Παραλία Μπάλος: Εμπειρία ζωής τα παραμυθένια νερά στην Κρήτη

 Μοιάζει σαν να έχει βγει από τις σελίδες ενός φανταστικού κόσμου, ενός παραμυθιού. Είναι η παραλία Μπάλος, η ξακουστή τοποθεσία της Κρήτης η οποία βρίσκεται 55 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Χανίων και 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κισσάμου. Γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμος – αυτή είναι η κεντρική εικόνα σε αυτό το εξωτικό περιβάλλον, τόσο πολυφωτογραφημένο που έχει συμπεριληφθεί στους περισσότερους διεθνούς φήμης τουριστικούς οδηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις τουρίστες που είχαν ως πύλη εξόδου το αεροδρόμιο των Χανίων είχαν επισκεφθεί τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Μπάλος: Πώς πας στην μαγευτική παραλία

Παραλία Μπάλος στην ΚρήτηΤα ζεστά νερά και η ρηχή θάλασσα κάνουν τον Μπάλο μια ιδανική πρόταση για οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και οι μεγαλύτεροι θα αποζημιωθούν εάν ξεμακρύνουν λιγάκι, πέρα από τα βράχια. Κι αν παρατηρήσετε σε πολλά σημεία την άμμο να έχει ένα ιδιαίτερο ροζ χρώμα, αυτό οφείλεται στα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών! Να γνωρίζετε, ακόμη, ότι η παραλία Μπάλος αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, από την άλλη, όμως, πόσο προστατευόμενη μπορεί να είναι μια περιοχή την οποία επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο;

Κρήτη - Παραλίες: ΜπάλοςΜάλιστα, στην παραλία υπάρχουν καντίνα και ομπρελοκαθίσματα, αλλά και χώρος για να στρώσετε την πετσέτα σας. Κι όπως συμβαίνει με όλα τα όμορφα παραλιακά μέρη της Ελλάδας, η καλύτερη ώρα επίσκεψης είναι όσο πιο νωρίς και φυσικά οι μήνες Ιούνιος και Σεπτέμβριος.

Κρήτη: Παραλία ΜπάλοςΟ πιο εύκολος τρόπος είναι διά θαλάσσης. Από την Κίσσαμο αρκετές εταιρείες θα σας πάνε και θα σας γυρίσουν στον Μπάλο και δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να κάνετε μια έρευνα αγοράς, γιατί οι τιμές μπορεί, έστω και λίγο, να ποικίλουν. Ο άλλος τρόπος είναι οδικώς και να θυμάστε ότι χρειάζεται προσοχή στην οδήγηση, καθώς ο χωματόδρομος είναι σχετικά στενός, με γκρεμό από κάτω.

Μπάλος: Παραλίες στην ΚρήτηΣτο τέλος του δρόμου, ερχόμενοι πάντα από Κίσσαμο, υπάρχει ένα δημοτικό πάρκινγκ (θα πληρώσετε και κάτι συμβολικό για να κατεβείτε στην παραλία) αλλά και μια καντίνα. Βέβαια, λόγω της πολυκοσμίας, τα αυτοκίνητα παρκάρουν κατά μήκους του χωματόδρομου και αν φτάσετε μεσημέρι μπορεί να αντικρίσετε μια τεράστια ουρά! Από το δημοτικό πάρκινγκ μέχρι την παραλία θα ακολουθήσετε ένα μονοπάτι, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, το οποίο στο κατέβασμα είναι εύκολο αλλά στην επιστροφή είναι ανηφορικό και αν έχει ζέστη, μπορεί να σας ζορίσει λιγάκι, ειδικά εάν έχετε μαζί σας μικρά παιδιά, πολλά πράγματα κλπ. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε να φοράτε καπέλο και καλό είναι και αθλητικά ή, έστω, κλειστά παπούτσια.

Μπάλος: Τι άλλο μπορείτε να δείτε κοντά στην παραλία

Μπάλος - Γραμβούσα: Κρήτη
Πανοραμική άποψη από τον Μπάλο και τη Γραμβούσα

Ερχόμενοι με το καραβάκι από την Κίσσαμο στον Μπάλο θα δείτε τις άγριες ακτές της Γραμβούσας, οι οποίες ανυψώθηκαν έως και 9 μέτρα μετά το σεισμό του 365 μ.Χ. Επίσης, θα κάνετε καθ’ οδόν και μια βουτιά στην εξωτική παραλία της Ήμερης Γραμβούσας, όπου θα δείτε και το παλιό φρούριο αλλά και το ναυάγιο ενός πλοίου. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, στο ακρωτήριο Τηγάνι, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο το 1825 πολλά γυναικόπαιδα που είχαν βρει καταφύγιο εκεί, αλλά και τα ερείπια της μικρής ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου, βόρεια από τον Μπάλο, στο ακρωτήριο Κώρυκον, όπου υπάρχει και το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη. Αν κάτσετε να φάτε σε οποιοδήποτε εστιατόριο, να έχετε στο μυαλό σας τη συμβουλή διάσημου σεφ για το λάθος που κάνουμε όλοι με το ψωμί.

Ταξίδια στην Ελλάδα

Πρέβελη: Μια από τις πιο περίεργες παραλίες της Ελλάδας

Γκιόλα: Η σμαραγδένια φυσική πισίνα της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου