Η Αργεντινή του Μέσι παγκόσμια πρωταθλήτρια σε έναν μυθικό τελικό (2-2 το 90λεπτο, 3-3 η παράταση), λύγισε την Γαλλία στα πέναλτι (4-2)

 Η Αργεντινή εκθρόνισε την Γαλλία νικώντας την σε έναν συγκλονιστικό τελικό στη διαδικασία των πέναλτι με 4-2 και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Οι λατινοαμερικάνοι προηγήθηκαν με 2-0, ο Κιλιάν Εμπαπέ με δύο γκολ ισοφάρισε σε 2-2 και η παράταση ολοκληρώθηκε με σκορ 3-3.

Το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι με τον Μαρτίνες να νικάει τον Κομάν και τον Τσουαμενί να αστοχεί. Η Αργεντινή βγήκε νικήτρια στη ψυχοφθόρα διαδικασία με τον Μέσι να σηκώνει το τρόπαιο. Ο διάδοχος του, Κιλιάν Εμπαμπέ πέτυχε χατ τρικ στα 120 λεπτά του τελικού, σκόραρε και στα πέναλτι, αλλά στο τέλος χαμογέλασε η «αλμπισελέστε».

-title">Μουντιάλ 2022: Ώρα στέψης - Αργεντινή και Γαλλία στη μάχη για τον θρόνο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Το παιχνίδι στο ξεκίνημα του ήταν ισορροπημένο, ωστόσο σταδιακά η Αργεντινή κέρδιζε μέτρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έψαχνε τρόπους για να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα της Γαλλίας.

Στο 8′ ο Ντι Μαρία έκανε ωραίο γύρισμα, ο Ντε Πολ βρήκε ελεύθερο χώρο να σουτάρει, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Βαράν και πέρασε δίπλα από το δοκάρι.

Στο 17’ μετά από λάθος του Ερναντέζ, ο Μέσι έφυγε στην κόντρα, άνοιξε στον Ντε Πολ, αυτός «έσπασε» την μπάλα στον Ντι Μαρία, ο οποίος εντελώς αμαρκάριστος έκανε κάκιστο τελείωμα.

Τραβηγμένο πέναλτι

Στο 21’ οι λατινοαμερικάνοι κέρδισαν πέναλτι για μαρκάρισμα του Ντεμπελέ στον Ντι Μαρία. Από το βίντεο φαίνεται πως η απόφαση του ρέφερι ήταν τραβηγμένη.

Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε στο 23’ ο Μέσι και άνοιξε το σκορ (1-0). Ο 35χρονος σταρ με το 12ο τέρμα του (έπιασε τον Πελέ) συνολικά σε παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έγινε ο πρώτος που σκοράρει σε όλους τους νοκ-άουτ αγώνες, από τότε που μπήκε η φάση των 16 το 1986.

Ηταν φανερό ότι η Γαλλία ήταν σε… λήθαργο και δεν μπορούσε να αντιδράσει στη πίεση της Αργεντινής, ούτε και μετά το 1-0. Το 2-0 ήταν θέμα χρόνου κι αυτό ήρθε στο 36’ σε μία αντεπίθεση για σεμινάριο. Η μπάλα πέρασε από Ρομέρο, Μέσι, Άλβαρες, ΜακΆλιστερ, αυτός έβγαλε σε θέση τετ-α-τετ τον Ντι Μαρία με τον Γιορίς και με πλασέ έδωσε προβάδισμα δύο γκολ στην ομάδα του. Ο 34χρονος ακραίος επιθετικός μετράει γκολ σε τέσσερις τελικούς της Αργεντινής: Ολυμπιακούς Αγώνες 2008, Copa America 2021, Finalissima 2022, Μουντιάλ 2022!

Δύο αλλαγές

Η Γαλλία ήθελε ένα σοκ για να συνέλθει και ο

Ντιντιέ Ντεσάμπ  πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου αντικατέστησε τους δύο από τους τρεις επιθετικούς της ομάδας του, τον Ζιρού και τον Ντεμπελέ, για να αφυπνίσει την ομάδα του. Στο πρώτο μέρος οι τρικολόρ απέτυχαν να καταγράψουν τελική ή έστω επαφή εντός περιοχής της Αργεντινής, κάτι που δεν έχει συμβεί από το 1966 μέχρι σήμερα σε τελικό Μουντιάλ!

Οι λατινοαμερικάνοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα και στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 49’ ο Ντι Μαρία άλλαξε παιχνίδι, ο Ντε Πολ έπιασε το σουτ, αλλά ο Γιορίς απέκρουσε την μπάλα. Στο 59’ διαγώνιο σουτ του Αλβάρες απέκρουσε ο Γάλλος γκολκίπερ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Μέσι ήταν άστοχος με σουτ από το ύψος του πέναλτι.

Η ώρα του Εμπαπέ

 

Ο Εμπαπέ στο 71’ έκανε για πρώτη φορά αισθητή την παρουσία του στον τελικό, αλλά το σουτ του πέρασε ψηλά άουτ.

Η Γαλλία στο 79’ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Κολό Μουανί από τον Οταμέντι. Το πέναλτι εκτέλεσε ο Εμπαπέ στο 80’ και μείωσε το σκορ σε 2-1.

Ο 24χρονος σταρ στο επόμενο λεπτό «χτύπησε» για δεύτερη φορά. Ο Κομάν έκλεψε την μπάλα από το Μέσι, ο Τουράμ άλλαξε την μπάλα με τον Εμπαπέ κι αυτός με υπέροχο τελείωμα ισοφάρισε σε 2-2.

Στο 94’ ο Μαρτίνες απέκρουσε σουτ του Ραμπιό μέσα από την περιοχή, ενώ στο 97’ ο Γιορίς απομάκρυνε τη βολίδα του Μέσι.

Χατ τρικ

 

Στη κανονική του διάρκεια ο τελικός δεν ανέδειξε νικητή (2-2) και στην παράταση η πρώτη μεγάλη ευκαιρία χάθηκε στο 105’. Ο Μαρτίνες Λαουτάρο σούταρε και ο Ουπαμεκανό με το σώμα του έδιωξε τον κίνδυνο. Στο επόμενο λεπτό ο φορ της Αργεντινής βρήκε απέναντι από τον Γιορίς, αλλά και πάλι δεν τον νίκησε.

Στο 107’ ο Γιορίς απέκρουσε σουτ του Μέσι και στο επόμενο λεπτό ο 35χρονος άσος έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην Αργεντινή (3-2).

Στο 116’ η Γαλλία κέρδισε πέναλτι σε χέρι του Μοντιέλ και στο 118’ ο Εμπαπέ έκανε χατ τρικ και ισοφάρισε σε 3-3.

Στο 120’ ο Εμπαμπέ έκανε σέντρα – σουτ και η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ.

Στο 123’ ο Κολό Μουανί βρέθηκε απέναντι από τον Μαρτίνες, αλλά ο τερματοφύλακας της Αργεντινής τον νίκησε! Στην αντεπίθεση ο Μέσι σέντραρε, ο Λαουτάρο Μαρτίνες αστόχησε με κεφαλιά.

Πέναλτι

 

Απίστευτος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι.

Η διαδικασία:

Εμπαμπέ: 0-1

Μέσι: 1-1

Κομάν: Απέκρουσε ο Μαρτίνες

Ντιμπάλα: 2-1

Τσουαμενί: άουτ

Παρέδες: 3-1

Κολό Μουανί: 3-2

Μοντιέλ: 4-2

Ο Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία) έδειξε κίτρινη κάρτα στους Φερνάντες, Ακούνια, Παρέδες, Μοντιέλ, Ραμπιό, Τουράμ, Ζιρού.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ε. Μαρτίνες, Μολίνα (91’ Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταγλιαφίκο (121’ Ντιμπάλα), Ντι Μαρία (64’ Ακούνια), Ντε Πολ (102’ Παρέδες), Φερνάντες, Μακ Άλιστερ (116’ Πεσέλα), Μέσι, Άλβαρες (102’ Λαουτάρο Μαρτίνες).

ΓΑΛΛΙΑ: Γιορίς, Κουντέ (121’ Ντισασί), Βαράν (113’ Κονατέ), Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ (72’ Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (85’ Φοφανά), Ντεμπελέ (41’ Κολό Μουανί), Γκριεζμάν (72’ Κομάν), Εμπαπέ, Ζιρού (41’ Τουράμ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου