Νυμφαίο: Το παραμυθένιο χωριό της Μακεδονίας Από τα ομορφότερα της χώρας – Δείτε τις φωτογραφίες

 Ένα από τα πιο ορεινά και σίγουρα ανάμεσα στα τοπ πέντε ομορφότερα χωριά της χώρας, το Νυμφαίο κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών του από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ένας προορισμός που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού και που σίγουρα έχει συνδυάσει το όνομά του με τις 

Ένα χωριό που μοιάζει με πραγματικό πέτρινο στολίδι όχι μόνο για τη Μακεδονία, αλλά για την Ελλάδα γενικότερα, που σίγουρα κάποια στιγμή πρέπει όλοι να εντάξουν στην ταξιδιωτική τους ατζέντα.

Όποια εικόνα του χωριού και όποια εποχή κι αν το αντικρίσει κανείς το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομορφιά του Νυμφαίου παραμένει σταθερή, γοητεύοντας τον επισκέπτη τόσο με τη γραφικότητα και τις όμορφες εικόνες που έχει να του προσφέρει, όσο και με την μαγική του ατμόσφαιρα, που λειτουργεί σαν σειρήνα για τους λάτρεις των ορεινών χωριών και των χειμερινών εξορμήσεων.

Το όνομα του χωριού αρχικά ήταν Νιβεάστα, ενώ κατοικείται από το 1385 και η ιστορία του έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη και την άνθηση της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, από τον 18ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι Νεβεσκιώτες έμποροι ήταν εκείνοι που εξαπλώθηκαν σε Ανατολή και Δύση με αποτέλεσμα το χωριό τους να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αργυροχρυσοχοΐας σε όλα τα Βαλκάνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μικρό χωριουδάκι της Φλώρινας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Μια αξέχαστη βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια του Νυμφαίου

Η βόλτα στα τέλεια καλντερίμια του Νυμφαίου ξεκινάει από το σοκάκι με το χαρακτηριστικό ξύλινο τοξωτό γεφυράκι που ενώνει δύο αρχοντόσπιτα και οδηγεί σε λαβυρινθώδη πέτρινα σοκάκια, με πανέμορφα πέτρινα κτίρια και αρχοντικά περιβαλλόμενα από τα πανύψηλα δέντρα οξιάς γύρω από τον οικισμό να συμπληρώνουν την έτσι κι αλλιώς παραμυθένια εικόνα του χωριού.

Σημείο αναφοράς για το Νυμφαίο το παλιό πέτρινο σχολείο, γνωστό και ως Νίκειος Σχολή, ένα επιβλητικό, μεγάλο κτίσμα σχεδόν στο κέντρο του χωριού. Αποτέλεσε δωρεά του καπνεμπόρου Ζαν Νίκο, χρονολογείται από το 1928 και σήμερα στους χώρους του φιλοξενείται το Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, συνώνυμο του οικισμού αποτελεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου, που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, για την προστασία της άγριας πανίδας (κυρίως αρκούδων και λύκων) και του φυσικού περιβάλλοντος.

TAGS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου