Άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού λένε ΟΧΙ στους εκβιασμούς

Άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, η Αφροδίτη Μάνου, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος μας εξηγούν γιατί λένε ΟΧΙ την 5η Ιουλίου.
«Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε παρεμβάσεις στη δημοκρατία μας και βιασμό της εθνικής κυριαρχίας μας απ' όλους τους περιβόητους δήθεν εταίρους μας», δήλωσε σε παρέμβασή του ο σημαντικός μουσικοσυνθέτης, Θάνος Μικρούτσικος.
Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε παρεμβάσεις στη δημοκρατία μας και βιασμό της εθνικής κυριαρχίας μας απ' όλους τους περιβόητους δήθεν εταίρους μας. Και θέλω να καλέσω τον κόσμο να αναλογιστεί ποιους θαύμαζε και ποιους έλεγε στα παιδιά του να θαυμάζουν από την πρόσφατη και την παλιά ιστορία μας. Όσους πήγανε και συνθηκολόγησαν με τους διάφορους κατακτητές ή αυτούς που αντιστάθηκαν; Μακριά λοιπόν από διλήμματα όσοι θαύμαζαν αυτούς που αντιστάθηκαν. Ας το αποδείξουν στην πράξη μ' ένα βροντερό όχι. Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας: "Διαρκές Όχι στη λιτότητα" 

Ο Σωκράτης Μάλαμας δεν μιλάει συχνά στα μέσα ενημέρωσης. Καθώς τον ακούμε
από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, ο χαρακτηριστικός τόνος της
φωνής  υπογραμμίζει μία μία τις λέξεις του. Με χειμαρρώδη λόγο τοποθετείται
πάνω στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, των τελευταίων χρόνων. Και παίρνει
σαφή θέση. " Όχι υπάκουοι δούλοι στο ανθρωποτροφείο των αγορών" λέει.
Μιλάει επίσης για τον φόβο, το ρόλο των ΜΜΕ, την ελεύθερη αγορά, τα όχι των
περασμένων καιρών, τα όχι τα σημερινά.

"Καλούμαστε να υπακούσουμε σε μια αναγκαιότητα προδιαγεγραμμένη από
παράδοξα και αμφίβολης προέλευσης κέντρα αποφάσεων όπως π.χ επιτάσσει η
λογική της γερμανικής πολιτικής σκηνής" επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γνωστός
τραγουδοποιός. "Αλλά πρέπει να θυμηθούμε ότι πριν από 75 χρόνια η Γερμανία
απασφάλισε ένα περίστροφο στον κρόταφο της Ελλάδας και η απάντηση ήταν Όχι.
Σήμερα κουνάει μια πλαστική κάρτα συναλλαγών κάτω από τη μύτη μας και
ζητάει ξανά ένα Ναι ή την αποπομπή μας από το κλαμπ των προθύμων. Τι θα
απαντήσουμε; Πιστεύετε ότι έχουν αλλάξει οι προθέσεις αυτού του κράτους και
των συμμάχων μέσα στα χρόνια; Σας λένε τίποτα οι λέξεις επέκταση, δύναμη,
κυριαρχία, επιβολή; Ξανασκεφτείτε το. Όχι υπάκουοι δούλοι στο
ανθρωποτροφείο των αγορών".
Aφροδίτη Μάνου: «Γιατί θα ψηφίσω όχι» Εδώ και πέντε μήνες παρακολουθώ κι εγώ μαζί με το πανελλήνιο για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια να γίνεται πραγματικά διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Βλέπω ανθρώπους να αγωνίζονται με κάθε τρόπο για ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα κι από την άλλη μια λυσσαλέα κλιμακούμενη αντίσταση, αντιπαλότητα, εχθρότητα απέναντι σε κάθε προσπάθεια για εθνική αξιοπρέπεια και ισότιμη συνύπαρξη στην ευρωπαϊκή Ένωση.Μέρα με τη μέρα η εμπιστοσύνη μου στον Αλέξη Τσίπρα και την ομάδα του μεγαλώνει, έτσι δεν σας κρύβω ότι θα ψηφίσω όχι στο δημοψήφισμα. Λυπάμαι πάρα πολύ που ζούμε αυτές τις στιγμές με το κλείσιμο των τραπεζών, έχω μπροστά μου νωπές τις αναμνήσεις όταν η μητέρα μου ήταν κατάκοιτη και με αγωνία περίμενε να μην καθυστερήσω ούτε μία ώρα να της πάω τη σύνταξή της.Έτσι καταλαβαίνω την αγωνία και αυτών των ανθρώπων αλλά και όλων μας, που είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε και από μια τέτοια συνθήκη. Εύχομαι και ελπίζω να τελειώσουν όλα γρήγορα και ότι είμαστε πια στην τελική ευθεία. Θάνος Μικρούτσικος: «Θα ψηφίσω όχι την Κυριακή για λόγους εθνικής ανεξαρτησίας» «Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε παρεμβάσεις στη δημοκρατία μας και βιασμό της εθνικής κυριαρχίας μας απ' όλους τους περιβόητους δήθεν εταίρους μας», δήλωσε σε παρέμβασή του ο σημαντικός μουσικοσυνθέτης, Θάνος Μικρούτσικος. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε παρεμβάσεις στη δημοκρατία μας και βιασμό της εθνικής κυριαρχίας μας απ' όλους τους περιβόητους δήθεν εταίρους μας. Και θέλω να καλέσω τον κόσμο να αναλογιστεί ποιους θαύμαζε και ποιους έλεγε στα παιδιά του να θαυμάζουν από την πρόσφατη και την παλιά ιστορία μας. Όσους πήγανε και συνθηκολόγησαν με τους διάφορους κατακτητές ή αυτούς που αντιστάθηκαν; Μακριά λοιπόν από διλήμματα όσοι θαύμαζαν αυτούς που αντιστάθηκαν. Ας το αποδείξουν στην πράξη μ' ένα βροντερό όχι. Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας: "Διαρκές Όχι στη λιτότητα" Την Κυριακή θα ψηφίσω Όχι φυσικά, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο τι θα κάνω εγώ, το θέμα είναι να ψηφίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όσο πιο πλειοψηφικό γίνεται, ώστε να νομιμοποιηθεί η απαίτηση της κυβέρνησης για το σταμάτημα της λιτότητας. Ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιες εξελίξεις που θα οδηγήσουν ακόμα και στη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το θέμα είναι να κινητοποιηθεί η κοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να ωθήσει την κυβέρνηση και να την στηρίξει, να είναι διαρκές δηλαδή το Όχι, ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν ευνοϊκότερη συμφωνία και να μην ξαναγυρίσουμε σ' αυτή την ανθρωποκτόνα λιτότητα που έχουμε βιώσει εδώ και πέντε χρόνια. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου