Πώς η Emily Ratajkowski έγινε η γυμνή Αμαζόνα του φεμινισμού σε 3 λήψεις

Το Harper’s Bazaar έδειξε ότι είναι τολμηρό φιλοξενώντας μια συνέντευξη προκλητική στην ιδέα της και εικονογραφώντας την αποκαλυπτικά, ακριβώς όπως θα ταίριαζε στο πρόσωπο αλλά και τη θεματική της.
Με την Ναόμι Γουλφ σε ρόλο συνεντευξιαστή και την Emily Ratajkowski σε αυτόν του συνεντευξιαζόμενου, ο διάλογος της συγγραφέας, δημοσιογράφου,
ακτιβίστριας και φεμινίστριας της λεγόμενης τρίτης γενιάς είναι πλούσιος σε προβληματισμούς και επιθέσεις απέναντι στα στερεότυπα μιας βαθιά πατριαρχικής κοινωνίας που εξακολουθεί να φοβάται τη γυναικεία, πληθωρική φιγούρα, όταν αυτή μυρίζει ερωτισμό.
Στο διάλογο τους η συγγραφέας των «Ο μύθος της Ομορφιάς» και «Κόλπος-Μια νέα βιογραφία» (το όγδοο βιβλίο της που τάραξε τα νερά του καθωσπρεπισμού) και η ηθοποιός/μοντέλο από το Σαν Ντιέγκο μιλάνε για πολλά, ουσιώδη θέματα. Μιλάνε για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κιμ Καρντάσιαν να θέλει να έχει όση προσοχή επιθυμεί εμπορευόμενη ό,τι επιθυμεί (στην περίπτωση της τη σεξουαλικότητα και την περσόνα της), επιτίθενται στα σεξιστικά σχόλια δημοσιογράφων όπως ο Πιρς Μόργκαν που ενοχλήθηκε με ένα πολύ συγκεκριμένο selfie της Καρντάσιαν γιατί «είναι ανεπίτρεπτο σε μια 35χρονη μάνα να ποζάρει γυμνή αποζητώντας τα likes» και δικαιώνουν τη γυναικεία φιγούρα κάθε σωματότυπου.


 Για την 25χρονη που μεγάλωσε στο Λονδίνο και είχε ήδη γίνει μια γυναίκα στα 14 της -«στο σχολείο με εξευτέλιζαν επειδή είχα αναπτυχθεί περισσότερο από τις συμμαθήτριες μου» λέει σε ένα σημείο της συνέντευξης η θελκτική Ratajkowski- δεν υπάρχει ντροπή στο να είσαι ό,τι είσαι.

«Το σεξ είναι κανονικό. Ο πόθος είναι ανθρώπινος. Το να διεκδικείς την προσοχή είναι θεμιτό» λέει σαν άλλη Πενθεσίλεια ποζάροντας επαγγελματικά επάνω στο λευκό άλογο -ακόμη και αν επρόκειτο για κάτι πραγματικά άβολο.
Χρησιμοποιώντας την εικόνα της, η Emily Ratajkowski έχει καταφέρει να γίνει η φωνή μιας νέας γενιάς μετα-φεμινιστριών που θέλουν να διεκδικήσουν το χαμένο από τον πουριτανισμό δικαίωμα να είσαι κυρία της εικόνας σου, όποια και αν είναι αυτή.
«Μία selfie είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος για να τραβήξεις τα βλέμματα επάνω σου, σωστά;» σχολιάζει η 25χρονη. «Η όλη ιδέα είναι όταν η Kim βγάζει μία γυμνή selfie θέλει απλώς να τραβήξει την προσοχή. Δεν ισχύει αυτό. Μία γυναίκα μπορεί να τραβήξει την προσοχή και να κάνει επίσης και μία δήλωση. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο» είπε δικαιολογώντας την απόφαση της να υπερασπιστεί τη βασίλισσα των selfies στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και να φωτογραφηθεί μαζί της σε ένα πορτρέτο διπλής επίθεσης στον σεξισμό και τον συντηρητισμό μιας κουλτούρας που έχει την πορνογραφία ριζωμένη στα θεμέλια της.


«Είναι υπέροχο που έχουμε στα χέρια μας μια πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορούμε να απευθυνθούμε στον κόσμο. Οι γυναίκες δεν είχαμε στη διάθεση μας τα social media μια δεκαετία πριν. Αυτό είναι ένα όπλο για τον φεμινισμό. Δεν χρειάζεται να με περάσει κανείς από το ‘φίλτρο’ του. Εγώ επιλέγω» λέει η 25χρονη ηθοποιός του Gone Girl που θα ψήφιζε τον Μπέρνι Σάντερς εάν είχε επιλογή.

Μια συζήτηση γυναίκας με γυναίκα απογυμνωμένη από λογοκρισία και αφέλειες, από ανοησίες που οι διάσημες
έχουν μάθει να πουλάνε στον κόσμο που ανώφελα τις χρήζει celebrities με το ζόρι. Η Emily Ratajkowski σίγουρα δεν θα συμφωνούσε με τον κριτικό του New Yorker όταν σχολίασε με βιτριολικό ύφος το βιβλίο της έτσι:
«Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το βιβλίο της Γουλφ, το οποίο σαφώς ανήκει στον ίδιο κόσμο της φαντασίας με την τριλογία ‘50 αποχρώσεις του Γκρι’, είναι αυτό καθ’αυτό ένα είδος πορνογραφίας; Η Γουλφ ανακάλυψε μια ‘κυρία’ την οποία πρέπει να ευχαριστούμε, να υπηρετούμε και να τιμούμε. Μια νέα ντομινατρίξ δεσπόζει πάνω από την πόλη. Και το όνομα αυτής; Μήτρα.»
Oλόκληρος ο διάλογος (και η 3η λήψη της Εmily) εδώ
emily bazaar2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου