Style Icons: Εκκεντρικές γυναίκες που άλλαξαν τη μόδα

Ανάμεσα σε πολλά cliché το “less is more” κατακτά δικαιωματικά τη πρώτη θέση, μιάς που έχει βοηθήσει το γυναικείο πληθυσμό σε εποχές οικονομικής στενότητας και δεν-έχω-τίποτα-να-φορέσω κρίσεις. Παρ’ όλα αυτά επειδή το less.. should be more κάνει επιτέλους την επιστροφή του και επειδή κανείς ποτέ δεν εξύμνησε το ‘εκθαμβωτικό’ normcore outfit σου, ευτυχώς υπήρξαν και υπάρχουν μερικές εκκεντρικές γυναίκες ως σημεία αναφοράς.

Τι έιναι όμως αυτό που διαμορφώνει ένα εκκεντρικό style icon; Είναι η ικανότητα να δημιουργήσει παρά απλά να παρακολουθήσει, να τολμήσει όταν οι υπόλοιποι διστάζουν και φυσικά να διαπρέψει όταν άλλοι αποτυγχάνουν. Να, λοιπόν, μία λίστα με γυναίκες που όρισαν την εκκεντρικότητα και άλλαξαν το κόσμο της μόδας μιά για πάντα.

Anna Piaggi


  H Anna Piaggi υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της μόδας, όχι μόνο για τη καριέρα της ως δημοσιογράφος και στυλίστρια στην Ιταλική Vogue, αλλά και ως μούσα σχεδιαστών όπως Karl Lagerfeld και Stephen Jones.  Η Piaggi είχε στη κατοχή της μία κολοσσιαία ντουλάπα με αμέτρητα ρούχα και αξεσουάρ, την οποία το Victoria & Albert Museum του Λονδίνου παρουσίασε σε έκθεση ονόματι ‘Anna Piaggi Fashion-ology’. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελούνταν από vintage  και designer couture δημιουργίες σχεδιαστών όπως Balenciaga και Fendi και στην οποία οι επισκέπτες πληροφορούνταν πως η Piaggi είχε 265 ζευγάρια παπούτσια, 932 καπέλα, σχεδόν 3.000 φορέματα και 31 φουλάρια με φτερά. Ποτέ δεν εθεάθη με το ίδιο outfit 2η φορά και σε όλες της τις εμφανίσεις προτεραιότητα είχαν τα πολύ έντονα χρώματα και statement καπέλα. Η Anna Piaggi πέθανε τον Αύγουστο του 2012 στη ηλικία των 81 ετών.

Daphne Guinness


  Από τα πιο πολυσυζητημένα style icons και με τις περισσότερες αμφιλεγόμενες εμφανίσεις είναι η Daphne Guinness. Ζωγράφος, μουσικός, ηθοποιός και σχεδιάστρια η Guinness βρίσκεται πολύ ψηλά στο κόσμο της μόδας κυρίως για τη δημιουργικότητα και το προκλητικό της στυλ. “Noμίζω πως απλά ο κόσμος έχει τρελαθεί τελείως και όλοι φοράνε τα ίδια”  έχει πεί όταν ρωτήθηκε για τα εκκεντρικά της outfits. Επίσης, ο Valentino έχει πει για εκείνη:  “H ζωή είναι μία θεατρική σκηνή για τη Daphne. Κηδείες ή πάρτυ, πάντα κάνει μία παράσταση.”  H Guinness συντέλεσε στη παραγωγή ενός γαντιού σε στυλ πανοπλίας το οποίο αποτελείται από 5.000 διαμάντια και θεωρείται από τα πιό τεχνολογικά προηγμένα κοσμήματα/αξεσουάρ.  Μούσα αλλά και δημιουργός η Daphne Guinness πέρασε δύο χρόνια εκθέτοντας εκατοντάδες από τα ρούχα της για το Fashion Institute of Technology.

Isabella Blow


  H Ιsabella Blow είναι το μεγαλύτερο style icon της Βρετανικής μόδας και μάλλον η βασίλισσα του εκκεντρισμού. Είναι η γυναίκα που ανάμεσα σε πολλά άλλα ταλέντα, ήταν αυτή που ανακάλυψε σχεδιαστές όπως ο Alexander McQueen –του οποίου αγόρασε ολόκληρη τη collection που δημιούργησε για το show της αποφοίτησής του στο Central Saint Martins για 5.000 λίρες- αλλά και μοντέλα όπως η Stella Tennant και Sophie Dahl. Αυτό όμως που πραγματικά ήταν το σήμα κατατεθέν της ανάμεσα σε άλλα φαντασμαγορικά outfits και αξεσουάρ, ήταν τα καπέλα/headpieces τα οποία έκαναν τη διαφορά. Δημιουργίες του σχεδιαστή Philip Treacy και αγαπημένου της φίλου ήταν αυτά που άφησαν ανεξίτηλες τις εμφανίσεις της σε διάφορα events, όπως το fashion show της σχεδιάστριας Julien McDonald, στο οποίο φόρεσε ένα αξεσουάρ στο κεφάλι-πρόσωπό της σε σχήμα..αστακού –κάτι από το οποίο αργότερα εμπνεύστηκε η Lady Gaga. Ήταν η γυναίκα η οποία φόρεσε το ίδιο της το επίθετο ως headpiece και θαυμάστηκε από κάθε νεαρή fashionista που σέβεται τον εαυτό της. Η Isabella Blow πάσχοντας από χρόνια κατάθλιψη, έδωσε η ίδια τέλος στη ζωή της το Μάϊο του 2007 στη ηλικία των 48 ετών.

Anna dello Russo


  Mία από τις πιό αναγνωρίσιμες fashion περσόνες του industry, η Anna dello Russo, βρίσκεται και εκείνη πολύ ψηλά ανάμεσα στις γυναίκες που διαμορφώνουν την ιδέα της εκκεντρικότητας στη μόδα και αποτελεί πρότυπο για τους θαυμαστές των τολμηρών outfits. Με εμφανίσεις βγαλμένες κατευθείαν από τα catwalks –φορεμένα μόνο μία φορά και ποτέ ξανά- η Ιταλίδα στυλίστρια έγινε πρότυπο και επηρέασε το street style από πολύ νωρίς μέσα από blogs όπως το The Sartorialist και Jak & Jil. H dello Russo, πρώην στυλίστρια για την Iταλική Vogue και νυν editor-at-large για τη Vogue Nippon, ανέπτυξε το δικό της blog, ονόματι annadellorusso.com, βασισμένο στο προσωπικό της γούστο και fashion lifestyle. Δεν έμεινε μόνο εκεί όμως: ποζάροντας για editorials σε περιοδικά όπως 10 και Interview, συγχρόνως λάνσαρε το δικό της άρωμα, ‘Beyond’ και συνεργάστηκε με τα H&M για μία collection με κοσμήματα, τσάντες και παπούτσια στην οποία και ήταν η ίδια το πρόσωπο της καμπάνιας. Η Αnna dello Russo έχει στη κατοχή της γύρω στα 4.000 ζευγάρια παπούτσια και ένα ξεχωριστό διαμέρισμα μόνο για τα ρούχα της.

Iris Apfel


  H Iris Apfel μπορεί να είναι 95 χρονών αλλά αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλες τις ηλικίες. Με τα oversized κοσμήματα, τα έντονα χρώματα και τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά της έχει κατακτήσει δίκαια τη θέση της ανάμεσα στα εκκεντρικά style icons της Νέας Υόρκης και έχει αποδείξει έμπρακτα πως δεν χρειάζεται να είσαι απλά νέα για να είσαι fashionable. H Apfel είναι ορκισμένη second-hand shopper και αρνείται να δώσει παραπάνω από 15 δολλάρια για ένα ζευγάρι jeans, αν και κατέχει τη πίο υπερβολικά ακριβή συλλογή από κοσμήματα. Έχωντας πρωταγωνιστήσει σε καμπάνιες όπως της εταιρείας καλλυντικών M.A.C. –άλλη μία απόδειξη πως τα νιάτα δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση-, το 2005 το Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης παρουσίασε μία έκθεση με τίτλο ‘Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel’. Η Αpfel έχει πεί: “Υπάρχει μία στενάχωρη έλλειψη λάμψης στο κόσμο σήμερα και δεν υπάρχει καμία απολύτως φαντασία.”
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου