Το ισχυρότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής* παραγωγής είναι Tesla

 

Με 1020 ίππους επιστρέφει το Μodel S της Tesla που έχοντας υποστεί και ένα σχετικό Facelift λανσάρεται ως Tesla S Plaid. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο αυτοκίνητο – το ισχυρότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο αυτή τη στιγμή – ικανό να κατεβάσει το χρόνο για τα 0-100 km/h στα 2,1 δευτερόλεπτα. Οι εξωτερικές αλλαγές που έχει υποστεί το Tesla S Plaid του έχουν προσδώσει “κάτι” από Tesla model Y και Tesla model 3, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει διατηρήσει τη διαχρονική ταυτότητα του model S. Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή αλλαγή μας περιμένει στο εσωτερικό όπου το κλασικό τιμόνι έχει παραχωρήσει τη θέση του σε κάτι που παραπέμπει περισσότερο σε πηδάλιο αεροσκάφους παρά σε τιμόνι αυτοκινήτου. Το ταμπλό έχει επίσης αλλάξει και στο κέντρο του φιλοξενεί τώρα μία διαφορετική οθόνη την οποία η Tesla χαρακτηρίζει κινηματογραφική, με ανάλυση δύο 2200 X 1300 pixels αλλαγές υπάρχουν Επίσης και στη διαρρύθμιση των πίσω καθισμάτων όλα αυτά σε μία προσπάθεια της Tesla Να αναβαθμίσει και το τα premium χαρακτηριστικά του αυτό συγκεκριμένο μοντέλο του συγκεκριμένου μοντέλου..

H πλατφόρμα tri motor της Tesla

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πλατφόρμας tri motor, κάτι που σημαίνει ότι το Tesla Plaid Tesla Blade διαθέτει τρεις ηλεκτροκινητήρες (δύο στον πίσω άξονα και έναν στον εμπρός – διαθέτοντας κατά συνέπεια και κίνηση στους τέσσερις τροχούς) προσφέρει αναπόφευκτα εντυπωσιακότατες επιδόσεις, με τα 0-100 km/h να έρχονται σε μόλις 2,9 δευτερόλεπτα, ενώ σε 9,3*δευτερόλεπτα το αυτοκίνητο έχει καλύψει απόσταση ¼ του μιλίου έχοντας ήδη αναπτύξει ταχύτητα 250 km/h (η τελική ταχύτητα φτάνει τα 322 km/h).
*Και αυτός είναι ο χρόνος που ένα μέσο – και σχετικά σβέλτο – αυτοκίνητο χρειάζεται για τα 0-100 km/h.

Έχουμε προφανώς να κάνουμε με επιδόσεις supercar οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση συνδυάζονται και με αυξημένη αυτονομία η οποία αγγίζει τα 630 χιλιόμετρα. Σημειώνουμε ότι το λογισμικό που διαθέτει το tesla’s επιτρέπει την πλοήγηση στα ταξίδια με βάση την αυτονομία της μπαταρίας και τους διαθέσιμους σταθμούς superchargers της Tesla. Εκεί μπορεί κανείς να σταματήσει προκειμένου να φορτίσει το αυτοκίνητο και να συνεχίσει το ταξίδι του (η Tesla ήδη κάνει λόγο για 20.000 superchargers παγκοσμίως, όμως στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή). Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Tesla S Plaid διαθέτει δυνατότητα ταχείας φόρτισης DC, στα 250 kW.

Το δικό του ρόλο στη διαμόρφωση των παραπάνω χαρακτηριστικών, σε σχέση με τις επιδόσεις και την αυτονομία ,παίζει ο χαμηλός συντελεστής αεροδυναμικής αντίστασης Cd=0,208 που είναι από τους χαμηλότερους που μπορεί κανείς να βρει σήμερα σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Υψηλή τεχνολογία και αυτόνομη οδήγηση

Το πολυσυζητημένο Autopilot της Tesla δίνει, φυσικά, και εδώ το παρών. Αντιγράφοντας, δε, από την ιστοσελίδα της Tesla, βλέπουμε ότι «Το Autopilot επιτρέπει στο αυτοκίνητό σας να στρίβει, να επιταχύνει και να φρενάρει αυτόματα μέσα στη λωρίδα του υπό την ενεργή επίβλεψή σας, βοηθώντας στα πιο φορτικά σημεία της οδήγησης. Με τις ενημερώσεις λογισμικού over-the-air έχετε άμεση πρόσβαση στις πιο πρόσφατες βελτιώσεις.» Και είναι το λεπτό σημείο της ενεργού επίβλεψης του οδηγού που επισήμως το Autopilot δεν προσφέρει αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 αλλά επιπέδου 2.

Στην ιστοσελίδα της Tesla βλέπουμε επίσης ότι οι πίσω, πλευρικές και μπροστινές κάμερες παρέχουν μέγιστη ορατότητα 360°, το ραντάρ προς τα εμπρός, το οποίο παρέχει προβολή των μακρινών αντικειμένων – στα 160 m, Ενώ οι 12 αισθητήρες υπερήχων εντοπίζουν αυτοκίνητα σε μικρή απόσταση, αποτρέποντας πιθανές συγκρούσεις και βοηθώντας στο παρκάρισμα.

Στα high-tech αξεσουάρ, τώρα, έχουμε – μεταξύ άλλων – τη δυνατότητα σύνδεσης πολλαπλών συσκευών μέσω Bluetooth, την ασύρματη φόρτιση και γρήγορη φόρτιση μέσω USB-C για κάθε επιβάτη με αρκετή ισχύ ακόμα και για ένα laptop – στοιχεία που αναβαθμίζουν τη συνδεσιμότητα και διευκολύνουν την καθημερινότητα. Ενώ η έως 10 teraflops επεξεργαστική ισχύς επιτρέπει το παιχνίδι εντός του αυτοκινήτου στο επίπεδο των πιο πρόσφατων κονσολών της αγοράς. Τα ασύρματα χειριστήρια επιτρέπουν στους επιβάτες να παίζουν από οποιαδήποτε θέση.

*Παρατήρηση: Υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή και άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με ισχύ άνω των 1000 ίππων, ισχυρότερα από το Tesla, ωστόσο αυτά είναι κατά κανόνα σπορ/κουπέ. Για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε τον όρο “μαζικής” παραγωγής, καθώς το model S Plaid, είναι μία ειδική έκδοση ενός μοντέλου, του Tesla S, με πολλές χιλιάδες πωλήσεις.

Nikos Loupakis

Μηχανολόγος Μηχανικός - Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου