Πώς αντιμετωπίζονται τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες;

Οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια των γυναικών παράγουν μικρή ποσότητα της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο μαζί με τα οιστρογόνα στη διατήρηση του αναπαραγωγικού ιστού και της μάζας σώματος. Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν ταυτόχρονα και τη συμπεριφορά. Τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες είναι 15 and 70 ng/dL ενώ στους άνδρες είναι 280 -1100ng/d.
Τα επίπεδα της ορμόνης διαφέρουν από μέρα σε μέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως είναι υψηλότερα το πρωί.
Η διαταραχή των επιπέδων τεστοστερόνης στις γυναίκες επηρεάζει τόσο τη φυσική τους εμφάνιση όσο και τη γενική τους υγεία. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της υψηλής τεστοστερόνης στις γυναίκες περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση, βάθυνση της φωνής, λέπτυνση των τριχών, ακμή, αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, αυξημένη μυϊκή μάζα, διαταραχή του εμμηνορρυσιακού κύκλου, κλειτορίδα μεγαλύτερη του φυσιολογικού, μειωμένη libido και μείωση του μεγέθους των μαστών. Εάν τα επίπεδα της ορμόνης στις γυναίκες είναι πολύ υψηλά ενδέχεται να προκαλέσουν παχυσαρκία ή υπογονιμότητα.
Συνήθως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων οι ειδικοί συστήνουν συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγών στον τρόπο ζωής. Κάποιες θεραπείες ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.
Πιο συγκεκριμένα τα φάρμακα που συνήθως χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής τεστοστερόνης στη γυναίκα  περιλαμβάνουν:
  • την εφλορνιθίνη, μια κρέμα η οποία εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα και η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη νέων τριχών στην περιοχή του προσώπου. 
  •  τα γλυκοκορτικοειδή, έναν τύπο στεροειδών ορμονών που μειώνουν την φλεγμονή
  • τη μετφορμίνη, η οποία κυρίως χορηγείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 
  • την προγεστίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο και βελτιώνει τη γονιμότητα της γυναίκας
  • τη σπιρινολακτόνη, ένα διουρητικό που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων νερού και άλατος στον οργανισμό, ενώ παράλληλα μειώνει την υπερβολική τριχοφυΐα 
  • τη λήψη αντισυλληπτικών από το στόμα έτσι ώστε να ανασταλεί η υπερπαραγωγή τεστοστερόνης. Δεν είναι ωστόσο κατάλληλη αγωγή για τις γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν. 
Παράλληλα, οι βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ενδέχεται τόσο να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης όσο και να βοηθήσουν στη διαχείριση συμπτωμάτων.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αλλαγές όπως η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η αύξηση της φυσικής άσκησης, έτσι ώστε να μειωθεί το περιττό σωματικό βάρος. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών το οποίο αποτελεί βασική αιτία της υψηλής τεστοστερόνης στις γυναίκες. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μείωση των συμπτωμάτων της υψηλής τεστοστερόνης σε κάθε περίπτωση και βελτιώνονται οι τυχόν επιπλοκές, όπως είναι η υπογονιμότητα.
Σημαντική επίσης για την ποιότητα ζωής της γυναίκας είναι η επιλογή μιας μεθόδου απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Η ηλεκτρόλυση και η θεραπεία με λέιζερ έχουν καλά αποτελέσματα στον έλεγχο της τριχοφυΐας αλλά δεν αντιμετωπίζουν την ορμονική διαταραχή που είναι το αίτιο της εμφάνισης της. Επίσης μπορεί να έχουν κάποιες παρενέργειες και πρέπει να διεξάγονται από ειδικό. Εναλλακτικά η γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο συμβατικές μεθόδους όπως είναι η αποτρίχωση με κρέμα ή κερί.
Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης λοιπόν μπορούν να προκαλέσουν διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της αιτίας που προκαλεί την αύξηση της ορμόνης συχνά μειώνει τα συμπτώματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Οι γυναίκες που ανησυχούν αναφορικά με τα επίπεδα τεστοστερόνης τους καλό είναι να επισκεφτούν ειδικό προκειμένου να τεθεί η διάγνωση και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Πηγή: andrologia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου