Προπονείστε σκληρά αλλά το λίπος στη κοιλιά παραμένει; * Ανύψωση γλουτών

H προπόνηση είναι σκληρή, έχετε ανεβάσει ρυθμούς αλλά δυστυχώς το λίπος από την κοιλιά σας δε λέει να φύγει... Αναρωτιέστε τι κάνετε λάθος, αφού προσπαθείτε να τηρείται το πρόγραμμα διατροφής μαζί με τη σκληρή προπόνηση.


Ένας βασικός λόγος είναι η φύση της δουλειάς σας. Αν κάνετε μια καθιστική δουλειά τότε αυτή είναι κυρίως η αιτία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικάνικη Επιθεώρηση Υγείας. Στην έρευνα τονίζεται ότι όσοι κάνουν καθιστική ζωή δεν μπορούν να έχουν πλήρη αποτελέσματα!

Από την άλλη υπάρχει και η παράμετρος που παρατηρείται κυρίως σε εκείνους που ξεκίνησαν αργά προπονήσεις. Κάνουν το λάθος, ότι ανάλογα με την αύξηση της έντασης της προπόνησης αυξάνουν και το φαγητό και αυτό το φαινόμενο παρατηρείται σε εκείνους που γυμνάζονται από υποχρέωση και όχι γιατί το νιώθουν πραγματικά.

Βέβαια υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως όταν δεν ανανεώνεις συχνά το πρόγραμμα της προπόνησης, αφού ο οργανισμός συνηθίζει, προσαρμόζεται και δεν χάνει!

Όταν δεν προσέχετε τη διατροφή σας και δεν έχετε κόψει τα «junk food» που περιέχουν τις λεγόμενες «κενές» θερμίδες, οι οποίες δεν έχουν το ανάλογο ενεργειακό φορτίο.

Όταν καταναλώνεις πολύ αλάτι που όπως είναι γνωστό κάνει κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα να αυξάνει το σωματικό μας βάρος.

Αν πάλι δεν ανήκεις σε καμία από αυτές τις κατηγορίες τότε ίσως είναι καλύτερα να επισκεφθείς γιατρό. Ίσως να έχει πρόβλημα με τη λειτουργία του θυρεοειδή, αφού η υπολειτουργία του αδένα σχετίζεται με μείωση του μεταβολισμού και κατά συνέπεια δυσκολεύει την προσπάθειά μας στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Τέλος υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας που μεταφράζεται στο υπερβολικό άγχος. Το έντονο στρες πυροδοτεί μια σειρά αντιδράσεων στον οργανισμό, το οποίο βιώνει τη συγκεκριμένη κατάσταση αμυντικά. Έτσι, αποθηκεύεται περισσότερη ενέργεια, μειώνεται ο μεταβολισμός, χάνεται η επιθυμία για άσκηση και παρουσιάζεται έντονο αίσθημα.

Ανύψωση γλουτών

 Δυστυχώς δεν εξαρτάται από μια ή δύο ασκήσεις αλλά από πολλούς παράγοντες. Διατροφή, γονίδια, είδος και ένταση προπόνησης, όλα παίζουν τον ρόλο τους για να αποκτήσετε σφιχτό γλουτιαίο.

Και τι δεν έχει βγάλει η βιομηχανία για να πείσει τον γυναικείο πληθυσμό ότι ένας σφριγηλός γλουτός είναι – κάτι παραπάνω από – εύκολη υπόθεση. Κορίτσια, θα σας απογοητεύσουμε αλλά ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω δεν πρόκειται να σας χαρίσει τα πόδια των ονείρων σας, επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε τα λεφτά που θα σπαταλούσατε σε αυτά και να τα δώσετε στην ανανέωση της συνδρομής στο γυμναστήριο. Καλσόν, κρέμες, πατέντες τύπου telemarketing, ειδικά αθλητικά παπούτσια.

Με προσεγμένη διατροφή και τις κατάλληλες ασκήσεις τα αποτελέσματα θα είναι ορατά ήδη από τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες.

Εστιάζοντας την προσοχή μας στην προπόνηση, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις οι οποίες επικεντρώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό στην εν λόγω περιοχή, γυμνάζοντας παράλληλα και τις υπόλοιπες μυϊκές ομάδες των ποδιών.
To πρώτο σκέλος (αυτό της διατροφής) το αφήνουμε πάνω σας και στον διατροφολόγο σας.

Όσον αφορά τώρα το θέμα της άσκησης, αυτό αφήστε το... πάνω μας. Ενσωματώνοντας (και) τις παρακάτω ασκήσεις στις προπονήσεις σας, θα δώσετε μεγάλη ώθηση στους μύες των ποδιών και ιδιαίτερα στους γλουτούς, τονίζοντας το σχήμα και την μυϊκότητά τους. Για κάθε άσκηση εκτελείτε 3-4 σετ των 12-15 επαναλήψεων, ανάλογα με το επίπεδό σας.

Καθίσματα (Squat)
Ο βασιλιάς των ασκήσεων για πόδια και ίσως η καλύτερη άσκηση για να επικεντρωθείτε στην περιοχή των γλουτών. Εξυπακούεται αν δεν έχετε ιδιαίτερη τριβή με την άσκηση θα ξεκινήσετε μόνο με το βάρος του σώματος και σιγά σιγά θα προσθέσετε την μπάρα. (Δείτε την σχετική φωτογραφία)

Προβολές (Lunges)
Μια ιδιαίτερα δημοφιλής παραλλαγή των squat που σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στο κάθε πόδι ξεχωριστά είναι οι προβολές. Γυμνάζουν ως επί το πλείστον γλουτούς, δικέφαλους μηριαίους και τετρακέφαλο και το μόνο αρνητικό είναι ότι απαιτούν άψογη τεχνική από πλευράς σας. (Δείτε την σχετική φωτογραφία)

Γέφυρα (BenchBridge)
Αποτελεσματική άσκηση που επικεντρώνεται ιδιαίτερα στους γλουτούς και τους δικέφαλους μηριαίους. Μπορεί να γίνει είτε με το βάρος του σώματος για αρχάριους, είτε με επιπλέον κιλά τα οποία τοποθετούνται πάνω στη λεκάνη (δίσκοι), είτε με μπάρα για τους πιο προχωρημένους. (Δείτε την σχετική φωτογραφία)

Άρσεις θανάτου (Deadlifts)
Μην σας τρομάζει το όνομα. Μπορεί να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στους γλουτούς, αλλά γυμνάζουν αποτελεσματικά όλο το ''πίσω'' μέρος των ποδιών και είναι η ιδανική επιλογή για να αποκτήσουν σχήμα και μυϊκότητα τα πόδια σας. (Δείτε την σχετική φωτογραφία)

Κάμψεις μηριαίων με αλτήρα (DumbellLegCurls)
Θυμίζει αρκετά την άσκηση στο μηχάνημα LegCurl, και επικεντρώνεται στους γλουτούς και τους δικέφαλους μηριαίους. (Δείτε την σχετική φωτογραφία)

Ανάποδες Εκτάσεις Μηριαίων (Reverse Hamstring Extension)
Σίγουρα γνωρίζετε τον πάγκο για τους ραχιαίους. Αυτό που πιθανώς να μην γνωρίζετε είναι ότι στον συγκεκριμένο πάγκο μπορείτε να κάνετε μια άσκηση που θα ''κάψει'' τους γλουτούς σας. (Δείτε την σχετική φωτογραφία)

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα επισκεφθείτε το γυμναστήριο δοκιμάστε να ενσωματώσετε στην προπόνηση ποδιών κάποια (ή κάποιες) από τις παρακάτω ασκήσεις. Καλή προπόνηση!

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου