Σύβοτα: Αυτή είναι η ιστορία τους
Τα Σύβοτα είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Εδώ έλαβε χώρα η μάχη Κορινθίων και Θεσπρωτών εναντίον των Κερκυραίων. Η ναυμαχία έγινε κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου το 433 π.Χ. Στην περίοδο της τουρκοκρατίας η περιοχή άλλαξε προσωρινά όνομα και ονομάστηκε Μούρτος από το όνομα του προκρίτου, ο οποίος λαφυραγωγούσε τα διερχόμενα εμπορικά πλοία. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε ως το 1959, όταν και επανήλθε η παλαιά ονομασία.
Το πολύ γραφικό λιμανάκι στα Σύβοτα
Επίκεντρο στα Σύβοτα είναι το πολύ γραφικό λιµανάκι που τα περιβάλλει με σήμα κατατεθέν την πλακόστρωτη προκυμαία του. Σε αυτή την προκυμαία, όσο απολαμβάνετε εκλεκτά φαγητά, ποτά, ή γλυκά στα «τραπεζάκια έξω» θα έχετε την αίσθηση πως βρίσκεστε σε πίνακα ζωγραφικής. Στην ουσία, όλος ο παραθαλάσσιος οικισμός είναι χτισμένος μέσα σε έναν κλειστό κόλπο. Σημειώστε πως η μαρίνα μπορεί να φιλοξενήσει μικρά σκάφη.
Το βουτηγμένο στο τιρκουάζ τοπίο συμπληρώνουν οι καταπράσινοι λόφοι και τα σπίτια µε τα κόκκινα κεραμίδια. Και φυσικά, λίγο πιο μακριά από αυτό το λιμανάκι ξεκινά η διάσημη δαντέλα με τις μοναδικές παραλίες που είναι ίσως οι πιο κοντινές στην Ελλάδα, στο στυλ της Καραϊβικής. Άλλοτε απλωτές σε μέγεθος, άλλοτε σχεδόν «ατομικές» πεντακάθαρες, απάνεμες, με τροπικά χρώματα και κρυστάλλινα νερά. Απέναντι από τον κόλπο βρίσκονται τα πευκόφυτα νησάκια Άγιος Νικόλαος, Μουρτεμένο -Μικρό και Μεγάλο- και Μαύρο Όρος. Σημειώστε πως το 1884 κατασκευάστηκε στο νησάκι Μαύρο Όρος ένας φάρος από την Γαλλική εταιρία Οθωμανικών Φάρων. Το ύψος του είναι 14 μέτρα και είναι ένα πραγματικά θεσπέσιο αξιοθέατο που αξίζει να δείτε από κοντά
Τα Σύβοτα είναι πνιγμένα στο πράσινο και αυτή η φράση δεν είναι καθόλου υπερβολική – θα το δείτε και εσείς. Στις παραλίες τα δέντρα φτάνουν σχεδόν… μέχρι τη θάλασσα. Καθώς η περιοχή είναι διάσημη πολλά χρόνια τώρα, η τουριστική τους υποδομή είναι πάρα πολύ καλή οπότε και εδώ δεν θα σας λείψει τίποτα – από λιτά ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία-resort και από κλασικές ταβέρνες μέχρι γκουρμέ εστιατόρια αλλά και προσεγμένα μπαρ το… μενού έχει απ’ όλα.
Σύβοτα: Οι παραλίες για να κολυμπήσετε
Όπως είπαμε, οι παραλίες στα Σύβοτα έχουν εξωτικές αποχρώσεις γαλάζιου και πράσινου και στην ουσία αποτελούν το μεγαλύτερο ατού της περιοχής. Άλλο βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η άλλοτε λευκή, άλλοτε χρυσαφένια τους άμμος και τα ζεστά τους νερά.
Οι πιο γνωστές παραλίες είναι οι εξής: Γαλλικός Μώλος, Ζέρι, Σταβέντο, Ζάβια, Μέγα Άμμος και Μικρή Άμμος, Μέγα Τράφο.
Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η παραλία Ζάβια, η οποία σε αντίθεση με τις άλλες, έχει μάλλον δροσερά νερά λόγω των πηγών γλυκού νερού που την περιβάλλουν. Επίσης, οι λάτρεις των θαλάσσιων σπορ μπορούν να επιλέξουν τη Μεγάλη Άμμο.Σημειώστε πως ο Γαλλικός Μώλος, το Ζέρι και το Σταβέντο διαθέτουν καφέ και ταβέρνες και είναι ιδανικές για οικογένειες.
Οι πιο διάσημες παραλίες από όλες βρίσκονται στα απέναντι νησάκια και αυτές είναι η Μπέλα Βράκα, μία από τις καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα και η Πισίνα. Η πρώτη είναι στο νησάκι Μουρτεμένο και η δεύτερη στο Μαύρο Όρος. Για τη Μπέλα Βράκα δεν θα χρειαστείτε απαραίτητα καραβάκι, μπορείτε να φτάσετε και περπατώντας μέσα από την υποθαλάσσια λωρίδα άμμου, βάθους µερικών εκατοστών. Όσο για την Πισίνα θα έρθετε ως εδώ με βάρκα από το λιμάνι των Συβότων.
Στο ίδιο στυλ και η σπηλιά του Παπανικολή, στην οποία θα φτάσετε με καραβάκι επίσης. Το μπάνιο μέσα στην αγκαλιά της είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία. Το νησάκι του Αγίου Νικολάου έχει με τη σειρά του τις υπέροχες παραλίες: Διαπόρι και Πάνα.
Πάργα και Πέρδικα: Μέρη που αξίζει να δείτε
Σε κοντινή απόσταση από τα Σύβοτα βρίσκονται δύο περιοχές με εξίσου πανέμορφα τοπία να προσφέρουν στον επισκέπτη. Ένα από αυτά είναι η Πέρδικα, επίσης πολύ τουριστική και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα Σύβοτα. Είναι χτισμένη πάνω σε οροπέδιο με πανέμορφη θέα στην Κέρκυρα και στο Ιόνιο πέλαγος. Οι παραλίες εδώ χαρίζουν εξίσου μαγευτικές εικόνες ενώ όλος ο τόπος περιβάλλεται από ελαιώνες και έναν προικισμένο κάμπο.
Οι πιο γνωστές και όμορφες παραλίες είναι το Καραβοστάσι, ο Αρίλλας και η Αγία Παρασκευή. Η περιοχή είναι εξίσου πολύ καλά ανεπτυγμένη- έχει κάμπινγκ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, καφέ κτλ.
Στα ατού της Πέρδικας σημειώστε και την πλακόστρωτη πλατεία της, το μουσείο λαϊκής τέχνης και την πεντανόστιμη τοπική κουζίνα που θα γευτείτε στα ταβερνάκια της. Επίσης, εδώ υπάρχουν και τα ερείπια της αρχαίας Πόλης Ελίνα η οποία ήταν αποικία των Κορινθίων.
Το ίδιο διάσημη με τα Σύβοτα είναι και η Πάργα, βρίσκεσαι στη στεριά αλλά σαν να είναι σε νησί. Η απόσταση μεταξύ τους είναι 28 χιλιόμετρα. Απέναντι της, η Πάργα έχει τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Στην δεξιά πλευρά της Πάργας τις εντυπώσεις κλέβει το μεσαιωνικό της κάστρο.
Οι εμφανείς επιρροές της επτανησιακής αρχιτεκτονικής δίνουν μια ντελικάτη πινελιά στην προικισμένη πόλη. Οι παραλίες στην Πάργα που αξίζουν την επίσκεψή σας είναι Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι, Βάλτος, Σαρακήνικο, Λύχνος, Αϊ Γιαννάκης.
Όπως και τα Σύβοτα, έτσι και η Πάργα έχει απέναντι της ένα νησάκι και το όνομα αυτού είναι «Νησί της Παναγιάς». Μια εκκλησία αλλά και με μεσαιωνικά και ενετικά κτίσματα στολίζουν αυτή τη μικρή φέτα γης.
Πώς θα έρθετε στα Σύβοτα
Το ταξίδι με το αυτοκίνητο διαρκεί περίπου 5,5 ώρες από την Αθήνα. Ακολουθώντας την Εθνική Οδό Πρέβεζας – Ηγουµενίτσας θα στρίψετε αριστερά στην Πλαταριά και σε 11 χλµ θα είστε εκεί. Μπορείτε επίσης να πάρετε το ΚΤΕΛ από Κηφισό και να φτάσετε ως εδώ µε ανταπόκριση στην Ηγουµενίτσα.
Τα Σύβοτα με δύο λόγια… Παρ’ ό,τι τουριστικά και πολυσύχναστα, τα Σύβοτα διαθέτουν ένα τοπίο που δεν επαναλαμβάνεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Η εξωτική τους εικόνα είναι τόσο έντονη που οι διακοπές εδώ, θα σας εντυπωσιάζουν από το πρώτο λεπτό.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου