Η Bar Refaeli προκαλεί με νέο διαφημιστικό spot και κατηγορείται για ρατσισμό

Από τη Δευτέρα που δημοσιεύτηκε το διαφημιστικό spot με το brand Hoodies και πρωταγωνίστρια την Bar Refaeli, έχει ξεκινήσει μία τεράστια διαδικτυακή συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο και τα μηνύματα που περνά μέσω αυτής. Το διαφημιστικό spot ξεκινά με το μοντέλο να φορά niquab, την οποία βγάζει από πάνω της χορεύοντας και αποκαλύπτει το μοντέρνο outfit της εταιρίας. Το τραγούδι που ακούγεται, μιλά για την ελευθερία με στίχους που λένε «Όλα αφορούν στην ελευθερία, σπάμε επιτέλους τα δεσμά που μας κοστίζουν την ελευθερία» και στην αρχή του εμφανίζεται η ερώτηση: «Είναι Ιράν εδώ».


 
Φυσικά, ένα τέτοιο spot δεν θα περνούσε απαρατήρητο, σαν μία ακόμα διαφήμιση ρούχων με διάσημο μοντέλο. Το twitter πήρε φωτιά με σχόλια που αφορούσαν στο ρατσισμό και την ελευθερία των γυναικών. Η ίδια, η Bar που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι Εβραία, διέγραψε το video από τα δικά της social media, αλλά οι 2.7εκατ. followers δεν άργησαν να το πάρουν είδηση. Εξάλλου, υπάρχει ακόμα στο youtube, στο επίσημο κανάλι της εταιρίας.
Οι χρήστες του twitter που τελευταία είναι εκείνοι που πυροδοτούν τον δημόσιο διάλογο, κυρίως σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, αντέδρασαν ακαριαία.


«Αυτό είναι απλά ηλίθιο. Η ιδέα μου για ελευθερία είναι να φορώ hijab και αν θέλω αν φοράω nijab, θα το κάνω. Αυτό είναι που δημιουργεί την ισλαμοφοβία.» σημειώνει μία χρήστης στο twitter, ενώ μία άλλη τουιτάρει: «Είναι η πιο αδαής και ρατσιτική διαφήμιση που έχω δει και δεν μπορώ να πιστέψω ότι μία ολόκληρη εταιρία το ενέκρινε. Είμαι αηδιασμένη και δεν έχω λόγια».


Η ουσία ωστόσο, μάλλον κρύβεται σε ένα ακόμα tweet, ίσως όχι τόσο θυμωμένο όσο τα υπόλοιπα. Μία ακόμα χρήστης σχολίασε τη διαφήμιση, λέγοντας την άποψή της για την ελευθερία. «Είμαι σίγουρη ότι ελευθερία είναι η ικανότητα να φορά ο καθένας ό,τι θέλει... ».


Η αλήθεια είναι ότι ανακινούνται και πάλι ζητήματα που θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να θεωρούνται δεδομένα. Η προστασία των δικαιωμάτων που καταπατούνται δεν εξυπηρετείται με τέτοιου είδους προκλητικές αναφορές. Η niqab ή η hijab για πολλές γυναίκες είναι μέρος της θρησκείας τους και δεν αφορά άμεσα στην καταπίεση της ελευθερίας τους. Η επιλογή είναι το βασικό όπλο για την ελευθερία και σαφέστατα η γυναίκα που φορά niqab από επιλογή δεν μπορεί να θεωρείται καταπιεσμένη. Είναι προσβλητική η κίνηση της Bar Refaeli και κατ' επέκταση του ίδιου του brand, να βγάζει από πάνω της την niqab ενώ παίζει ένα τραγούδι που μιλά για προσωπική ελευθερία. Προσβλητική για όλες εκείνες που θέλουν να τη φορούν, το έχουν επιλέξει γιατί αυτή είναι η θρησκεία τους.
Προφανώς θα υπάρχει και ο αντίλογος. Εκείνες οι γυναίκες που χαμογέλασαν βλέποντας την Bar Refaeli να πετά την niqab. Προσωπικά, όμως πιστεύω ότι δεν είναι η niqab αυτή που θέλουν να ξεφορτωθούν. Απλά αυτός είναι ο τρόπος τους να το δείξουν και να το φωνάξουν,να ελευθερωθούν από όσα τους έχουν επιβάλλει με το ζόρι. Ενδεχομένως η niqab ή ό,τι άλλο φορούν να είναι μέρος της επιβολής αυτής, αλλά η ουσία δεν είναι στο φαίνεσθαι και δεν πρέπει να μένει εκεί.
Μάλλον, υπάρχει πλέον μία σύγχυση σχετικά με την ελευθερία και τα όριά της. Η μάχη για την απελευθέρωση γυναικών που ζουν σε κοινωνίες καταπιεσμένες δεν αφορά μόνο τα ισλαμικά κράτη. Η δυτική κοινωνία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να μπορεί να καυχιέται ότι κατέχει κάθε αξία της ελευθερίας και πόσο μάλλον για τις γυναίκες. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι όλοι πρέπει να αρχίσουν να φερόμαστε και να συμπεριφερόμαστε μα βάση τα αυτονόητα. Ο καθένας μπορεί να φορά ότι θέλει, με δική του πρωτοβουλία και επιλογή. Η έκφραση είναι προσωπική υπόθεση και η θρησκεία επίσης. Από την άλλη, κανείς δεν επικροτεί τα κράτη που καταπιέζουν τις γυναίκες και υποβαθμίζουν τη φύση τους με νόμους, εκμεταλλευόμενοι και παρερμηνεύοντας τη θρησκεία.
Η niqab ή η hijab είναι ο δικός τους τρόπος να ακολουθούν τη θρησκεία τους και όταν παρερμηνεύεται , οι απώλειες ξεκινούν. Η ελευθερία δεν ξεκινά από τι φοράς, αλλά από το πόσο ελεύθερος είσαι να επιλέξεις τι θα είναι αυτό.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Abraham Caro Marin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου