How to be... Chic! Οι 15 κανόνες της εκλεπτυσμένης κομψότητας!

Το να ντύνεσαι και να είσαι chic ακούγεται πολύ απλό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο αφού θέλει να γνωρίζεις κώδικες της μόδας, να έχεις χορτάτο μάτι, κρίση όταν πρόκειται για μία αγορά και τόλμη να αποχωριστείς εφήμερα παιχνίδια του στιλ και κόλπα εντυπωσιασμού. Είναι σαν να θέλεις να έχεις ωραίο σώμα και για να το αποκτήσεις να πρέπει να αποχωριστείς για πάντα ή έστω να ελαχιστοποιήσεις τις λιχουδιές. Θέλει κόπο και γνώση του τι πρέπει να τρως, σωστά; Σωστά. Το να είσαι chic δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από το τι θα φορέσεις και το πως αλλά και από το όλο σου στήσιμο, τα μαλλιά, τα νύχια, τα αξεσουάρ. Είναι τέχνη για δεξιοτέχνες για αυτό και τις πιο chic εμφανίσεις συνήθως τις βλέπεις από γυναίκες αρκετά χορτάτες από μόδα που έχουν εκθέσει τους εαυτούς τους σε αυτό που λέγεται στιλ. ...


Μπορεί όλο αυτό να σου ακούγεται κάπως απόμακρο αλλά με λίγη καλή θέληση και κάποια βασικά rules μπορείς εύκολα να κάνεις κι εσύ εμφανίσεις με χαρακτηριστικό τους την κομψότητα αλλά και να αποφύγεις τα λάθη. 

1. Απόφυγε την οποιαδήποτε υπερβολή! Βασικός κανόνας της κομψότητας είναι το γνωστό less is more (όσο λιγότερα τόσο καλύτερα).

Hermes
Διατήρησε λιτές τις γραμμές των ρούχων σου. Οι ίσιες και οι γεωμετρικές είναι πάντα η πιο ασφαλής επιλογές ενώ φέτος που τα παλτό είναι αρκετά φαρδιά σίγουρα είναι στα must chic items to wear. 


2. Όσο λιγότερα τόσο καλύτερο δεν σημαίνει... αποκαλυπτικές εμφανίσεις. 

Lanvin
Δεν θέλει ιδιαίτερη έκθεση της σάρκας. Παν μέτρον άριστον και οφείλεις ως chic girl να μην θέλεις από μόνη σου να τα βγάζεις όλα σε κοινή θέα. Και τι εννοώ; Αν βγάλεις τα πόδια σου έξω διατήρησε πιο κλειστό το πάνω κομμάτι στο ντύσιμό σου. Βασική λέξη ισορροπία. 


3. Ξέρουμε να ντυνόμαστε ανάλογα με την περίσταση. 

Lanvin 
Οι γυναίκες που γνωρίζουν από μόδα συνήθως κάνουν και τον λιγότερο χρόνο να ετοιμαστούν αφού μόλις τους δώσεις τις απαραίτητες πληροφορίες (τόπο, χρόνο) μετά τα κομμάτια του παζλ έρχονται και ενώνονται από μόνα τους. Τόπος και χρόνος λοιπόν οι δύο λέξεις που πρέπει να θυμάσαι!


4. Μέσα στην ημέρα επιλέγουμε άνετα και κομψά ρούχα.

Stella McCartney
Η ημέρα έχει φως και προδίδει υπερβολές, ατέλειες αλλά και όχι τόσο καλής ποιότητας αντικείμενα. Επέλεξε ρούχα με κριτήριο την άνεσή σου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσεις το στιλ σου. Μία παντελόνα σε ίσια γραμμή με ένα ζευγάρι μποτάκια και ένα πουλόβερ σίγουρα θα σου δώσουν το κομψό και άνετο στιλ που θέλεις. 


5. Τα υφάσματα πρέπει να είναι αν όχι άριστα, πολύ καλά ποιοτικά. 

Stella McCartney
Παρορμητισμοί και ενθουσιασμοί δεν επιτρέπονται! Όσο κι αν σου αρέσει κάτι πρέπει να δεις το ταμπελάκι από μέσα πόσο συνθετικό έχει. Ενώ φρόντισε  να το δοκιμάσεις ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν είναι διαφανές και δεν τονίζει τις ατέλειες. 


6. Αισθησιακά sexy!

Bottega Veneta
Μπορεί για τους άντρες sexy να σημαίνει αποκαλύψεις και πρόκληση... στον κόσμο του chic όμως κυριαρχεί η διακριτικότητα, το μυστήριο, το υπονούμενο, η φινέτσα, η φαντασία. Εμφανίσεις αρωματισμένες με αισθησιασμό, εκλεπτυσμό... Και θα δεις, ακόμα και τα αγόρια όταν τους το πλασάρεις σωστά το εκτιμούν... Γαργαλάει τη φαντασία τους και εκτιμούν το γούστο, τις επιλογές άρα και την προσωπικότητά σου.


7. Διαχρονικά κομμάτια και κλασικές γραμμές

Isabel Marant
Στην ντουλάπα σου πρέπει να υπάρχουν τα βασικά. Κλασικά κομμάτια -απλές, καθαρές γραμμές και φόρμες- όπως ένα ζευγάρι μαύρες γόβες, λευκό πουκάμισο, μαύρο φόρεμα, μαύρο καλσόν, τζιν σε κλασική γραμμή και παλτό. Αυτά αν τα συνδυάσεις με καινούρια κομμάτια -ακόμη και trendy ρούχα- θα σου δώσουν ένα πολύ σικάτο αποτέλεσμα.


8. Αναγνωρίζω τις ανάγκες της κάθε εποχής. Λέω όχι στη logomania!


Barbara Bui
Το να φοράς γνωστά labels δεν σημαίνει απαραίτητα πως γνωρίζεις από μόδα, ότι έχεις στιλ κτλ. κτλ. Το στιλ άλλωστε είναι θέμα σωστών επιλογών και συνδυασμών. Όταν πια φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για αμέτρητα εμφανή λογότυπα τότε καταλαβαίνεις ότι η κομψότητα "αποχωρεί" και επισκιάζεται από διαφορετικές προθέσεις. Επίσης, η απουσία διάσημου λογότυπου δεν σημαίνει αυτομάτως και την απουσία ποιότητας και στιλ. 
Αν λοιπόν θέλεις να είσαι chic αλλά προτιμάς να ψωνίζεις επώνυμα ρούχα φρόντισε το label να υπάρχει διακριτικά, στην ούγια του ρούχου μόνο αν είναι δυνατόν. Chic θα πει ποιότητα και όχι αγωνιώδης προσπάθεια να δείξω σε όλους ότι φοράω γνωστά λογότυπα. 
Πάντως το να είσαι chic δεν εξαρτάται καθόλου από το αν τα ρούχα σου φέρνουν λογότυπα. Η αισθητική είναι το παν. 



9. Φοράω τα εφήμερα trends σε μικρές δόσεις συνδυάζοντας το κλασικό με το καινούριο.

Hermes
Αν σου αρέσουν τα γυαλιά ηλίου με χρώμα ή τα ρολόγια με χρώμα τότε φυσικά και να τα φορέσεις αλλά σε μικρές δόσεις. Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου με χρώμα φορεμένα με ένα τζιν παντελόνι και ένα λευκό πουκάμισο, τσάντα φάκελο και κλασικά παπούτσια δεν θα χαλάσει ούτε λεπτό το στιλ σου. Το αντίθετο μάλιστα θα δείξει γνώση της επικαιρότητας που την προσάρμοσες στα δικά σου chic δεδομένα. To ίδιο ισχύει και με τα ρούχα militaire αλλά και τα έντονα prints. 


10. Αποφεύγω την οποιαδήποτε ομαδοποίηση πχ. t-shirts από μπάντες, ομάδες κτλ

Kanye West
Το ξέρω πως σου φαίνονται στιλάτα τα t-shirts από μπάντες αλλά ποτέ δεν είπα πως το στιλ και το chic είναι πάντα δύο ταυτόσημες έννοιες. Το στιλ επιτρέπει τα πάντα. Η κλασική κομψότητα είναι πιο προσγειωμένη. Αν θέλεις να είσαι chic λοιπόν απόφυγε τις επιλογές αυτές. 
 

11. Δεν κυκλοφορώ ποτέ με αθλητικές περιβολές

Stella McCartney
Τα αθλητικά μου ρούχα λέγονται "αθλητικά" γιατί πρόκειται για περιβολή κατά τη διάρκεια της άθλησης. Αν σε βολεύουν να τα φοράς μέσα στο σπίτι σου ή να βγάζεις βόλτα το σκυλάκι σου πολύ καλά κάνεις αλλά οποιαδήποτε άλλη έξοδος με φόρμα σίγουρα δεν είναι συμβατή με τον εκλεπτυσμό που απαιτεί ο όρος chic. 


12. Ντύνομαι ανάλογα με την ηλικία μου

Yves Saint Laurent
Η αποδοχή ότι ωριμάζουμε είναι chic από μόνη της. Η συνείδηση του σώματός μας είναι επίσης ...very chic. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως όσο μεγαλώνουμε τόσο αφαιρούμε κάποια κομμάτια από την γκαρνταρόμπα μας. Προσθέτουμε όμως κάποια άλλα. Και αυτό ακριβώς είναι μόδα. Φροντίζει για όλες... 
Με λίγα λόγια, όσο περνάει ο χρόνος στο μίνι αυξάνεται σιγά-σιγά το μήκος. Το σορτσάκια γίνονται βερμούδες και πάει λέγοντας. 

 

13. Δεν κρατάω ποτέ απομιμήσεις. 


Chanel
Η διάθεση ταύτισης με μία μάρκα είναι απόλυτα θεμιτή. Το να μην μπορείς να το κάνεις επίσης είναι απόλυτα φυσιολογικό -είναι πάρα πολλοί στον κόσμο που δεν μπορούν. Το να υποδύεσαι πως την έχεις αγοράζοντας απομιμήσεις όμως είναι δυσάρεστο. Επέλεξε καλής ποιότητας αξεσουάρ... Στην αγορά άλλωστε κυκλοφορούν αμέτρητες επιλογές. Μία δερμάτινη τσάντα θα σε βγάλει ασπροπρόσωπη κι ας μην την υπογράφει κάποιος μεγάλος οίκος. Δεν έγινε και κάτι. 


14. Ό,τι λάμπει δεν σημαίνει πως είναι "χρυσός". 

Dolce&Gabbana
Τα πολλά παιχνίδια εντυπωσιασμού με βαριά αξεσουάρ κρύβουν κινδύνους. Πρόσεξε την ποιότητά τους και τη δοσολογία τους. Η φινέτσα προτιμά τα προσγειωμένα σύνολα, τα διακριτικά αξεσουάρ και φυσικά μισεί τις υπερβολές. 


15. Walk like a lady


Fendi
H κομψότητα στην ουσία κρίνεται στις σωστές δόσεις. Δεν αγαπά τις υπερβολές, δεν της αρέσει να βρίσκεται στο επίκεντρο χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και δίνει μεγάλη σημασία στην ποιότητα και στην ουσία. Οι κινήσεις πρέπει να είναι ντελικάτες, θηλυκές, όμορφες και διακριτικές. Οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν αγαπάει και τον πολύ θόρυβο, την πολύ φασαρία, τον δυνατό ήχο από τα τακούνια. Το βάδισμα πρέπει να είναι ντελικάτο και τα τακούνια σου να τα έχεις ήδη υποτάξει... 

Κι ένα τελευταίο tip: φρόντισε πάντα να βγάζεις τα αυτοκόλλητα κάτω από τα παπούτσια σου!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου