Η βίλα των 500 εκ. ευρώ στη Γαλλία που χτίστηκε από το βασιλιά του Βελγίου ως δώρο για την ερωμένη του

 

Ήταν το 1902 όταν ο βασιλιάς του Βελγίου, Λεοπόλδος II, αποφάσισε να χτίσει μια βίλα ως δώρο για την ερωμένη του. Το κτίσμα πήρε το όνομά του από τον ίδιο, σήμερα ονομάζεται Βίλα Leopolda, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ακριβά κτίσματα σε όλο τον κόσμο.

Η βίλα σχεδιάστηκε και χτίστηκε από το 1929 έως το 1931 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Ogden Codman, Jr., σε ένα κτήμα που κάποτε ανήκε στον βασιλιά Λεοπόλδο II και προσφέρθηκε ως δώρο στην ερωμένη του Blanche Zélia Joséphine Delacroix,

γνωστή και ως Caroline Lacroix. Μετά το θάνατο του βασιλιά, η Delacroix εκδιώχθηκε από τη βίλα και ο ανιψιός του, ο βασιλιάς Αλβέρτος I, έγινε ο ιδιοκτήτης της, ενώ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο.

Ο Λιβανέζος τραπεζίτης Edmond Safra αγόρασε το κτήμα το 1988 και το άφησε στη χήρα του Lily Safra, όταν πέθανε το 1999, η οποία είναι και η σημερινή ιδιοκτήτρια της βίλας.

Όταν ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Mikhail Prokhorov επιχείρησε να την αγοράσει το 2008, η αξία της εκτιμήθηκε στο αστρονομικό ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ -που ισοδυναμεί με περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια τότε.

Πρόκειται για μια πολυτελέστατη βίλα στο Villefranche-sur-Mer, στη Γαλλική Ριβιέρα, που απλώνεται σε μια έκταση 18 στρεμμάτων και διαθέτει 11 υπνοδωμάτια, 14 μπάνια, εξωτερική κουζίνα, πισίνα και ελικοδρόμιο. Σε στυλ Belle Epoque έχει ανακηρυχθεί ως αρχιτεκτονικό μνημείο και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τα μνημεία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή.

Η εντυπωσιακή βίλα χρησιμοποιήθηκε και ως φυσικό σκηνικό σε διάφορες κινηματογραφικές παραγωγές όπως η ταινία του 1948 «Τα Κόκκινα Παπούτσια», με την ηρωίδα να ανεβαίνει τη σκάλα της βίλας σκεπτόμενη ότι έχει προσκληθεί σε δείπνο. Αντιθέτως, εκεί θα ανακαλύψει ότι θα της δοθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο νέο μπαλέτο. Επίσης, η τοποθεσία χρησιμοποιήθηκε και για τα γυρίσματα του ρομαντικού θρίλερ του 1955 με την υπογραφή του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Το Κυνήγι του Κλέφτη».

TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου