Πέντε ωραίες πόλεις της Ελλάδας για χειμωνιάτικα city breaks

Ενδιαφέροντα αξιοθέατα, γειτονιές γεμάτες ζωντάνια αλλά και με έντονο ιστορικό παρελθόν, γραφικές γωνιές που κρύβουν εκπλήξεις, βόλτες σε πεζόδρομους για ψώνια, καλό φαγητό και βραδιές σε cozy μπαράκια.
Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς
Από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, πέντε από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας μας περιμένουν για αναζωογονητικές, χειμωνιάτικες εξορμήσεις.
Ειδικά αυτή την εποχή, που έχουν φορέσει τα γιορτινά τους, γίνονται πιο όμορφες από ποτέ. Φύγαμε;

Τρίκαλα

trikala_1
Η ολοζώντανη πόλη των Τρικάλων έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη. Χρωστά σε μεγάλο βαθμό την ομορφιά της στο γραφικό ποταμό Ληθαίο αλλά και στα ιστορικά της μνημεία, την εξαιρετική ρυμοτομία, τις ευρύχωρες πλατείες, τα πάρκα και τους πεζόδρομούς της. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την παλιά αρχοντογειτονιά Βαρούσι με τα παραδοσιακά σπίτια.
Στα γραφικά στενά αυτής της συνοικίας αναφερόταν ο Βασίλης Τσιτσάνης όταν έγραφε «Στα Τρίκαλα, στα δυο στενά, σκοτώσανε το Σακαφλιά…». Η άλλη συνοικία που σίγουρα θα επισκεφθείτε είναι τα Μανάβικα, πρώην κακόφημη περιοχή που τώρα έχει πάρει τα πάνω της συγκεντρώνοντας μερικές από τις καλύτερες επιλογές της πόλης για φαγητό και διασκέδαση. Κάντε μια ρομαντική βόλτα, με τα πόδια ή με ποδήλατο (στα Τρίκαλα κυκλοφορούν αμέτρητα ποδήλατα) στις όχθες του Ληθαίου. Δέκα γέφυρες συνδέουν τις δύο όχθες.
Η κεντρική, που είναι μεταλλική, κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1886 και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος στην πόλη, αφού ενώνει την εμπορική οδό Ασκληπιού με την κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
trikala_2
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το νέο Μουσείο Τσιτσάνη που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα λαϊκό μουσικό που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα (Καρδίτσης 1, τηλ. 24310 77977, www.mouseiotsitsani.gr). Με ορμητήριό σας τα Τρίκαλα μπορείτε να επισκεφθείτε την Ελάτη και το Περτούλι (με το χιονοδρομικό κέντρο), ενώ μια ανάσα μακριά βρίσκονται και τα Μετέωρα, τα οποία θα σας εντυπωσιάσουν με τους επιβλητικούς απόκρημνους βράχους και τα μοναστήρια στην κορυφή.
Απόλυτο highlight αυτή την εποχή είναι φυσικά το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό του «Μύλου των Ξωτικών» που στήθηκε και φέτος στον παλιό Μύλο Ματσόπουλου, στο ομώνυμο πάρκο της πόλης. Από το εντυπωσιακό και πανέμορφο σπίτι του Αϊ-Βασίλη και το Εργαστήρι Σοκολάτας μέχρι τη χριστουγεννιάτικη αγορά, το παγοδρόμιο, το fun park, το πολικό exress και τις περισσότερες από 150 εκδηλώσεις, το μοναδικό χριστουγεννιάτικο event εγγυάται μια απολαυστική εμπειρία για όλη την οικογένεια (τηλ. 24310 38890, www.milosxotikon.gr).
Διαμονή: Στα μοντέρνα δωμάτια του Ananti City Resort λίγο έξω από την πόλη, με θέα στον θεσσαλικό κάμπο (τηλ. 24310 63950, http://anantiresort.gr). Εναλλακτικά στο Πανελλήνιον, ένα υπέροχο ανακαινισμένο νεοκλασικό των αρχών του 20ού αιώνα στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου (τηλ. 24310 73545, www.hotelpanellinion.com).
Φαγητό: Το Κατώγι (τηλ. 24310 20150) και το Λαδοφάναρο (τηλ. 24310 74610) είναι δύο πολύ καλές στα Μανάβικα. Το Χάνι είναι μία από τις πιο γνωστές και καλές ταβέρνες των Τρικάλων. Δοκιμάστε μοσχαροκεφαλή στον ξυλόφουρνο, χοιρινή πρασοτηγανιά και λουκάνικο δικής τους παραγωγής (Πύλης 2, τηλ. 224310 28502).

Βόλος

volos1
Με ξεχωριστή γοητεία, ιδιαίτερο χρώμα και κύριο χαρακτηριστικό τη θέση του ανάμεσα στη θάλασσα του Παγασητικού και το επιβλητικό Πήλιο, ο Βόλος είναι ένας προορισμός που μπορεί να σου προσφέρει πολλές εμπειρίες. Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να γνωρίσετε την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, να περπατήσετε κατά μήκος της λεωφόρου Αργοναυτών με τα τσιπουράδικα και τα cafes και να περιηγηθείτε στους πολυσύχναστους πεζόδρομούς της. Η πεζοδρομημένη παραλιακή λεωφόρος είναι το δημοφιλέστερο σημείο συνάντησης και περιπάτου για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος, τα ενδιαφέροντα κτήρια, τα δημόσια μέγαρα, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των αρχών του 20ου αιώνα και οι ιστορικές εκκλησίες κάνουν την περιήγηση στην πόλη πραγματικά απολαυστική. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του Βόλου είναι η αγορά, η παλαιά πόλη με τα νεοκλασικά της κτήρια και το κάστρο του Βόλου που χτίστηκε στα μέσα του 6ου μ.Χ. αιώνα. Στα ανατολικά της πόλης, βρίσκεται ο λόφος της Γορίτσας, με την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στην κορυφή του. Από τη θέση αυτή η θέα είναι πανοραμική προς την πόλη και το λιμάνι.
volos2
Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να απολαύσετε το περίφημο τσίπουρο, μαζί με τους απαραίτητους συνοδευτικούς μεζέδες, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, εκεί όπου γεννήθηκε η φημισμένη -και πλέον σημείο αναφοράς για το Βόλο- συνήθεια ντόπιων και επισκεπτών. Αν θέλετε να δώσετε και λίγη πολιτιστική αύρα στην απόδραση σας, κάντε μια στάση στο ενδιαφέρον Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, τηλ. +30 24210 29878), που στεγάζεται στο κτήριο της πρώην καπναποθήκης Παπάντου στα Παλιά. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα (τηλ. 24210 24855, http://volospalaia.gr). Το παλιό Εργοστάσιο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με φόντο το παλιό κάστρο της πόλης. Εκεί θα βρείτε και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα το οποίο προσφέρει μία θαυμάσια ευκαιρία για να γνωρίσει κάποιος τη σημαντική βιομηχανική ιστορία της πόλης. Ανεβαίνοντας προς το μαγευτικό Πήλιο, σας περιμένουν  χωριά με πολλές ομορφιές και υπέροχη θέα της πόλης.
Διαμονή: Το ιστορικό και προσφάτως ανακαινισμένο ξενοδοχείο Αίγλη, μπροστά στην παραλία, αποτελεί μία διαχρονική αλλά και value for money πρόταση διαμονής. Στα συν σημειώνουμε την προνομιακή θέση, με μοναδική θέα στο λιμάνι του Βόλου, αλλά και το ελληνικό πρωινό (Αργοναυτών 24, τηλ. 24210 24471, www.aegli.gr).
Φαγητό: Το Με Ζεν είναι ένα τσιπουράδικο νέας εποχής, στο οποίο θα βρείτε τσίπουρα κι άλλα αποστάγματα απ’ όλη την Ελλάδα και πολλούς, ιδιαίτερους μεζέδες για να τα συνοδεύσετε (Αλοννήσου 8, τηλ.24210 20844, wwww.mezen.gr). Στη φημισμένη για τα τσιπουράδικα της Νέα Ιωνία, πρέπει να κάνετε μια στάση στον all time classic Δεμίρη, ένα γραφικό στέκι για τσιπουροκατανύξεις σε νοσταλγικό σκηνικό (Εφραιμίδου 23, τηλ. 24210 65559).

Καστοριά

kastoria_1
Σε απόσταση 190 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, η Καστοριά δεν αποτελεί απλώς έναν γοητευτικό προορισμό αλλά δημιουργεί ένα σκηνικό που κερδίζει όλους τους επισκέπτες της. Με τη φημισμένη λίμνη της να είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια, να είστε σίγουροι ότι εδώ μόνο ωραίες εικόνες θα γεμίσουν τόσο τα μάτια όσο και τη φωτογραφική μηχανή σας. Επιχειρήστε να πραγματοποιήσετε το γύρο της λίμνης με τα πόδια και δεν θα χάσετε.
Κατά τη διάρκεια της εκδρομής σας κάντε μια στάση στο Σπήλαιο του Δράκου (στο βόρειο τμήμα της λίμνης) και στη Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Με την επιστροφή σας στην πόλη, περιηγηθείτε στο Ντολτσό και το Απόζαρι, τις γραφικές γειτονιές με τα πέτρινα δρομάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Για πανοραμική άποψη της πόλης και της λίμνης «σκαρφαλώστε» στο λόφο του Προφήτη Ηλία, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Λιμναίο Οικισμό Δισπηλιού και το πρώτο οικομουσείο της χώρας.
kastoria_2
Διαμονή: Το Doltso προσφέρει value for money διαμονή σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό στο κέντρο της παλιάς πόλης (Πλατεία Ντολτσό, τηλ. 24670 22022, www.doltsohotel.gr). Εναλλακτικά, προτιμήστε τα απλά και περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Φιλοξενία που έχουν πανοραμική θέα στην πόλη και στη λίμνη (Γεωργίου Παλαιολόγου 23, τηλ. 24670 22162, www.filoxeniakastoria.gr).
Φαγητό: Κάντε μια στάση στο νέο μεζεδοπωλέιο Καφεποτείον ἐν καιρῷ για ποικιλία εκλεκτών μεζέδων και υπέροχο ντόπιο τσίπουρο (Μ.Αλεξάνδρου 139, τηλ. 24670 27247). All time classic επιλογή, το Τσιπουράδικο του Θωμά με ζωντανή μουσική και καλό φθηνό φαγητό (Αθανασίου Διάκου 58, τηλ. 24670 87040).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου