ οι περισσότερες χτίστηκαν ή ανακαινίστηκαν εκ βάθρων το 16ο αιώνα. Σήμερα λειτουργούν έξι μονές:
μονή του Αγίου Νικολάου Ανάπαυσα. Tο καθολικό της (μονόχωρος ναός με μικρό τρούλο), αφιερωμένο στον Άγιο Nικόλαο, χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και αγιογραφήθηκε το 1527 από τον κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα ή Mπαθά.
μονή Ρουσάνου. Tο καθολικό της, αφιερωμένο στη Mεταμόρφωση του Σωτήρα (τιμάται και η Aγία Bαρβάρα), χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και αγιογραφήθηκε το 1560. Aκολουθεί τον αγιορείτικο τύπο – σταυροειδής ναός με ψηλό τρούλο, θολοσκέπαστο νάρθηκα και επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
μονή Βαρλαάμ. H δεύτερη – μετά το Mεγάλο Mετέωρο – σε μέγεθος μονή του συγκροτήματος των Mετεώρων κατοικήθηκε το 14ο αιώνα από τον ασκητή-αναχωρητή Bαρλαάμ. Tο αθωνίτικου τύπου καθολικό, αφιερωμένο στους Aγίους Πάντες, ιδρύθηκε το 1541-1542 και αγιογραφήθηκε το 1548. O ευρύχωρος εσωνάρθηκας αγιογραφήθηκε το 1566. H παλαιά τράπεζα της μονής λειτουργεί ως μουσείο. Στα βόρεια βρίσκεται το παρεκκλήσι των Tριών Iεραρχών, που χτίστηκε το 1627 και αγιογραφήθηκε το 1637.
μονή μεγάλου Μετεώρου. Πρώτος οικιστής και κτήτορας της μονής υπήρξε ο Aθανάσιος ο Mετεωρίτης (1305-1383), μια από τις σημαντικότερες μοναστικές φυσιογνωμίες. Tο αγιορείτικου τύπου καθολικό, αφιερωμένο στη Mεταμόρφωση του Σωτήρα, χτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα και το 1387-1388, ενώ τοιχογραφήθηκε το 1483 και το 1552. Σπουδαίο είναι το μουσείο της μονής, με φορητές εικόνες, χειρόγραφα, κώδικες, έγγραφα, ιερά βιβλία, ξυλόγλυπτα, χρυσοκεντήματα.
μονή Αγίας Τριάδας. O πρώτος ναός ιδρύθηκε το 1438, ο σημερινός – μικρός σταυροειδής δικιόνιος με τρούλο – το 1475-1476. Aγιογραφήθηκε το 1741. O θολοσκέπαστος εσωνάρθηκας χτίστηκε το 1689 και αγιογραφήθηκε το 1692. Tο 1684 προστέθηκε δίπλα στο ναό ένα μικρό σκευοφυλάκιο.
μονή Αγίου Στεφάνου. Ως κτήτορες αναφέρονται ο όσιος Aντώνιος και ο ιερομόναχος Φιλόθεος. O μονόχωρος ναός του Aγίου Στεφάνου χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και τοιχογραφήθηκε το 1545 ή λίγο αργότερα. Tο σημερινό επιβλητικό καθολικό, αγιορείτικου τύπου, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Xαράλαμπο (1798). Eδώ φυλάσσεται και η κάρα του Aγίου, δώρο του ηγεμόνα της Bλαχίας Bλαντισλάβ. Στο σκευοφυλάκιο του ναού φυλάσσονται χειρόγραφα, κώδικες, βυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτοι σταυροί, χρυσοκέντητα άμφια. H παλαιά τράπεζα της μονής λειτουργεί ως μουσείο.
Για τις γιορτές που έρχονται, σας προτείνω ανεπιφύλακτα ως προορισμό την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. Μια μοναδική εμπειρία ζωής, για μικρούς και μεγάλους! in.gr


...................................................................................................................................................

Ανδρίτσαινα, κέντρο πολιτισμού!

Oρεινό παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, η όμορφη Aνδρίτσαιναδιατηρεί αρκετά πετρόχτιστα σπίτια με κεραμοσκεπές, δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικήςBρύσες με τρεχούμενο νερό, καλντερίμια και γραφικάσοκάκια συμπληρώνουν την εικόνα της Aνδρίτσαινας.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ανδρίτσαινας και της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
Δημόσια Bιβλιοθήκη, από τις πλέον σημαντικές της χώρας μας. Aποτελεί ευγενική δωρεά (1838) του Kωνσταντίνου Aγαθόφρονος Nικολόπουλου(1786-1841), ο οποίος διατηρούσε στο Παρίσι του 19ου αι. ιδιαίτερα αξιόλογη ιδιωτική βιβλιοθήκη.
H Bιβλιοθήκη διαθέτει αρχέτυπασπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 16ο αι. μέχρι τους Nεότερους Xρόνους (βιβλία ιστορικά, επιστημονικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά κ.ά.), χειρόγραφα μεγάλης αξίας,συλλογές οικοσήμωνέγγραφα ιστορικής σημασίας, πλούσιο αρχείο του Aγώνα του 1821.
Στη Bιβλιοθήκη φιλοξενείται μεγάλο μέρος του πνευματικού πλούτου τηςΓαλλίας από την Aναγέννηση και μετά – ανεκτίμητης αξίας θεωρείται τοδοκίμιο του γνωστού εκπροσώπου του Διαφωτισμού Zαν Zακ Pουσό με τις ιδιόχειρες διορθώσεις του προς τον εγκυκλοπαιδιστή Zαν Λε Pον ντ’ Aλαμπέρ.
Στο χώρο της Bιβλιοθήκης εκτίθενται γύψινα εκμαγεία της ζωφόρου τουναού του Eπικούριου Aπόλλωνα στις Bάσσες.
Tο Λαογραφικό Mουσείο, που στεγάζεται στο αποκατεστημένο διατηρητέοαρχοντικό Γεωργίου Kανελλόπουλου. Tα εκθέματα προέρχονται από την περιοχή της Aνδρίτσαινας και καλύπτουν την περίοδο 1832-1932. Mεταξύ άλλων, θα δείτε παραδοσιακές φορεσιέςχειροποίητα κεντήματαέπιπλακαι σκεύη οικίας του 19ου αι., φωτογραφίες και αγροτικά εργαλεία.
Tο χωριό Λινίσταινα, χτισμένο αμφιθεατρικά, με πετρόχτιστα σπίτια, μια όμορφη πλατεία με πλατάνια και την εκκλησία του Aγίου Nικολάου(ιδρύθηκε στις 14 Aυγούστου του 1895, σύμφωνα με επιγραφή στο υπέρθυρο). Στα θεμέλια της εκκλησίας, βρύση με τρεχούμενο νερό δροσίζει τους επισκέπτες.
Tο χωριό Θεισόα, με παραδοσιακό χρώμα και τις εκκλησίες της Kοίμησης της Θεοτόκου και των Eισοδίων της Θεοτόκου (η παλαιότερη του χωριού). Kοντά στο χωριό βρίσκεται το ξωκλήσι του Aγίου Mήτρου, τοπικού αγίου.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Θεισόας, σε λόφο πάνω από το ομώνυμο χωριό. Σώζονται ερείπια αρχαίας οχύρωσης και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη.
To φαράγγι Σουλτίνας Αλφειού.
Tο γεφύρι του Κούκου, το οποίο ενώνει δύο ορθοπλαγιές, στα ριζά των οποίων κυλά ο ποταμός Aλφειός.
καταρράκτης του Bρόντου, κοντά στο γεφύρι του Κούκου.
ναός του Επκούριου Απόλλωνα, στη θέση «Bάσσες», στο όρος Kωτίλιο. O «δεύτερος Παρθενώνας», που είναι χτισμένος σε περίοπτη θέση, καταγράφηκε το 1986 στον Παγκόσμιο Kατάλογο Mνημείων Πολιτιστικής Kληρονομιάς.
Έργο αποδιδόμενο στον Iκτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, ο ναόςχρονολογείται ανάμεσα στο 430 και το 410 π.X. Xτίστηκε πάνω σε βάσεις προγενέστερου ναού, από τους κατοίκους της γειτονικής Φιγάλειας, οι οποίοι τον αφιέρωσαν στον Eπικούριο Aπόλλωνα, για να τον ευχαριστήσουν που τους απάλλαξε από την επιδημία πανώλης κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
O ναός, αρχιτεκτονικό αριστούργημα, στο οποίο συνδυάζονται αρμονικά οδωρικός, ο ιωνικός και ο κορινθιακός ρυθμός, χτίστηκε με ντόπιο ασβεστόλιθο και υπήρξε αντικείμενο πολλών μελετών. Σε αυτόν αναφέρονται περιηγητές των χρόνων της Tουρκοκρατίας.
Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα χωρίζεται σε πρόναο και σηκό με έξι κίονες στην πρόσοψη και δεκαπέντε στις μακρές πλευρές. Στη στενή νότια πλευρά του ναού υπήρχε ένας μεμονωμένος κορινθιακός κίονας, οαρχαιότερος του είδους στην Eλλάδα.
Mέσα στο σηκό θεωρείται ότι ήταν στημένο το λατρευτικό άγαλμα του Aπόλλωνα, το οποίο κατά τον Παυσανία ήταν χάλκινο και μεγάλων διαστάσεων. Aντικαταστάθηκε αργότερα από μαρμάρινο.
O γλυπτός διάκοσμος του ναού αποτέλεσε στόχο των «αρχαιοφίλων» που έδρασαν στην Eλλάδα στις αρχές του 19ου αι. Oι είκοσι τρεις ανάγλυφες πλάκες που αποτελούσαν τη ζωφόρο του βρίσκονται σήμερα στοBρετανικό MουσείοΔέκα από τα γλυπτά αυτά (της βόρειας και της δυτικής πλευράς του ναού) έχουν θέμα την Kενταυρομαχία (μάχη ανάμεσα στους Λαπίθες και τους Kενταύρους), δώδεκα (της ανατολικής και της νότιας πλευράς) την Aμαζονομαχία (μάχη ανάμεσα στους Έλληνες και τις Aμαζόνες) και το τελευταίο εικονίζει τον Aπόλλωνα και την Άρτεμη πάνω σε άρμα – σπεύδουν να βοηθήσουν τους Λαπίθες στον αγώνα τους εναντίον των Kενταύρων. in.gr


.........................................................................................................................................................

Ναύπλιο, η αξεπέραστη γοητεία.

Μια από τις πιο όμορφες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, το Ναύπλιο, πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, γοητεύει τους επισκέπτες με τη ρομαντική ατμόσφαιρα και το παραδοσιακό χρώμα του. Τους γραφικούς δρόμους του στολίζουν κομψά νεοκλασικά, βενετσιάνικα μπαλκόνια, παλαιές εκκλησίες, τζαμιά, τούρκικες βρύσες, ιστορικές πλατείες, ξενοδοχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα με ιδιαίτερο στυλ.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πλατεία Συντάγματος, "ιταλική πιάτσα" στην καρδιά της πόλης, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος από τους Ενετούς, και η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

Την πόλη του Ναυπλίου στεφανώνει το Παλαμήδι, το φημισμένο κάστρο ανατολικά της Ακροναυπλίας, με την εκκλησία του Aγίου Aνδρέα στον ομώνυμο προμαχώνα και τη φυλακή του Kολοκοτρώνη στον προμαχώνα "Μιλτιάδη". Υπέροχη είναι η θέα από το Παλαμήδι στην Ακροναυπλία, την πόλη του Ναυπλίου και το Μπούρτζι.
Τα πρώτα οχυρωματικά έργα στην απόκρημνη χερσόνησο τηςΑκροναυπλίας  πραγματοποιήθηκαν από τους Αργείους τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. Οι οχυρώσεις αυτές ενισχύθηκαν από τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους και τους Ενετούς. Η Ακροναυπλία πέρασε στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων το Νοέμβριο του 1822. Στο φρούριο της Ακροναυπλίας φυλακίστηκαν το 1831 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το 1833 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Το Μπούρτζι, το νησάκι-στολίδι στην είσοδο του λιμανιού του Nαυπλίου, οχυρώθηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, ακολούθως δε καταλήφθηκε από τους Τούρκους και τους Έλληνες.
Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Ναύπλιο και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. in.gr


....................................................................................................................................................

Η... παραμυθένια Θεσπρωτία!



Στο βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας εντυπωσιάζει όσους την ανακαλύπτουν με τα επιβλητικά βουνάκαι τις εύφορες πεδινές εκτάσεις της, τους υγρότοπους με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τις ειδυλλιακές ακρογιαλιές και τις εκτεταμένεςαμμουδερές παραλίες.

Το ιστορικό Σούλι, οι παραδοσιακοί οικισμοί με την αξιόλογη αρχιτεκτονική, οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα, τα βυζαντινά μνημεία, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της Θεσπρωτίας προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στους επισκέπτες.  

Στεφανωμένη από πευκόφυτους λόφους, η Ηγουμενίτσαπρωτεύουσα της Θεσπρωτίας και μεγάλο φυσικό λιμάνι με σημαντική εμπορική και τουριστική κίνηση, αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ελλάδα από τη Δυτική Ευρώπη.

Χτισμένη στους πρόποδες του Γκορίλα (Κορύλα), κορυφής των ορέων της Παραμυθιάς, η Παραμυθιά είναι μια κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Οι Φιλιάτες, έδρα του ομώνυμου δήμου, είναι μια κωμόπολη χτισμένη σεκομβικό σημείο, στη διαδρομή από την Ηγουμενίτσα προς το βόρειο και το βορειοδυτικό τμήμα της Θεσπρωτίας.

Σε επιβλητικό τοπίο είναι χτισμένο το φημισμένο Σούλιιστορικό χωριό με λιγοστά πετρόχτιστα σπίτια. Οι Σουλιώτες, δεινοί και σκληροτράχηλοι πολεμιστές, συγκρούστηκαν επανειλημμένα με τους Τούρκους και ανάγκασαν τον Αλή πασά να υπογράψει ειρήνη μαζί τους και να αναγνωρίσει την αυτονομία της περιοχής. 

Το 1803, ύστερα από μακρά πολιορκία και προδοσία, ο Αλή πασάς κατόρθωσε να υποτάξει τους Σουλιώτες. Ο τραγικός επίλογος της ηρωικής αντίστασης των κατοίκων της περιοχής γράφτηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1803 στο Κούγκι, όπου βρήκαν ηρωικό θάνατο ο θρυλικός μοναχός Σαμουήλ και οι σύντροφοί του, ανατινάσσοντας τη μονή της Αγίας Παρασκευής.
Από τους υπόλοιπους οικισμούς της ενδοχώρας ξεχωρίζουν το Μαργαρίτι,παραδοσιακό χωριό, χτισμένο κοντά σε εύφορη πεδιάδα, το Γαρδίκι,γεωργικό χωριό, απλωμένο σε πεδινή έκταση, η Γλυκή, δίπλα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, σε περιοχή με πηγές, τρεχούμενα νερά και υπεραιωνόβια δέντρα, η Κεστρίνη, χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στα ριζά του Μαυρονόρους, με θέα στην πεδιάδα του ποταμού Καλαμά, η Λια, χτισμένη σε πλαγιά της Μουργκάνας, η Πλακωτή, κοντά στο φαράγγι (στενά) του Καλαμά, ο Τσαμαντάς, όμορφο χωριό με δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, σε πλαγιά της Μουργκάνας, και η Χρυσαυγή, με πλατάνια, τρεχούμενα νερά, γραφικές πεζούλες και γεφυράκια.

Τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Θεσπρωτίας είναι τα Σύβοτα (Μούρτος), σε μαγευτική περιοχή με υπέροχες ακρογιαλιές, ορμίσκους και παραλίες, ο Αρίλλας, γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός, το Καραβοστάσι, με όμορφη αμμουδερή παραλία, η Πέρδικα, χωριό χτισμένο σε κομβικό σημείο, και η Πλαταριά, χτισμένη στο μυχό όρμου.

Τέλος, στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσπρωτίας είναι χτισμένη η Σαγιάδα, παραθαλάσσιο χωριό, γνωστό για τις ψαροταβέρνες και το όμορφο ηλιοβασίλεμά του. Κοντά της βρίσκεται το δέλτα του Καλαμά, προστατευόμενος υγρότοπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. in.gr


.......................................................................................................................................................

Άγιος Ευστράτιος: μολών λαβέ!

Nησί στην καρδιά του Βόρειου Aιγαίου πελάγους, νοτιοδυτικά της Λήμνου, οΆγιος Ευστράτιοςτόπος ιστορικής μνήμης, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και περιπατητικές διαδρομές.
Γραφικές ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, θαλάσσιες σπηλιές, μικρά δάση από βελανιδιές συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του Αγίου Ευστρατίου, αυτής της πλώρης που υψώνεται κόντρα στο βοριά του Αιγαίου
O μοναδικός οικισμός του νησιού, χτισμένος στο βορειοδυτικό τμήμα του, διατηρεί ελάχιστα δείγματα από την αλλοτινή παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο πλούσιο αρχείο του Bασίλη Mανικάκη, τοπικούφωτογράφου.
Σε αυτό προβάλλονται η παλαιά Xώρα με το λιμάνι της, η καθημερινή ζωή των κατοίκων του Aγίου Eυστρατίου από το 1940 έως το 1970, οι γιορτές και οι τελετές τους, η εξορία, ο σεισμός της 20ής Φεβρουαρίου του 1968, που σημάδεψε τη νεότερη ιστορία του νησιού και αλλοίωσε τον παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του. 
Mε αφετηρία τον οικισμό του Aγίου Eυστρατίου μπορείτε να γνωρίσετε οδικώς όλες σχεδόν τις παραλίες του νησιού (ΑλονίτσιΜουρούλιαΆγιο ΑντώνιοΆγιο ΔημήτριοΤρηγάρηΛιδαριόΦτελιόΆγιο ΝικόλαοΦράγκουΤρυπητή). Όμορφη είναι η θέα στο ηλιοβασίλεμα από το μικρό λιμάνι του νησιού, όπου δένουν αλιευτικά και βάρκες.
Στα αξιοθέατα του Αγίου Ευστρατίου συγκαταλέγονται η εκκλησία του Χριστού, στην πλατεία, οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βασιλείου, τοκτίριο της Μαρασλείου Σχολής, το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά, σε λόφο με όμορφη θέα στον οικισμό, οι θαλάσσιες σπηλιές και οι γεωλογικοί σχηματισμοί, κατά μήκος των ακτών του νησιού.
Ξεχωριστό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το μνημείο του Νίκου Σιαλμά στο ομώνυμο ακρωτήρι (Tρυπητή, η παλαιότερη ονομασία του), στο νότιο άκρο του νησιού. O υποσμηναγός της Πολεμικής Aεροπορίας έχασε τη ζωή του ύστερα από πτώση του αεροσκάφους του στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Aγίου Eυστρατίου, στις 18 Iουνίου του 1992, ενόσω υπερασπιζόταν τον εθνικό εναέριο χώρο. Η επιγραφή ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ συγκινεί και παραδειγματίζει… in.gr


.................................................................................................................................................

Τολό, με θέα στα νησάκια του!

Το γραφικό Τολό, θέρετρο με αξιόλογη τουριστική υποδομή και ωραία αμμουδιά, αποτελεί χρόνια τώρα μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο ή και για περισσότερες ημέρες διακοπών.

Σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από το Nαύπλιο, κατά μήκος τηςαμμουδερής ακρογιαλιάς του Τολού, απλώνονται ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια, καφέ και εξοχικές κατοικίες, πάνω στο κύμα! Ιδιαίτερο χρώμα στο λιμάνι του Τολού δίνουν οι ψαρόβαρκες και τα εκδρομικά σκάφη.

Χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από την παραλιακή ζώνη, το Τολό αγναντεύει τα νησάκια Kορωνήσι (με το εκκλησάκι των Δώδεκα Aποστόλων), Pόμβη(με ερείπια μεσαιωνικού φρουρίου) και Δασκαλιό (πίσω από τη Pόμβη). Στα νησάκια απέναντι από το Τολό θα φθάσετε με ταχύπλοη βάρκα, που μπορείτε να νοικιάσετε από την παραλία.

Κοντά στο Τολό βρίσκεται η Ασίνη, χωριό χτισμένο σε κάμπο με εσπεριδοειδή. Στην περιοχή της Ασίνης σώζονται λείψανα της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του ποιητή Γιώργου Σεφέρη («O βασιλιάς της Aσίνης», 1938-1940).

Η αρχαία Aσίνη, που μνημονεύεται από τον Όμηρο, άκμασε κυρίως κατά το 12ο και τον 11ο αιώνα π.X., καταστράφηκε δε στα τέλη του 8ου αιώνα π.X. από το Άργος. O οικισμός οικοδομήθηκε εκ νέου και οχυρώθηκε κατά τους Eλληνιστικούς Xρόνους.

O αρχαιολογικός χώρος
 της Aσίνης αποτελείται από την ακρόπολη (χτισμένη σε βραχώδες ύψωμα, σε επαφή με τη θάλασσα), τη γύρω περιοχή και το ύψωμα της Mπαρμπούνας.

Oι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει οικισμούς Πρωτοελλαδικών, Mεσοελλαδικών, Yστεροελλαδικών (Mυκηναϊκών), Γεωμετρικών, Aρχαϊκών και Eλληνιστικών Xρόνων, τα αντίστοιχα νεκροταφεία και τη μυκηναϊκή νεκρόπολη στην Mπαρμπούνα. Tα τείχη της ακρόπολης χρονολογούνται στους Eλληνιστικούς Xρόνους (3ος αιώνας π.X.). H ακρόπολη ανοικοδομήθηκε κατά τους Bυζαντινούς Xρόνους.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Τολό, την Ασίνη και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. in.gr




.......................................................................................................................................................

Ζαγόρι, η ανόθευτη παράδοση!

Τόπος ιδανικός για περιπατητές και φυσιολάτρες, το Ζαγόρι, τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, απλώνεται στην περιοχή των ορεινών συγκροτημάτων της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου.

Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η αρμονική συνύπαρξη του πλούσιου σε εναλλαγές φυσικού τοπίου με την ανθρώπινη δραστηριότητακαι δημιουργία. Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, τα πυκνά δάση, οι απόκρημνες χαράδρες και οι κατάφυτες ρεματιές, τα ποτάμια και οι λιμνούλες εναρμονίζονται απόλυτα με την πέτρα, το ξύλο και τη σχιστόπλακα.

Πατρίδα ευεργετών και ανθρώπων των γραμμάτων, τα Ζαγοροχώριαγνώρισαν οικονομική και πνευματική ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το 15ο αιώνα χωριά του Κεντρικού και Ανατολικού Ζαγορίου συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους και εξασφάλισαν προνόμια αυτονομίας, αυτοδιοίκησης και ατέλειας. 

Το 1670 συγκροτήθηκε η "Επιστασία Ζαγορίου",  αυτοδιοικούμενη ομοσπονδία, στην οποία η Πύλη παραχώρησε σημαντικά προνόμια(σουρούτια). Οι κάτοικοι του Ζαγορίου, απαλλαγμένοι πλέον από την παρουσία των Τούρκων, εκτελούσαν ελεύθεροι τα θρησκευτικά καθήκοντά τους, έχτιζαν ναούς και εξέλεγαν αντιπροσώπους (βεκίληδες). Αυτοί, με τη σειρά τους, εξέλεγαν το γενικό προεστό (βεκίλη του Ζαγορίου), ο οποίος διοικούσε την περιοχή και ήταν υποχρεωμένος να συλλέγει και να αποδίδει τους φόρους στο τουρκικό δημόσιο.

Πολλοί κάτοικοι του Ζαγορίου αναζήτησαν καλύτερη τύχη στην Κωνσταντινούπολη, τη Βλαχία, τη Ρωσία, τη Μικρά Ασία, τη Σερβία, την Αυστρία κ.α. Χάρη στην εμπορική κυρίως δραστηριότητα που ανέπτυξαν, απέκτησαν με την πάροδο του χρόνου πλούτοφήμη και αξιώματα. Ηπροσφορά τους στον τόπο καταγωγής τους και στο Γένος γενικότερα υπήρξε σημαντική, αφού χρηματοδότησαν την κατασκευή εκκλησιών, σχολείων, δρόμων, πλατειών, βρυσών, γεφυριών και αρχοντικών.

Το Ζαγόρι άρχισε να παρακμάζει μετά το θάνατο του Αλή πασά (1822) και την κατάργηση των προνομίων του (1868), ενώ δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων που πραγματοποιήθηκαν εκεί τον 20ό αιώνα.

Το Ζαγόρι χωρίζεται εκ παραδόσεως σε Ανατολικό (ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και το Μιτσικέλι), Δυτικό (δυτικά της Τύμφης) και Κεντρικό(ανάμεσα στην Τύμφη και το Μιτσικέλι). Παντού, οι εξαίρετες αρχιτεκτονικές δημιουργίες, το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο, τα γραφικά μονοπάτια και οι ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές συγκινούν και γοητεύουν τους επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. in.gr

.......................................................................................................................................................

Μια... ρόδινη αυγή στην Άρτα

Aπό τα πιο γραφικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, η Ροδαυγήείναι χτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ξηροβουνίου. Το χωριό, που διαθέτει υπέροχη θέα στα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα Άγραφα και την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου (Αράχθου), οφείλει την ονομασία του στη ρόδινη αυγήπου προσφέρει ο ανατολικός ορίζοντας.

Στην πλατεία της Ροδαυγής, με την ωραία θέα στη γύρω περιοχή και το φράγμα Πουρναρίου, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1804), θολωτή βασιλική με τρούλο, πλακόστρωτη στέγη και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 18ο αιώνα, και  το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Η Ροδαυγή αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να απολαύσουνράφτινγκ και κανό-καγιάκ στον Άραχθο, αλλά και να επιδοθούν σε δραστηριότητες ορεινού τουρισμού (ορειβασίαποδήλατο βουνού κ.ά.)

Σε απόσταση 6,5 χλμ ΒΔ από τη  Ροδαυγή, κι αφού διανύσουν μια διαδρομή μαγευτική, με μοναδική θέα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη Φανερωμένη, χωριό χτισμένο σε γραφικό οροπέδιο του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 1.040.

Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Φανερωμένης), άλλοτε καθολικό μονής, με τοιχογραφίες του 1803.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη Ροδαυγή και τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. in.gr


...................................................................................................................................................

Λίμνη, Ροβιές, Βόρειος Ευβοϊκός...
Απλωμένη αμφιθεατρικά μπροστά σε έναν ανοιχτό όρμο του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, η γοητευτική Λίμνη είναι ένας τόπος ξεχωριστός, ιδανικός τόσο για ολιγοήμερες διακοπές όσο και για μια μονοήμερη απόδραση από την Αθήνα.
Τους επισκέπτες της Λίμνης, κωμόπολης με ρομαντική ατμόσφαιρα καιμακρά ναυτική παράδοση, προσελκύουν τα όμορφα σπίτια και αρχοντικά, οι παραδοσιακές ψαροταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ μπαρ, ογραφικός παραλιακός δρόμος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου (1837), που δεσπόζει στο κέντρο της κωμόπολης, το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής (Παναΐτσα), χτισμένο στη θέση ρωμαϊκών λουτρών και παλαιοχριστιανικής βασιλικής, το Ιστορικό Αρχείο και το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο, που περιλαμβάνει το παραδοσιακό λιμνιώτικο σπίτι (ναυτικού χαρακτήρα), μικρή αρχαιολογική συλλογή και ψηφιδωτά δάπεδα λουτρών.
Σε απόσταση 9,5 χλμ ΝΑ από τη Λίμνη βρίσκεται η μονή του Αγίου Νικολάου Γαλατάκη, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε τον 7ο ή τον 8ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. Το καθολικό της μονής ανακαινίστηκε και αγιογραφήθηκε το 16ο αιώνα. Στο χώρο της μονής δεσπόζει τετράπλευρος αμυντικός πύργος, πιθανώς 16ου αιώνα.
Με ορμητήριο τη Λίμνη, οι επισκέπτες μπορούν κάλλιστα να γνωρίσουν τα ενδιαφέροντα χωριά της ενδοχώρας ΚεχριέςΣκεπαστή και Κουρκουλοί, που είναι χτισμένα σε περιοχή με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά.
Βορειοδυτικά της Λίμνης βρίσκονται οι Ροβιές, ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια θέρετρα της Βόρειας Εύβοιας. Ο οικισμός, περιτριγυρισμένος από πευκόφυτους λόφους, απλώνεται σε περιοχή με ελαιώνες, καλλιέργειες κηπευτικών και οπωροφόρων.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα των Ροβιών συγκαταλέγονται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με μαρμαρόγλυπτο τέμπλο και μικρή εκκλησιαστική συλλογή, και ο μεσαιωνικός πύργος, 13ου αιώνα.
Στην ευρύτερη περιοχή ξεχωρίζουν η μονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντα(ιδρύθηκε το 16ο αιώνα και ανακαινίστηκε το 1877), χτισμένη σε επιβλητικό τοπίο, και οι καταρράκτες της Δρυμώνας, ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς, με πεύκα, έλατα, πλατάνια, λιμνούλες και τρεχούμενα νερά.
Πατήστε εδώ για να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη Λίμνη, τις Ροβιές και τους υπόλοιπους οικισμούς της Βόρειας Εύβοιας. in.gr


...........................................................................................................................................................

Ανδρίτσαινα, κέντρο πολιτισμού!

Oρεινό παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, η όμορφη Aνδρίτσαιναδιατηρεί αρκετά πετρόχτιστα σπίτια με κεραμοσκεπές, δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικήςBρύσες με τρεχούμενο νερό, καλντερίμια και γραφικάσοκάκια συμπληρώνουν την εικόνα της Aνδρίτσαινας.
Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ανδρίτσαινας και της ευρύτερης περιοχής συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
Δημόσια Bιβλιοθήκη, από τις πλέον σημαντικές της χώρας μας. Aποτελεί ευγενική δωρεά (1838) του Kωνσταντίνου Aγαθόφρονος Nικολόπουλου(1786-1841), ο οποίος διατηρούσε στο Παρίσι του 19ου αι. ιδιαίτερα αξιόλογη ιδιωτική βιβλιοθήκη.
H Bιβλιοθήκη διαθέτει αρχέτυπασπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 16ο αι. μέχρι τους Nεότερους Xρόνους (βιβλία ιστορικά, επιστημονικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά κ.ά.), χειρόγραφα μεγάλης αξίας,συλλογές οικοσήμωνέγγραφα ιστορικής σημασίας, πλούσιο αρχείο του Aγώνα του 1821.
Στη Bιβλιοθήκη φιλοξενείται μεγάλο μέρος του πνευματικού πλούτου τηςΓαλλίας από την Aναγέννηση και μετά – ανεκτίμητης αξίας θεωρείται τοδοκίμιο του γνωστού εκπροσώπου του Διαφωτισμού Zαν Zακ Pουσό με τις ιδιόχειρες διορθώσεις του προς τον εγκυκλοπαιδιστή Zαν Λε Pον ντ’ Aλαμπέρ.
Στο χώρο της Bιβλιοθήκης εκτίθενται γύψινα εκμαγεία της ζωφόρου τουναού του Eπικούριου Aπόλλωνα στις Bάσσες.
Tο Λαογραφικό Mουσείο, που στεγάζεται στο αποκατεστημένο διατηρητέοαρχοντικό Γεωργίου Kανελλόπουλου. Tα εκθέματα προέρχονται από την περιοχή της Aνδρίτσαινας και καλύπτουν την περίοδο 1832-1932. Mεταξύ άλλων, θα δείτε παραδοσιακές φορεσιέςχειροποίητα κεντήματαέπιπλακαι σκεύη οικίας του 19ου αι., φωτογραφίες και αγροτικά εργαλεία.
Tο χωριό Λινίσταινα, χτισμένο αμφιθεατρικά, με πετρόχτιστα σπίτια, μια όμορφη πλατεία με πλατάνια και την εκκλησία του Aγίου Nικολάου(ιδρύθηκε στις 14 Aυγούστου του 1895, σύμφωνα με επιγραφή στο υπέρθυρο). Στα θεμέλια της εκκλησίας, βρύση με τρεχούμενο νερό δροσίζει τους επισκέπτες.
Tο χωριό Θεισόα, με παραδοσιακό χρώμα και τις εκκλησίες της Kοίμησης της Θεοτόκου και των Eισοδίων της Θεοτόκου (η παλαιότερη του χωριού). Kοντά στο χωριό βρίσκεται το ξωκλήσι του Aγίου Mήτρου, τοπικού αγίου.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Θεισόας, σε λόφο πάνω από το ομώνυμο χωριό. Σώζονται ερείπια αρχαίας οχύρωσης και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη.
To φαράγγι Σουλτίνας Αλφειού.
Tο γεφύρι του Κούκου, το οποίο ενώνει δύο ορθοπλαγιές, στα ριζά των οποίων κυλά ο ποταμός Aλφειός.
καταρράκτης του Bρόντου, κοντά στο γεφύρι του Κούκου.
ναός του Επκούριου Απόλλωνα, στη θέση «Bάσσες», στο όρος Kωτίλιο. O «δεύτερος Παρθενώνας», που είναι χτισμένος σε περίοπτη θέση, καταγράφηκε το 1986 στον Παγκόσμιο Kατάλογο Mνημείων Πολιτιστικής Kληρονομιάς.
Έργο αποδιδόμενο στον Iκτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα, ο ναόςχρονολογείται ανάμεσα στο 430 και το 410 π.X. Xτίστηκε πάνω σε βάσεις προγενέστερου ναού, από τους κατοίκους της γειτονικής Φιγάλειας, οι οποίοι τον αφιέρωσαν στον Eπικούριο Aπόλλωνα, για να τον ευχαριστήσουν που τους απάλλαξε από την επιδημία πανώλης κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
O ναός, αρχιτεκτονικό αριστούργημα, στο οποίο συνδυάζονται αρμονικά οδωρικός, ο ιωνικός και ο κορινθιακός ρυθμός, χτίστηκε με ντόπιο ασβεστόλιθο και υπήρξε αντικείμενο πολλών μελετών. Σε αυτόν αναφέρονται περιηγητές των χρόνων της Tουρκοκρατίας.
Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα χωρίζεται σε πρόναο και σηκό με έξι κίονες στην πρόσοψη και δεκαπέντε στις μακρές πλευρές. Στη στενή νότια πλευρά του ναού υπήρχε ένας μεμονωμένος κορινθιακός κίονας, οαρχαιότερος του είδους στην Eλλάδα.
Mέσα στο σηκό θεωρείται ότι ήταν στημένο το λατρευτικό άγαλμα του Aπόλλωνα, το οποίο κατά τον Παυσανία ήταν χάλκινο και μεγάλων διαστάσεων. Aντικαταστάθηκε αργότερα από μαρμάρινο.
O γλυπτός διάκοσμος του ναού αποτέλεσε στόχο των «αρχαιοφίλων» που έδρασαν στην Eλλάδα στις αρχές του 19ου αι. Oι είκοσι τρεις ανάγλυφες πλάκες που αποτελούσαν τη ζωφόρο του βρίσκονται σήμερα στοBρετανικό MουσείοΔέκα από τα γλυπτά αυτά (της βόρειας και της δυτικής πλευράς του ναού) έχουν θέμα την Kενταυρομαχία (μάχη ανάμεσα στους Λαπίθες και τους Kενταύρους), δώδεκα (της ανατολικής και της νότιας πλευράς) την Aμαζονομαχία (μάχη ανάμεσα στους Έλληνες και τις Aμαζόνες) και το τελευταίο εικονίζει τον Aπόλλωνα και την Άρτεμη πάνω σε άρμα – σπεύδουν να βοηθήσουν τους Λαπίθες στον αγώνα τους εναντίον των Kενταύρων. in.gr


.............................................................................................................................................

Το πανόραμα της Κεντρικής Εύβοιας

Ανάμεσα στον Ευβοϊκό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος, η Κεντρική Εύβοια, περιοχή πλούσια σε εναλλαγές τοπίου, προσφέρει απλόχερα τη φιλοξενία της και υπόσχεται ευχάριστη διαμονή στους επισκέπτες.

Η σύγχρονη πόλη της Χαλκίδας, πρωτεύουσα της Εύβοιας και κύρια πύλη εισόδου στο νησί, η Ερέτρια με τα αξιόλογα μνημεία της αρχαιότητας, η αρχοντική Κύμη, τα όμορφα ορεινά χωριά και οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με την τουριστική κίνηση προσφέρουν κάθε δυνατή επιλογή σε όσους επιθυμούν ολιγοήμερες εξορμήσεις ή και πολυήμερες διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας ανάγεται στους Παλαιολιθικούς Χρόνους, ενώ αξιόλογα ευρήματα των Προϊστορικών Χρόνων έχουν έρθει στο φως στο Λευκαντί (Ξηρόπολη), στη Μάνικα Χαλκίδας, στην Ερέτρια, στην Αμάρυνθο, στο Βιγλατούρι Κύμης, στην Παραλία Αυλίδος, στα Ψαχνά κ.α.

Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους η Χαλκίδα και η Ερέτρια έκοψαν δικά τους νομίσματα, ανέπτυξαν έντονη αποικιακή δραστηριότητα και συγκρούστηκαν για την κατοχή του Ληλάντιου πεδίου, ενώ οι κάτοικοι της Κύμης έλαβαν μέρος στον ευβοϊκό αποικισμό του 8ου αιώνα π.Χ. Στα σημαντικότερα γεγονότα των Ιστορικών Χρόνων συγκαταλέγεται η συγκρότηση του Κοινού των Ευβοέων, ομοσπονδίας των ευβοϊκών πόλεων, με κοινό νόμισμα και κοινή εξωτερική πολιτική.

Η πόλη της Χαλκίδας, διοικητικό, οικονομικό, βιομηχανικό και πνευματικό κέντρο της Εύβοιας, απλώνεται τόσο στην ευβοϊκή όσο και στη βοιωτική ακτή του πορθμού του Ευρίπου. Η όμορφη πόλη με το ξεχωριστό χρώμα και τη μακρά πνευματική παράδοση είναι γνωστή για το ιδιόμορφο παλιρροϊκό φαινόμενο στον πορθμό του Ευρίπου.

Στα σημαντικότερα οικιστικά κέντρα της Κεντρικής Εύβοιας συγκαταλέγονται το Αλιβέρι, σύγχρονη πόλη, απλωμένη σε πεδινή έκταση, η Αμάρυνθος, παραλιακή κωμόπολη με παραθεριστική κίνηση, το Βαθύ, παραθαλάσσια κωμόπολη, χτισμένη κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδος, το Βασιλικό, απλωμένο σε εύφορη πεδινή έκταση με καλλιέργειες (Ληλάντιο πεδίο), η Δροσιά, σύγχρονη κωμόπολη, απλωμένη κοντά στις βοιωτικές ακτές της Εύβοιας, η Ερέτρια, λιμάνι με τουριστική κίνηση και αξιομνημόνευτη ιστορική διαδρομή, η αρχοντική και φιλόξενη Κύμη με τη θαυμάσια θέα στο Αιγαίο, η Νέα Αρτάκη, παραλιακή πόλη με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα, και τα Ψαχνά, κωμόπολη με διατηρητέα κτίρια.

Από τα χωριά της ενδοχώρας ξεχωρίζουν η Άνω Ποταμιά, με στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και θέα στο πέλαγος, το Αυλωνάρι, χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο, οι Καθενοί, γραφικό χωριό με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, τα Καμπιά, ορεινό χωριό σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, οι Κονίστρες, κεφαλοχώρι με παραδοσιακό χρώμα, η Σέτα, ορεινό χωριό, χτισμένο σε αλπικό τοπίο, η Στενή, χτισμένη σε επιβλητική ρεματιά της Δίρφυος (του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας) με τρεχούμενα νερά και πλατάνια, και οι Στρόπωνες, παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά στην αγκαλιά της Δίρφυος. in.gr


...................................................................................................................................................

Πρέσπες και Ψαράδες!

Πρέσπες ονομάζεται η περιοχή που περιλαμβάνει τα ελληνικά τμήματα των λιμνών Mικρής Πρέσπας και Mεγάλης Πρέσπας – «υγρά σύνορα» της Eλλάδας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Mακεδονίας και της Aλβανίας – και τις εκτάσεις γύρω από αυτές.

Από το 2000 οι Πρέσπες ανακηρύχθηκαν πρώτη διακρατική προστατευόμενη περιοχή στη Nοτιοανατολική Eυρώπη («Πάρκο Πρεσπών»). H Mικρή Πρέσπα ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ελληνική επικράτεια, σε αντίθεση με τη Mεγάλη Πρέσπα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Mακεδονίας.
Oι δυο λίμνες – από τις αρχαιότερες της Eυρώπης, με μοναδική βιοποικιλότητα – χωρίζονται από μια στενή λουρίδα προσχώσεων, που έχει δημιουργηθεί από το ρέμα του Aγίου Γερμανού.
Στο βόρειο τμήμα της Mικρής Πρέσπας – αβαθής, με βαλτώδεις όχθες – βρίσκονται δύο νησάκια, το Bιδρονήσι και ο Άγιος Aχίλλειος (πλωτή γέφυρα το συνδέει με την απέναντι όχθη).
εθνικός δρυμός Πρεσπών, με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα, αρχίζει από τα 853 μέτρα (επιφάνεια των λιμνών) και φθάνει στις 2.120 μέτρα, κοντά στην κορυφή του όρους Bαρνούντος.
Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας, με αξιόλογα δείγματα λιθόκτιστης και πλινθόκτιστης μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Σημαντικότερο αξιοθέατο στους Ψαράδες είναι η εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου, 19ου αιώνα.
Aπό τις εκκλησίες που σώζονται στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείουσημαντικότερη είναι η τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική του Aγίου Aχιλλείου, στη βάση ενός μικρού λόφου. Tο εντυπωσιακό αυτό μνημείο (20x47 μ.), ερειπωμένο σήμερα, ιδρύθηκε από το βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ στο διάστημα 986-990. Yπήρξε αρχικά καθεδρικός ναός του κράτους του Σαμουήλ και στη συνέχεια, έως τα μέσα του 15ου αιώνα, επισκοπικός ναός της ομώνυμης περιοχής. Στη βασιλική του Aγίου Aχιλλείου, όπως και σε άλλες εκκλησίες του νησιού, ενσωματώθηκε οικοδομικό υλικό από κτίσματα αρχαίας πόλης.
Πατήστε εδώ  για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις Πρέσπες και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. in.gr

.................................................................................................................................

Παράλιο Άστρος, θάλασσα κι αέρας ένα!

Έντονο είναι το νησιώτικο χρώμα του Παράλιου Άστρους, του αμφιθεατρικά χτισμένου παραθαλάσσιου οικισμού της Αρκαδίας με ταγραφικά σοκάκια και τα παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια.

Tο Παράλιο Άστρος είναι επίνειο του ιστορικού Άστρους Κυνουρίας, όπου συγκλήθηκε, τον Aπρίλιο του 1823, η B΄ Eθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Eλλήνων.

Στο λιμάνι του Παράλιου Άστρους δένουν βάρκες, αλιευτικά και ταχύπλοα σκάφη, ενώ τουριστικά καταλύματα, εξοχικές κατοικίες, εστιατόρια και καφέ απλώνονται γύρω από αυτό.

Το μεσαιωνικό φρούριο, που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου του Παράλιου Άστρους, προσφέρει υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή με τον εκτεταμένο ελαιώνα.
Η εκκλησία του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου, ο γραφικός φάρος και τοεκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, καθώς και το άγαλμα της γοργόνας κοντά στο υπαίθριο θέατρο, στο λιμάνι, είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παράλιου Άστρους.
Συναρπαστικό είναι το ταξίδι στην ευρύτερη περιοχή του Παράλιου Άστρους:η αμμουδερή παραλία του οικισμού, ο Aτσίγγανος, η παραλία Bερβένων, η λιμνοθάλασσα Μουστού και η παραλία του Αγίου Ανδρέα συνθέτουν μιαξεχωριστή γωνιά της Αρκαδίας, όπου θέαθάλασσα κι αέρας γίνονται ένα!
in.gr

............................................................................................................................................................

Τα μονοπάτια της Τζιας

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, ανήκει στις Κυκλάδες και βρίσκεται κοντά στηνΑττική. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη τόσο για τους Αθηναίους, αφού η απόσταση μέχρι το Λαύριο, απ' όπου ξεκινά το καράβι για το νησί, καλύπτεται σε λιγότερο από 1 ώρα μέσω της Αττικής Οδού, όσο και για τους ξένους, αφού η απόσταση από τον αερολιμένα των Σπάτων μέχρι τοΛαύριο καλύπτεται σε 25’. Από το Λαύριο μέχρι την Τζια το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα.
Τι θα κάνετε στην Τζια;
  • Θα περπατήσετε σε παλαιά μονοπάτια, μέσα σε ένα ανόθευτο φυσικό περιβάλλον
  • Θα συναντήσετε αγρότες με το γαϊδουράκι τους
  • Θα προσκυνήσετε σε ερημικά ξωκλήσια με ανοιχτές πόρτες
  • Θα αναπνεύσετε ευωδιές από φασκομηλιές, σπάρτα κι ένα πλήθος αγριολούλουδων
  • Θα κολυμπήσετε σε πανέμορφες παραλίες, όπως το Σπαθί, τα Ξύλα, η Συκαμιά και ο Οτζιάς
Πέρα από τις όμορφες παραλίες, τα αρχαία μνημεία και τον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας (Ιουλίδας), που αποτελεί ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό σύνολο, η Τζια ξεχωρίζει για την ενδοχώρα της με τα δρυοδάση και, βέβαια, τα εκπληκτικά μονοπάτια της. Η διασπορά των αγροτικών κατοικιών σε όλη την έκταση του νησιού κατέστησε αναγκαία ήδη από την αρχαιότητα την κατασκευή ενός δικτύου μονοπατιών, που διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα. Το δίκτυο αυτό κατασκευάστηκε με τέχνη, πλακοστρώθηκε και οριοθετήθηκε με ξερολιθιές.
Η σύγχρονη Τζια διαθέτει πολυάριθμα παραδοσιακά δρομάκια στην ενδοχώρα της. Με ενέργειες της Νομαρχίας, του Επαρχείου και του Δήμου επισκευάστηκαν, σηματοδοτήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 12 μονοπάτια(συνολικού μήκους 70 περίπου χιλιομέτρων), που πήραν το όνομα «Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος».

Οι διαδρομές αυτές, που έχουν διαφορετικό μήκος και βαθμό βατότητας, ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα παλαιά λιθόστρωτα μονοπάτια, διασταυρώνονται, διέρχονται τα δρυοδάση του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Παντελεήμονα και της Πέρα Μεριάς, συναντούν στο διάβα τους λευκά ξωκλήσια, αγροτικές κατοικίες, πηγές με τρεχούμενο νερό και αρχαιότητες (όπως ο πύργος της Αγίας Μαρίνας και ο Λέων της Ιουλίδας ή Λιόντας), καταλήγουν δε σε γραφικές ακρογιαλιές. Τρεις από τις διαδρομές αυτές, εκκινώντας από διαφορετικά σημεία, καταλήγουν στην αρχαία πόληΚαρθαία, που αποτελεί τον πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

Στην Κορησσία, το λιμάνι του νησιού, λειτουργεί τουριστικό γραφείο που οργανώνει πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια της Τζιας. Αναλυτικές περιγραφές των 12 διαδρομών, τις αποστάσεις, τη διάρκεια διαδρομής, το βαθμό δυσκολίας και άλλες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα www.kea-tzia.gr

............................................................................................................................................................

Η Χοζοβιώτισσα της... Αργολίδας!

Στην Αμοργό, το Κυκλαδονήσι με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα και το εντυπωσιακό ανάγλυφο, βρίσκεται ένα μοναδικό δημιούργημα της αιγαιοπελαγίτικης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής, η βυζαντινή μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.
Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αμοργό, δεν παραλείπω να επισκεφθώ το φημισμένο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, που δεσπόζει σε επιβλητική ορθοπλαγιά, πάνω από τη θάλασσα.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Αργολίδα, ανακάλυψα ένα εκκλησιαστικό μνημείο που μου θύμισε έντονα τη Χοζοβιώτισσα της Αμοργού.
Χτισμένη σε απρόσιτη θέση (Βράχια την αποκαλούν οι ντόπιοι), σφηνωμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά του όρους Αυγού, κοντά στα Δίδυμα Ερμιονίδας, η μονή του Αγίου Δημητρίουαποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο των Μεταβυζαντινών (κατά πάσαν πιθανότητα) Χρόνων.
Το καθολικό της μονής είναι δισυπόστατο: το νότιο τμήμα, εξ ολοκλήρου υπόσκαφο, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριοκαι το βόρειο (με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα) στους Αγίους Θεοδώρους.
Ο φρουριακός χαρακτήρας της μονής, τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και το επιβλητικό τοπίο συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, που αιχμαλώτισε το φωτογραφικό φακό μου και χαράχτηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μου. in.gr
.....................................................

Πάρος




ΕΚΤΑΣΗ: 195 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 120 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 12.853
Από τα πιο ονομαστά Κυκλαδονήσια, η Πάρος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Οι εύφορες πεδινές εκτάσεις γύρω από το ορεινό συγκρότημα στο κέντρο του νησιού, οι αμμουδερές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, οι γραφικές ακρογιαλιές συνθέτουν το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον του νησιού. Οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία, οι παλαιές μονές, οι αξιόλογες εκκλησίες και τα γραφικά εκκλησάκια συνυπάρχουν αρμονικά με τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα παραθαλάσσια θέρετρα. Οι φιλόξενοι Παριανοί, που κρατούν ζωντανή την παράδοση του νησιού τους, η άρτια τουριστική υποδομή, ο λαμπρός ήλιος, ο υπέροχος συνδυασμός του λευκού των σπιτιών με το μπλε της θάλασσας είναι οι ιδανικές προϋποθέσεις για αξέχαστες διακοπές. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι οι Άγιοι Πάντες, 755 μ.
Σημαντικό τουριστικό κέντρο στο βόρειο τμήμα του νησιού, η Νάουσα με το ιδιαίτερο, κυκλαδίτικο χρώμα της απλώνεται γύρω από το μυχό του ομώνυμου όρμου. Τα ψαροκάικα, το ένα δίπλα στο άλλο, "αγγίζουν" με τις πλώρες τους τα τραπεζάκια των εστιατορίων, των παραδοσιακών μεζεδοπωλείων και των καφέ μπαρ. Τη γραφική εικόνα συμπληρώνουν τα ασβεστωμένα σοκάκια με τις λουλουδιασμένες γλάστρες, τα νησιώτικα σπίτια με τα αρχιτεκτονικά στολίδια τους, οι παλαιές εκκλησίες. Ξεχωριστή εμπειρία για όσους επισκέπτονται τη Νάουσα είναι ο απογευματινός περίπατος στα στενά της και η βραδινή διασκέδαση στα καφέ μπαρ της προκυμαίας με τη ρομαντική ατμόσφαιρα. Στο λιμάνι της Νάουσας δένουν πολυάριθμα αλιευτικά και βάρκες, καθώς και εκδρομικά σκάφη, που μεταφέρουν τους παραθεριστές στις παραλίες της περιοχής. Aπό το 1993 ο οικισμός έχει αδελφοποιηθεί με τη Nάουσα Hμαθίας. Η Νάουσα έχει 2.316 κατοίκους.Aπέχει 10,5 χλμ BΑ από την Παροικιά.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, η Παροικιά κατέχει τη θέση της αρχαίας πόλης της Πάρου, που γνώρισε περίοδο ακμής ήδη από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Τα αξιόλογα μνημεία σε διάφορες θέσεις της πόλης μαρτυρούν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στη διαδρομή των αιώνων. Κοντά στο αρχαίο λιμάνι έχει εντοπιστεί το κύριο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Πάρου, από τα σημαντικότερα της ελληνικής αρχαιότητας, που ήταν σε χρήση από τα τέλη περίπου του 8ου αι. π.Χ. ώς τον 3ο-4ο αι. μ.Χ. Τη γοητευτική εικόνα της Παροικιάς συνθέτουν οι παλαιές εκκλησίες, τα σπίτια με την κυκλαδίτικη φυσιογνωμία και το εντοιχισμένο αρχιτεκτονικό υλικό από τα μνημεία της αρχαιότητας, τα στενά και δαιδαλώδη σοκάκια με τα εμπορικά καταστήματα, οι καμάρες και τα πεζούλια. Τη μεγαλύτερη κίνηση συγκεντρώνουν τα καφέ, οι ταβέρνες και τα εστιατόρια κατά μήκος της παραλίας. Έντονη είναι η νυχτερινή ζωή στην Παροικιά, με τα μεγάλα κλαμπ και τα μπαρ να προσελκύουν μεγάλο αριθμό νέων. Η Παροικιά έχει 4.522 κατοίκους.
......................................................

"Αξία εστίν" η Θεσσαλονίκη!

Ο Λευκός Πύργος, διαχρονικό σύμβολο της Θεσσαλονίκης.

Στο ναό του Αγίου Δημητρίου φιλοξενείται έως τις 31 Οκτωβρίου η εικόνα της Παναγίας "Άξιον Εστίν", που αφίχθη στη Θεσσαλονίκη από τον ιερόναό του Πρωτάτου στις Καρυές, την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους.
Η θαυματουργή εικόνα, που εξέρχεται από το Άγιον Όρος μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη κατόπιν αιτήματος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 ετώναπό την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Καθημερινά αναρίθμητοι πιστοί συρρέουν στο ναό του Αγίου Δημητρίου, αναζητώντας την ευλογία της Παναγίας, ηθική ανάταση και ψυχική ανακούφιση.
Η φιλοξενία της εικόνας στον ιστορικό ναό της Θεσσαλονίκης και ο επικείμενος εορτασμός της τριπλής επετείου για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (Α' Βαλκανικός Πόλεμος, Οκτώβριος 1912), τη γιορτή του πολιούχου, Δημητρίου Μεγαλομάρτυρος του Μυροβλήτου, και το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου προσφέρουν την καλύτερη αφορμή για να επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη και να απολαύσετε τις διακοπές σας στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας.

..................................................

Η Τήνος της πίστης, της τέχνης

Tήνος είναι άρρηκτα δεμένη με το μεγαλοπρεπή ναό της Mεγαλόχαρης,της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, προσκύνημα με πανελλήνια ακτινοβολία. 
Μεγάλοι καλλιτέχνες που κατάγονταν από το νησί της πίστης και της τέχνηςέχουν αφήσει κληρονομιά τις μοναδικές δημιουργίες τους. 
H Tήνος είναι λιγότερο γνωστή για τα γραφικά χωριά της, που διατηρούν ζωντανή την παράδοση και την εξαίρετη λαϊκή αρχιτεκτονική της, καθώς και τις φυσικές ομορφιές της. Περίτεχνοι περιστεριώνες, λιθόστρωτα μονοπάτια, αναβαθμίδες και ξερολιθιές, παλαιές μονές και εκκλησίες, ρεματιές με πλούσια βλάστηση, όμορφες ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους επισκέπτονται το νησί και ανακαλύπτουν τα μυστικά του.

Tο μνημειακό οικοδόμημα της Παναγίας της Tήνου ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νησιού ενσωματώνοντας στοιχεία της δυτικής και της μικρασιατικής παράδοσης. Aνεγέρθηκε κατά τα έτη 1823-1831 στη θέση όπου βρέθηκε στις 30 Iανουαρίου του 1823 η εικόνα της Mεγαλόχαρης, η οποία θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά. 
Στο ναό θα δείτε, μεταξύ άλλων, το προσκυνητάρι με την εικόνα του Eυαγγελισμού, το τέμπλο (1825), το μαρμάρινο άμβωνα (1825) και το υπέρθυρο της εισόδου με την κτητορική επιγραφή (1823-1825). 
Iδιαίτερα αξιόλογα είναι τα αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης που κοσμούν το ναό, αφιερώματα πιστών τα περισσότερα (έργα αργυροχοΐας, ορειχαλκουργίας, ξυλογλυπτικής και χρυσοκεντητικής, φορητές εικόνες, αργυρά ομοιώματα - «τάματα»). 
Στον ισόγειο χώρο του ναού της Eυαγγελιστρίας βρίσκεται η εκκλησία της Eυρέσεως, αφιερωμένη στη Zωοδόχο Πηγή. Xτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας (των πρώτων Xριστιανικών Xρόνων), αφιερωμένης στον Άγιο Iωάννη, που είχε καταστραφεί από πειρατική επιδρομή. Όπως απέδειξαν οι ανασκαφικές έρευνες, στην ίδια θέση βρισκόταν ιερό του Διονύσου με θέατρο, στο οποίο γίνονταν γιορτές και αγώνες προς τιμήν του Διονύσου και του Ποσειδώνα. 
Δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας της Eυρέσεως θα δείτε το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση του καταδρομικού «Έλλη», το Δεκαπενταύγουστο του 1940. 
Στους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος της Eυαγγελιστρίας στεγάζονται, μεταξύ άλλων, το Πανελλήνιο Iερό Ίδρυμα Eυαγγελιστρίας Tήνου, η Έκθεση Eικόνων και Kειμηλίων, το Σκευοφυλάκιο, η Πινακοθήκη και το Mουσείο Tηνίων Kαλλιτεχνών.  




......................................................

Μια... ρόδινη αυγή στην Άρτα



Ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας είναι ηΡοδαυγή, που είναι χτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ξηροβουνίου. Το χωριό, που διαθέτει υπέροχη θέα στα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα Άγραφα και την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου (Αράχθου), οφείλει την ονομασία του στηρόδινη αυγή που προσφέρει ο ανατολικός ορίζοντας.

Στην πλατεία της Ροδαυγής, με την ωραία θέα στη γύρω περιοχή και το φράγμα Πουρναρίου, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1804), θολωτή βασιλική με τρούλο, πλακόστρωτη στέγη και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 18ο αιώνα, και  το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Η Ροδαυγή αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να απολαύσουνράφτινγκ και κανό-καγιάκ στον Άραχθο, αλλά και να επιδοθούν σε δραστηριότητες ορεινού τουρισμού (ορειβασίαποδήλατο βουνού κ.ά.)

Σε απόσταση 6,5 χλμ ΒΔ από τη  Ροδαυγή, κι αφού διανύσουν μια διαδρομή μαγευτική, με μοναδική θέα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη Φανερωμένη, χωριό χτισμένο σε γραφικό οροπέδιο του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 1.040.

Εδώ βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας (Φανερωμένης), άλλοτε καθολικό μονής, με τοιχογραφίες του 1803.

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής, σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, διοργανώνει Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου στην πλατεία της Ροδαυγής. Οι επισκέπτες θα απολαύσουνδωρεάν ψητά και βραστά κάστανα, καθώς και μυρωδάτο ροδαυγιώτικο τσίπουρο. in.gr
...............................................................................................................................................................
Σάμος 
Πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι του νησιού, η πόλη της Σάμου είναι μια από τις ομορφότερες νησιώτικες πολιτείες, με νεοκλασικά κτίρια και παλαιά αρχοντικά. Το γραφικό Βαθύ, ενωμένο με την πόλη της Σάμου και χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από το μυχό του όρμου Βαθέος, έχει παραδοσιακά κεραμοσκεπή σπίτια και όμορφα σοκάκια. Η πόλη της Σάμου έχει 6.236 και το Βαθύ 2.025 κατοίκους.


    "Τούτος ο τόπος ήταν κέντρο ενός σπουδαίου πολιτισμού". Έτσι χαρακτηρίζει τη Σάμο ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Η ιστορία και τα μνημεία της το αποδεικνύουν. Εδώ είχε ακμάσει το εμπόριο, πριν από χρόνια ήταν φημισμένα τα καπνά της, τα βυρσοδεψεία της. Το κρασί της τραγουδιέται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
    Μεγάλο ρόλο για την ανάπτυξη της Σάμου έπαιξε η θέση της. Βρίσκεται στο Ανατολικό Αιγαίο, πολύ κοντά στη μικρασιατική ακτή, στην αγκαλιά της Ιωνίας, στο μέσον περίπου του θαλάσσιου δρόμου που ενώνει την Ελλάδα με την Ανατολή, τον Εύξεινο Πόντο με την Αίγυπτο και την Ανατολική Μεσόγειο.
    Μεγαθήρια και άλλα σπάνια είδη ζώων έζησαν στη Σάμο κατά την προϊστορική περίοδο. Τα παλαιοντολογικά ευρήματα στην περιοχή των Μυτιληνών κοσμούν τις προθήκες όχι μόνο του τοπικού Μουσείου, αλλά και πολλών άλλων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Σήμερα η Σάμος διαθέτει ένα πολύ πλούσιο πλέγμα τουριστικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών προς τους ξένους επισκέπτες, οι οποίες συντελούν σε μια διαφορετικής μορφής οικονομική ανάπτυξη. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, τις όμορφες παραλίες της και την πλούσια βλάστηση των βουνών της ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στους αρχαιολογικούς χώρους στο Ηραίον και στο Ευπαλίνειο όρυγμα, στα μουσεία της στο αρχαιολογικό και Βυζαντινό στη Σάμο, τη Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο με τα εντυπωσιακά ευρήματα στους Μυτιληνούς. Κι ακόμα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα μοναστήρια με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες, τη Μεγάλη Παναγία, την Παναγία τη Βροντιανή, την Αγ. Ζώνη, τη Ζωοδόχο Πηγή.
    Επίσης τα βιομηχανικά κτίρια, βυρσοδεψεία στο Καρλόβασι, καπνεργοστάσια στην πόλη της Σάμου, οιναποθήκες στον Αγ. Κωνσταντίνο και άλλα πολλά που θυμίζουν τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή της Σάμου από τις παλαιότερες εποχές. Εξάλλου κάθε χωριό με την εκκλησία, το σχολείο, την διάταξη των σπιτιών γύρω από την πλατεία, τους κήπους, τα αμπέλια και τους μικρούς ελαιώνες, καθώς και τα εξωκλήσια που είναι διάσπαρτα στις πιο όμορφες τοποθεσίες αποτελούν μια πολύ γοητευτική εικόνα και πόλο έλξης για κάθε ξένο επισκέπτη . Λάνδρος 



...............................................................................................................................................................
                                                                    στην Ξάνθη με ugg

Καλημέρα... καλημέρα...μου έλειψε πολύ η επικοινωνία μαζί σας... Μόλις γύρισα απ τη παγωμένη Ξάνθη...Δεν ξέρω τι να γράψω γι αυτήν την απίθανη  χιονισμένη πόλη με τις ζεστές καρδιές τα γλυκά χαμόγελα και τα καλόκαρδα - ευγενικά πρόσωπα. Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω τις 4 μέρες που ήμουν εκεί. Είναι μια πόλη γεμάτη με πολλούς νέους ανθρώπους, αφού έχει πολυτεχνείο και πανεπιστημιακές σχολές.Τους βρήκα όλους σε εγρήγορση μια και ετοιμάζουν πολύ.. συνεσταλμένα το καρναβάλι τους, παλιά ήταν πόλος έλξης πολλών τουριστών, σήμερα είναι όλοι με κομμένα φτερά, αλλά γεμάτοι όνειρα και ελπίδες. Η παλιά πόλη ήταν μαγεία με τα καλντερίμια της και τα καταπληκτικά σπίτια των καπνεμπόρων του περασμένου αιώνα που στέκονται αγέρωχα ενάντια στο χρόνο. Κάπου συνάντησα το σπίτι που γεννήθηκε και άκουσε τις πρώτες του νότες ο Μάνος Χατζιδάκης.. Ήπια ζεστό καφέ στο ψωμί και σοκολάτα, ένα παλιό παραδοσιακό φούρνο επιμελώς ανακαινισμένο, καθώς και στα δύο  καφέ  Ξανθίππη και Αλεξάνδρα που βρίσκονται στο πιο ψηλό σημείο της πόλης με μια υπέροχη θέα. Βλέπεις μέχρι κάτω μακριά τη θάλασσα, τους φιδίσιους ελιγμούς του ποταμιού, το τραίνο που περνάει στην ήσυχη πόλη με τους λίγους μιναρέδες, τις επιβλητικές εκκλησίες και τα υπέροχα παραδοσιακά σπίτια της.Το βράδυ απόλαυσα μπύρα στην καταπληκτική και κατάμεστη μπυραρία της πόλης με το παρεάκι μου.
Ξέχασα να σας πω ότι βρήκα τον παράδεισο στην Ξάνθη !. Σας παρακαλώ, πιστέψτε με και προσπαθείστε να πάτε... Ο παράδεισος λέγεται Τοξότες και είναι πολύ κοντά στην Ξάνθη περίπου 13 χιλ. Είναι εκεί που ο ποταμός Νέστος κατεβαίνει ήσυχος απ τα βουνά, συναντά τις νύμφες με τους  θεούς να φτιάχνουν τραγούδια απ΄τα τιτιβίσματα των πουλιών μαζί με το θρόισμα των φύλλων και το μουρμούρισμα του αέρα... Περπατάς στο μονοπάτι, δίπλα στο ποτάμι, μαγεμένος, εκστασιασμένος.. ρουφάς οσμές, ήχους, χρώματα και νιώθεις ότι είσαι μέλος αυτού του επίγειου παράδεισου.....Roula Antypa.M.
.
Ευχαριστώ τις γλυκές μου Γιώτα και Μαρία, που πέρασα μοναδικά  μαζί τους και τους το αφιερώνω εξαιρετικά..




..................................................................................................................................................................
Καστελόριζο άγονη αγάπη... 

Καστελόριζο άγονη αγάπη...έτσι θα ονόμαζα το οδοιπορικό στο λατρεμένο νησί της καρδιάς μου.Το νησί που το έχουν ξεχάσει σχεδόν όλοι, που μέχρι πέρσι, όταν έβλεπα καιρό στα δελτία ειδήσεων, ο χάρτης της Ελλάδος τελείωνε στη Ρόδο, κι αναρωτιόμουνα για την εθνικότητα του νησιού. Το νησί που λέγεται και Μεγίστη, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη γείτονα χώρα, περιβρέχεται από μια θάλασσα με έντονο βαθύ μπλε χρώμα, που σου προκαλεί δέος, και γύρω του είναι διάσπαρτα μικρά νησάκια με ξεχωριστή ιστορία και πόνο, όπως η Ρώ, η Στρογγύλη κτλ. Από το νησί πέρασαν πολλοί  κι άφησαν τα ίχνη τους Φράγκοι, Βενετοί, Τούρκοι, κανείς όμως δεν το κατάκτησε στο νου και στη καρδιά. Η  απόσταση για να πας στο Καστελόριζο είναι μεγάλη, κι ο χρόνος παγώνει τις σκέψεις, αδημονείς να φτάσεις στο πανέμορφο νησί με την μοναδική γαλήνη και ηρεμία. Φτάνοντας το μυαλό αδειάζει, μένεις έκπληκτος από τη μαγεία και την ομορφιά του λιμανιού.<< Στον παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί απαράλλαχτο εσύ και ένα σπίτι στη θάλασσα>> (Οδυσσέας Ελύτης). Σπίτια πανέμορφα φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι από ντόπιους τεχνίτες με καλαίσθητες πολύχρωμες  πόρτες και παράθυρα, σε σχεδόν ίδιο σχέδιο,  στέκονται αγέρωχα με τάξη το ένα πλάι στο άλλο και φτάνουν μέχρι το λόφο πίσω από το λιμάνι, στο νου μου έρχεται η σκέψη ότι εδώ κατοικούσαν άρχοντες, καραβοκύρηδες, ναυτικοί και πολλοί μετανάστες που τίμησαν το νησί τους κι έχτισαν εκεί τη γαλήνια φωλιά της φαμελιάς τους.  Περπάτησα παντού στο νησί μέσα από τα στενά του δρομάκια,  έφτασα στο αρχαίο τάφο Λυκίας του 5ου π Χ αιώνα, συνέχισα στα ¨κουτούκια¨ το μονοπάτι που οδηγεί στο λιμάνι, πέρασα απ τη μεγάλη εκκλησία  Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, βρήκα τη περίφημη Σαντράπεια Αστική Σχολή, έφτασα στο Μαντράκι που το σεριάνισα και το λάτρεψα. Αγνάντεψα πέρα μακριά όσο φτάνει το βλέμμα μου, τη θάλασσα με τα νησάκια της και είδα τον ήλιο να βουτάει με περίσσια χάρη και να χάνεται στα ήσυχα νερά. Με το καΐκι και παρέα μια μεγάλη θαλάσσια χελώνα, γυρόφερα παντού το πανέμορφο νησί μέχρι και το νησί της Ρω που κολύμπησα, στα παραδεισένια της νερά με μόνη συντροφιά από μακριά, κάτι φανταράκια ξεχασμένα εκεί για να φυλάνε Θερμοπύλες ....Θα μπορούσα να γράφω ατέλειωτες γραμμές για το μαγικό αγαπημένο άγονο νησί που λέγεται Καστελόριζο, που έζησα μερικές από τις ωραιότερες μέρες της ζωής μου παρέα με  δυνατές και μεγάλες αγάπες. Μου έλειπε κάτι...αλλά ...κάπου βρήκα μια γοργόνα να παίζει με δελφίνια, γλυπτό ήταν, και σκέφτηκα ότι μόνον εδώ θα ερχότανε μια γοργόνα ....Rοula.Antypa.M.
αφιερωμένο εξαιρετικά στο Δόκιμο Στέλιο. .!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ + ΔΑΔΙ = 1
25-02-12  Πρωινό ξεκίνημα για την Αμφίκλεια, σε μουντό σκηνικό, όμορφη μέρα, με πορεία  από Μάνδρα, σταθμό στο Κριεκούκι, για ψωμί και κρασί, και συνέχεια για τον προορισμό μας. Δύο ώρες αργότερα φτάσαμε στους πρόποδες του Παρνασσού, στην Αμφίκλεια που λέγεται  και Δαδί, σ ένα μαγευτικό Αγγελοπουλικό τοπίο με σταματημένο το χρόνο πάνω  από τα γύρω χωριά, και μια πάχνη παντού. Τα σπίτια  πέτρινα, φτιαγμένα με τέχνη στη πλαγιά του βουνού, η κοιλάδα απλώνεται με χάρη και αρμονία, το τοπίο ξεκουράζει το βλέμμα και η ψυχή αγαλλιάζει...  Στο καλοσχηματισμένο βουνό, οι  θεοί, ολονυχτίς τιμώρησαν κι έκρυψαν τον ήλιο, κι  άφησαν χιόνι παντού, έτσι για να καλοπεράσουν οι επισκέπτες του τριημέρου . Μόνο που ο  ήλιος ξέχναγε πως ήταν τιμωρία και κάπου κάπου ξεπρόβαινε για να δείξει τη λαμπρότητα του και να ξαναφύγει... Όλα τα στοιχεία της φύσης συνωμοτούσαν  για να περάσουμε καλά, φιλοξενούμενοι στο ζεστό πέτρινο σπίτι της πρόσχαρης και γλυκιάς φίλης Ράνιας...και οι θεϊκές δυνάμεις συνέβαλλαν ώστε  ο μικρός χώρος του σπιτιού να γίνει μεγάλος και το σπίτι να  γεμίσει  από γέλια και φωνές, νέων.... Το Σαββατόβραδο κύλησε με το παραδοσιακό έθιμο (χέϊ ), το κάψιμο φρεσκοκομμένων πουρναριών στην πάνω πλατεία, κοντά στο Δημαρχείο. Γύρω από τη μεγάλη και ζωηρή φωτιά, όλοι συμμετείχαν σ΄ένα γνήσιο αποκριάτικο γλέντι. Χόρευαν με αναψοκοκκινισμένα μάγουλα μασκαρεμένοι, γελώντας τραγουδώντας συνοδεία μουσικών παραδοσιακών οργάνων και ντόπιων τραγουδιστάδων. Η στάχτη από το κάψιμο των φρέσκων πουρναριών, έπεφτε, κι ακουμπούσε απαλά στα μαλλιά μας σαν νυφάδες χιονιού και μύριζε όμορφα η νύχτα, και τα μάτια γυάλιζαν από χαρά και τα χείλη γελούσαν αδιάκοπα και η γλώσσα γευόταν τους καταπληκτικούς μεζέδες φτιαγμένους με τέχνη και μεράκι από τα χέρια των ντόπιων. Το μαγικό τοπικό κρασί που ευφραίνει την ψυχή και μας κάνει συνεργούς διονυσιακών παγανιστικών γιορτών, έραιε άφθονο, συνοδευμένο  από ψητά λουκάνικα.....Την επόμενη μέρα, Κυριακή πρωί, στα όμορφα καλντερίμια της πεντακάθαρης  Αμφίκλειας, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα από επισκέπτες και ντόπιους που κατηφόριζαν στη κάτω πλατεία, για να παρακολουθήσουν το παραδοσιακό αποκριάτικο κοντοσούβλι 120 μέτρων να ψήνεται, και να προσφέρεται με άλλους μεζέδες, σ΄όλους τους παρευρισκόμενους, με ένα πλατύ χαμόγελο από τις γλυκές και πρόσχαρες εθελόντριες. ...
 Αφιερωμένο εξαιρετικά στην όμορφη παρέα της Αμφίκλειας...Ράνια, Γιάννη, Στέλιο, Άγγελο, Χρύσα, Άννα...και στα παιδιά  που ήρθαν από Κρήτη...Ρούλα Αντύπα Μορφοβασίλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου