Ανακαλύπτουμε τα διάσημα αξιοθέατα της Κέας από ψηλά

 Πετάμε μαζί με το Point of View του Θεόφιλου Μπάμπουλη πάνω από την Τζια και γνωρίζουμε δυο διάσημα αξιοθέατά της, τον εντυπωσιακό φάρο του Αγίου Νικολάου και τον προϊστορικό Λέων της Ιουλίδας.

Μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα, από το λιμάνι του Λαυρίου, η Τζια ή Κέα φημίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά της, η οποία έρχεται σε μια πιο ακριβή «συσκευασία», αλλά υπόσχεται?

Μόλις μια ώρα μακριά από την Αθήνα, από το λιμάνι του Λαυρίου, η Τζια ή Κέα φημίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά της, η οποία έρχεται σε μια πιο ακριβή «συσκευασία», αλλά υπόσχεται υπέροχο κυκλαδίτικο και προσεγμένο φόντο χαλάρωσης.  εται υπέροχο κυκλαδίτικο και προσεγμένο φόντο χαλάρωσης.

Στην Κορησσία, το φυσικό λιμάνι της, θα βρείτε πλήθος από καταστήματα, τουριστικά μαγαζιά και νυχτερινή ζωή. Η πιο τουριστική περιοχή του νησιού είναι το Βουρκάρι λίγο πιο μακριά, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, ωστόσο η πρωτεύουσα, η Ιουλίδα, είναι αυτή που θα σας απασχολήσει περισσότερο, στο δρόμο προς την ενδοχώρα, 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο και βολτάροντας στα λιθόστρωτα δρομάκια της, θα θαυμάσετε τη θέα από το κάστρο που είναι χτισμένο με τους ογκόλιθους των αρχαίων τειχών. Εκεί θα βρείτε τα αγαπημένα σας στέκια για φαγητό, καφέ και ποτό. Από την Ιουλίδα ξεκινά και ο δρόμος που οδηγεί προς το επιβλητικό μοναστήρι της προστάτιδας του νησιού, Παναγίας της Καστριανής στο λόφο Καστρί πάνω σ’ ένα βράχο, με μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα.



. ..

Για μπάνιο, οι επιλογές είναι αρκετές. Σε απόσταση 1 χιλιομέτρου προς τα βόρεια από την Κορησσία, θα βρείτε το Γιαλισκάρι, μια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλανά νερά. Μπάνιο θα ευχαριστηθείτε, επίσης, και προς τα ανατολικά, σε όμορφες και γραφικές έρημες αμμουδιές όπως οι Συκαμιά και Καληδονήχι, αλλά και στις περιοχές Κούνδουρος και Ποίσσες, στη νοτιοδυτική Κέα.

Θεόφιλος Μπάμπουλης
Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου
Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού που αξίζει να γνωρίσετε είναι ο ύψους 8 μέτρων Φάρος του Αγίου Νικολάου, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από το 1831, με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ακριβώς δίπλα του, στην άκρη του λιμανιού στο Βουρκάρι, απέναντι από την Κορησσία. Είναι ένας από τους παλιότερους φάρους της Ελλάδας, λιθόκτιστος, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που έχει χτιστεί στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1860 με πετρέλαιο, ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έμεινε σβηστός. Από το 1986, όμως, ηλεκτροδοτείται και λειτουργεί με επιτήρηση.
Θεόφιλος Μπάμπουλης
Ο Λέων της Κέας
Ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο σας περιμένει απέναντι από την Ιουλίδα, προς τη βρύση του Βενιαμίν, όπου θα δείτε ένα λιοντάρι σμιλεμένο στον βράχο, το οποίο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. Χαρακτηριστικό του είναι το αινιγματικό του χαμόγελο, ενώ το μήκος του φτάνει τα 6 μέτρα, αποτελώντας κάτι σαν σήμα κατατεθέν του νησιού. Σύμφωνα με έναν από τους μύθους γύρω από το γλυπτό, ένα λιοντάρι, με εντολή του Δία, είχε σώσει τους κατοίκους από τις νύμφες κι έτσι όταν αυτό εξαφανίστηκε, οι κάτοικοι το σκάλισαν στο βράχο για να συνεχίσει να τους προστατεύει. Το σίγουρο είναι ότι το γλυπτό είναι επιβλητικό και μοιάζει πραγματικά σαν να... φυλάει την περιοχή.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε την Ακρόπολη με ανοιξιάτικο φόντο, από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο του αρχαίου κόσμου από την αρχή.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
jtasoni@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου