Χάστε 8 κιλά σε 2 εβδομάδες χωρίς στερήσεις...Λαμπερή επιδερμίδα, τέλεια υγεία, άψογο σώμα

Ο γκουρού των σταρ Χόρχε Κρουζ υποστηρίζει ότι για να αδυνατίσουμε δεν χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη στα αγαπημένα μας πιάτα, αλλά να περιορίσουμε τη ζάχαρη.

                Φωτογράφιση: Sierra Mario

Πολλές celebrities, ανάμεσά τους οι Τζένιφερ Άνιστον, Χάιντι Κλουμ και Χάλι Μπέρι, του χρωστούν την καλλίγραμμη σιλουέτα τους.
Τα βιβλία του γίνονται μπεστ σέλερ σε χρόνο ρεκόρ, ενώ ο ίδιος δέχεται συχνά προσκλήσεις στις εκπομπές της Όπρα και του dr. Oz για να μιλήσει σχετικά με το επιτυχημένο διατροφικό του πλάνο. Ο λόγος για τον γκουρού του wellness Χόρχε Κρουζ, ο οποίος ισχυρίζεται πως ξέρει το μυστικό για άψογη σιλουέτα.
Στο βιβλίο του The 100: Count Only Sugar Calories and Lose Up to 18 Lbs. in 2 Week (Εκατό: Μετρήστε μόνο τις θερμίδες της ζάχαρης και χάστε περισσότερα από οκτώ κιλά σε δύο εβδομάδες, εκδ. William Morrow) αποκαλύπτει το κλειδί της επιτυχίας. Πρόκειται για τον έλεγχο αποκλειστικά και μόνο των τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αφού αυτές βάζουν τρικλοποδιά στην προσπάθειά μας να κατακτήσουμε τις ιδανικές αναλογίες.
Όπως φανερώνει και ο τίτλος του βιβλίου, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θερμίδων από γλυκά είναι 100 kcal καθημερινά. Μιλάμε όμως μόνο για τα επιδόρπια; Η απάντηση είναι «όχι». Ο ειδικός σπεύδει να εξηγήσει το γιατί, επικαλούμενος μάλιστα και μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ: «Ακόμα και υγιεινές επιλογές σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά μόνο ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει λόγω της δομής των υδατανθράκων, οι οποίοι συνιστούν αλυσίδες μορίων σακχάρου (ένα σάκχαρο αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο)».
Συνεπώς οι συγκεκριμένες τροφές λειτουργούν όπως ακριβώς και η ζάχαρη, αφού στην ουσία συμβάλλουν και αυτές στην άνοδο των επιπέδων της ινσουλίνης. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να υπολογίζουμε και τις προσλαμβάνουσες θερμίδες των υδατανθράκων (αμυλούχα λαχανικά, ζυμαρικά, αλεύρι, φρούτα, ψωμί κ.ά.). Ο Κρουζ μάς υπενθυμίζει πως πολλά γαλακτοκομικά και σχεδόν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη ή υποκατάστατα, γι’ αυτό και θα πρέπει να εξετάζουμε καλά τις ετικέτες προτού αγοράσουμε οτιδήποτε.


Πείτε «ναι»

Με τι μπορούμε να γεμίσουμε άφοβα το πιάτο μας; Με τροφές δίχως ζάχαρη, θα πει ο συγγραφέας. Ποιες είναι αυτές; Λαχανικά όπως μπρόκολο, πιπεριές, ρόκα, μαρούλι, μανιτάρια κ.ά. Είναι επίσης πρωτεΐνες (κοτόπουλο, μπέικον, μοσχάρι, γαλοπούλα κ.λπ.), ψάρια και θαλασσινά, λίπη (βούτυρο, φυτικά έλαια), τυροκομικά προϊόντα, άλευρα από αμύγδαλο, καφέ, βότανα και μπαχαρικά, ξηροί καρποί και τσάι.
Καταναλώνετε τρία κυρίως γεύματα και δύο σνακ καθημερινά. Γεμίστε το πιάτο σας με τρόφιμα sugar free, αλλά μην το παρακάνετε. Όταν αισθανθείτε πως κοντεύετε να χορτάσετε, είναι καλύτερο να σταματήσετε. Οι 100 επιτρεπόμενες θερμίδες από πηγές ζάχαρης μπορούν να καταναλωθούν στο σύνολό τους σε ένα μόλις γεύμα, όμως είναι προτιμότερο να τις μοιράζετε μέσα στην ημέρα.
Παράλληλα ο ειδικός μάς προτρέπει να πούμε «όχι» σε υποκατάστατα όπως η φρουκτόζη, ουσία που πηγαίνει απευθείας στο αίμα εκτοξεύοντας τα επίπεδα της ινσουλίνης. Αντίθετα μας προτείνει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη (π.χ. καστανό ρύζι), αφού αυτή προκαλεί σταδιακή αύξηση της ινσουλίνης.
Φυσικά, προτού αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε αυτήν ή οποιαδήποτε άλλη δίαιτα, καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.



 Ενδεικτικό μενού μίας εβδομάδας

Δευτέρα 
Πρωινό: 2 τηγανητά αυγά, 2 λουκάνικα, 1 φλιτζ. καφέ με λίγη κρέμα γάλακτος και λίγο γάλα (half & half)
Σνακ: 1/4 φλιτζ. ηλιόσπορους
Μεσημεριανό: 1 μπέργκερ με φιλέτο γαλοπούλας, μουστάρδα, τυρί, ντομάτα, κρεμμύδι, μανιτάρια και δύο φύλλα μαρουλιού (αντί για ψωμί).
Σνακ: 1 βραστό αυγό
Βραδινό: Στήθος κοτόπουλου στο γουόκ με μπρόκολο, κρέμα γάλακτος, σκόρδο και παρμεζάνα
Τρίτη 
Πρωινό: 1 φλιτζ. τυρί cottage, 1/4 φλιτζ. καρύδια, 1 φλιτζ. καφέ (half & half)
Σνακ: 10 αμύγδαλα, 1 φέτα τυρί του τοστ
Μεσημεριανό: Μελιτζάνες στο φούρνο με βασιλικό, ντομάτα και παρμεζάνα
Σνακ: 5 φέτες αγγούρι αλειμμένες με τυρί κρέμα
Βραδινό: Μπριζόλα με ψητά λαχανικά (κολοκύθι, κόκκινη πιπεριά, μανιτάρια)
Τετάρτη 
Πρωινό: Βλ. πρωινό Δευτέρας
Σνακ: Βλ. σνακ Δευτέρας
Μεσημεριανό: Σαλάτα του Καίσαρα με γαλοπούλα
Σνακ: 1 βραστό αυγό
Βραδινό: Στήθος κοτόπουλου στο γκριλ με μοτσαρέλα, βασιλικό, ντομάτα και ξίδι μπαλσάμικο
Πέμπτη 
Ίδιο με το μενού της Τρίτης 

Παρασκευή 
Πρωινό: Ομελέτα με κόκκινες πιπεριές, σπανάκι και τσένταρ, 2 φέτες μπέικον, 1 φλιτζ. καφέ (half & half)
Σνακ: 1/4 φλιτζ. καρύδια
Μεσημεριανό: Σαλάτα με μαρούλι, αυγό, μπέικον, ντομάτα, αγγούρι, ντρέσινγκ και μπλε τυρί
Σνακ: 1 βραστό αυγό
Βραδινό: Στήθος κοτόπουλου ψητό, σαλάτα με σπανάκι, πιπεριά, κολοκύθι, κρεμμύδι και βινεγκρέτ
Σάββατο 
Ίδιο με το μενού της Τετάρτης
Κυριακή 
Πρωινό: 2 αυγά ποσέ με παρμεζάνα και σοτέ σπαράγγια, 1 φλιτζ. καφέ (half & half)
Σνακ: 1/4 φλιτζ. ωμό μπρόκολο με μουστάρδα
Μεσημεριανό: Σαλάτα με γαλοπούλα ψητή, μαρούλι, κρεμμύδι, κόλιαντρο, αβοκάντο, χυμό λάιμ και μαγιονέζα
Σνακ: 3 στικ σέλερι αλειμμένα με τυρί κρέμα
Βραδινό: Φιλέτο σολομού ψητό, σαλάτα με ρόκα, σπαράγγια και κολοκύθι σοτέ, κόκκινη πιπεριά 

Διατροφή για super girls: Λαμπερή επιδερμίδα, τέλεια υγεία, άψογο σώμα 

 

Τι σχέση μπορεί να έχουν η τσουκνίδα με την καρδιά και τα κιτρώδη φρούτα με την ημικρανία; Ανακαλύψτε τις τροφές που ωφελούν συνολικά τον οργανισμό σας.

                    Κείμενο: Νάντια Γιαννούλη, φωτογράφιση: Hilary Walsh

Μπαχαρικά και βότανα βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Για τον Ιπποκράτη η τροφή ήταν φάρμακο, ενώ ο Πλάτωνας θεωρούσε τα καρύδια και τα αμύγδαλα ως βάση της διατροφής των κατοίκων της ιδανικής Πολιτείας του… Πολλούς αιώνες αργότερα, επιστήμονες και διεθνείς φορείς κάνουν focus στη διατροφή δικαιώνοντας τους προγόνους μας: πράγματι στο πιάτο μας κρύβεται το μυστικό της σωματικής και ψυχικής υγείας, της ιδανικής σιλουέτας, ακόμη και της λαμπερής επιδερμίδας.
Οι ερευνητές το λένε ξεκάθαρα: συγκεκριμένες τροφές αποδεικνύονται οι απόλυτοι σύμμαχοι πρόληψης αλλά και θεραπείας. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορούν να στραφούν εναντίον μας. Με τι πρέπει να γεμίσουμε, λοιπόν, το πιάτο μας για να θωρακίσουμε την καρδιά και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό, ποια τρόφιμα ανακουφίζουν από τους πόνους της περιόδου και την ημικρανία, αλλά και σε ποια προϊόντα θα πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη; Οι ειδικοί, πλέον, έχουν όλες τις απαντήσεις.

Follow your heart
To στρες, η καθιστική ζωή και ένα μενού φτωχό σε θρεπτικά συστατικά συχνά βάζουν σε περιπέτειες την καρδιά. Σύμφωνα με τον Ηλία Τσούγκο, διδάκτορα καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «η διατροφή επηρεάζει βασικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς: το βάρος του σώματος, την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και τις τιμές της χοληστερίνης». Ο γιατρός υπογραμμίζει ότι οι παθολογικές καταστάσεις προκύπτουν κυρίως από ελαττωματικά γονίδια, αλλά μπορεί να πυροδοτηθούν από την κακή διατροφή.
Ωστόσο ένα στοχευμένο μενού αποδεικνύεται ο καλύτερος φίλος της καρδιάς. Πρόσφατη έρευνα του Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε πως όσοι γέμιζαν το 70% του πιάτου τους με φυτικές τροφές είχαν 20% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιακή νόσο από εκείνους που προτιμούσαν τα ζωικά τρόφιμα και τα επεξεργασμένα προϊόντα.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει, λοιπόν, η λίστα αγορών μας; Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας προτείνει: φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, πουλερικά χωρίς πέτσα και ψάρι. Ενθαρρύνει επίσης την κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και των πρόσθετων σακχάρων. Ο κ. Τσούγκος συμπληρώνει: «Σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης παίζει η ποσότητα νατρίου. Γι’ αυτό πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φρέσκες τροφές έχουν λιγότερο αλάτι από τις επεξεργασμένες».


Ανοσοποιητικό στο… φουλ
Σε γενικές γραμμές η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η καλή διάθεση και η ισορροπημένη διατροφή ενισχύουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τις άμυνες του οργανισμού. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συγκεκριμένες τροφές που δίνουν μια επιπλέον ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ποιες είναι αυτές; Η Άρτεμις Δρυγιαννάκη, ειδικός σύμβουλος εφαρμογών διαιτητικής, απαντά:
Κουρκουμάς: Μειώνει τις φλεγμονές, ενώ προστατεύει τον οργανισμό από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων, τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν σε γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Τζίντζερ: Συμβάλλει στη μείωση των πόνων που οφείλονται σε φλεγμονές, έχει αποτοξινωτική δράση αφού αυξάνει την εσωτερική θερμότητα και βοηθά στην απαλλαγή από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς.
Κανέλα: Επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηριδίων στον οργανισμό, ενώ ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τσουκνίδα: Άριστη πηγή βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου και καλίου. Χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, καθώς και των παθήσεων του εντέρου και του ήπατος λόγω της τονωτικής και αποτοξινωτικής της δράσης.
Τσάι: Οι πολυφαινόλες που περιέχει διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες , ενώ μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Σκόρδο: Χάρη στην ουσία αλυσίνη, παρουσιάζει έντονη αντιμικροβιακή δράση, ενώ διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων.
Μαϊντανός: Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βελτιώνει τη νεφρική λειτουργία.
Πιπεριά: Πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνει την απομάκρυνση άχρηστων ουσιών που θα μπορούσαν να βλάψουν το ανοσοποιητικό.
Μπρόκολο-λάχανο-κουνουπίδι: Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.
Μέλι: Πλούσιο σε ένζυμα, αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, ενώ βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Ελαιόλαδο: Είναι διάσημο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά, φαινολικές ενώσεις και αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η έλλειψη των οποίων αποδυναμώνει τον οργανισμό.
Καρύδια: Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων με ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν την πίεση του αίματος, τη χοληστερόλη και τις φλεγμονές, ενώ βοηθούν στην καλύτερη χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό, της ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος.
Λιπαρά ψάρια: Πλούσια σε ω-3 λιπαρά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν τα αγγεία και την καρδιά, ενώ είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου καθώς και του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.

Όταν το κεφάλι… σπάει
Η διατροφή μπορεί, εκτός από σύμμαχος της υγείας, να μετατραπεί και σε ύπουλο εχθρό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ημικρανία. Εκτιμάται ότι το 20% των περιπτώσεων οφείλεται σε ευαισθησία σε ορισμένες τροφές. Η Δήμητρα Μακρυγιάννη, κλινικός διαιτολόγος, εξηγεί: «Η διατροφή μπορεί να την πυροδοτήσει είτε παρεμβαίνοντας στη διαδικασία απελευθέρωσης σεροτονίνης στον εγκέφαλο και προκαλώντας αγγειοσύσπαση είτε επηρεάζοντας άμεσα κάποιες εγκεφαλικές περιοχές».
Ποιες τροφές ενοχοποιούνται, σύμφωνα με την ειδικό;
-Όσες περιέχουν το αμινοξύ τυραμίνη (επεξεργασμένα κρέατα, μπανάνα, γαλακτοκομικά, πατάτες, ντομάτες κ.ά.).
-Τα κιτρώδη φρούτα (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ κ.λπ.) μπορεί να εντείνουν τον πόνο.
-Οτιδήποτε περιέχει ασπαρτάμη, νιτρώδη (επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά και καπνιστό ψάρι) και γλουταμινικό μονονάτριο (ενισχυτικό γεύσης που εμπεριέχεται σε συσκευασμένα σνακ, έτοιμες σάλτσες, σούπες κ.ά.).
-Το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη (καφές, μαύρο τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και σοκολάτα).
Η κ. Μακρυγιάννη δεν συνιστά να αποκλείσουμε όλα τα παραπάνω από το μενού μας, αλλά να κρατήσουμε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφουμε καθημερινά τις διατροφικές μας συνήθειες για να διαπιστώσουμε ποια τρόφιμα είναι αυτά που μας δημιουργούν προβλήματα. Η ίδια προτείνει να προλάβουμε τους πονοκεφάλους πίνοντας άφθονο νερό και εντάσσοντας στο διαιτολόγιό μας συγκεκριμένες τροφές όπως τα αμύγδαλα, το σκόρδο και ο μαϊντανός.

Κάντε τις «δύσκολες» μέρες εύκολες
Παρότι επιστημονικά δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, η στοχευμένη διατροφή μπορεί να μας ανακουφίσει αισθητά από αυτό. Σύμφωνα με την κ. Μακρυγιάννη, «η αλλαγή του μενού μας και ο εμπλουτισμός του με μια γκάμα φυτικών τροφών, χαμηλών σε λιπαρά και πλούσιων σε φυτικές ίνες, φαίνεται ότι μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων».
Επίσης η ειδικός μάς συμβουλεύει να καταναλώνουμε άφθονο μεταλλικό νερό, να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα και αλατισμένα τρόφιμα καθώς και το κόκκινο κρέας τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την έναρξη της περιόδου, να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα γαλακτοκομικά και γλυκά εμπορίου και να μην το παρακάνουμε με τον καφέ, αφού αυξάνει τη νευρικότητα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου