Σε μια πρόσφατη έκθεση, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με τη μείωση του κινδύνου καιρικών συνθηκών και καταστροφών προειδοποίησαν ότι οι χώρες με αδύναμα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν, κατά μέσο όρο, οκτώ φορές υψηλότερο αριθμό θανάτων από καταστροφές από τις χώρες με πιο αποτελεσματικά συστήματα.
Τα κατάλληλα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που προειδοποιούν για πλημμύρες, ξηρασίες, κύματα καύσωνα, καταιγίδες και άλλες καταστροφές επιτρέπουν τον σχεδιασμό για την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων.
«Θα σημειωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Αλλά δεν πρέπει να μετατραπεί σε θανατηφόρες καταστροφές». Με τις αυξανόμενες απτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κόσμος είναι μάρτυρας περισσότερων καταστροφών που έχουν «πολλαπλές και σωρευτικές επιπτώσεις», σύμφωνα με την έκθεση που εκδόθηκε χθες. Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χώρες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πολλαπλούς κινδύνους, αλλά μόνο οι μισές χώρες του κόσμου διαθέτουν αυτήν τη στιγμή τέτοια συστήματα. Οι φτωχότερες περιοχές, και συχνά οι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των κλιματικών σοκ και των φυσικών καταστροφών, είναι οι χειρότερα εξοπλισμένες. Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο καταστάσεις με πολλαπλές επιπτώσεις.
μεγάλες τρύπες
Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου οι μισές από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, και μόνο το ένα τρίτο των αναπτυσσόμενων μικρών νησιωτικών κρατών, διαθέτουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων.
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, Mami Mizutori, προειδοποίησε για τον κίνδυνο «σημαντικών κενών» στην προστασία. «Αυτές οι συνθήκες απαιτούν επείγουσα αλλαγή για να σωθούν ζωές, μέσα διαβίωσης και περιουσιακά στοιχεία», είπε.
Με τους αυξημένους κινδύνους, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση των θανάτων που σχετίζονται με καταστροφές.
Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν από καταστροφές αυξήθηκε σχεδόν κατά δύο φορές, από μέσο όρο 1.147 ατόμων στους 100.000 ετησίως μεταξύ 2005 και 2014, σε 2.066 άτομα την περίοδο μεταξύ 2012 και 2021.
Αλλά ταυτόχρονα, σε σύγκριση μεταξύ αυτών των δύο περιόδων (2005-2014 και 2012-2021), ο ετήσιος αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν ως αποτέλεσμα καταστροφών ή αγνοήθηκαν από 1,77 άτομα ανά 100.000 άτομα σε 0,84 άτομα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Mizutori αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες των μουσώνων που σάρωσαν πρόσφατα το Πακιστάν, πλημμυρίζοντας το ένα τρίτο της γης του, σκοτώνοντας περίπου 1.700 ανθρώπους.
Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για τη Μείωση Κινδύνου Καταστροφών είπε ότι παρά την καταστροφή, «ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν υπήρχαν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης».
Οι χώρες με αδύναμα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έχουν, κατά μέσο όρο, οκτώ φορές μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από καταστροφές από τις χώρες με πιο αποτελεσματικά συστήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου