Επί 50 χρόνια, η Χαρούλα Αλεξίου διανύει τη δική της διαδρομή στο
καλλιτεχνικό στερέωμα. Μια διαδρομή γεμάτη επιτυχίες, σκληρή δουλειά,
νότες και μουσικές. Η διαδρομή αυτή, έφτασε στο τέλος της και η
ανακοίνωση έγινε από την ίδια, με τον ίδιο τρόπο που βρίσκεται τόσα
χρόνια στην πρώτη γραμμή. Με αξιοπρέπεια.
Η Χαρούλα Αλεξίου, λίγο μόλις καιρό μετά την κυκλοφορία του
δίσκου της με «Τα τραγούδια της ξενιτιάς» μιλώντας στο Δεύτερο Πρόγραμμα
εξομολογήθηκε πως πήρε την απόφαση να σταματήσει το τραγούδι γιατί «δεν την ακούει πια η φωνή της» και δεν θέλει να γίνει «τώρα ένα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα».
Σημαντικοί σταθμοί στην 50χρονη πορεία της Χαρούλας Αλεξίου
Η πρώτη εμφάνιση της Χαρούλας Αλεξίου στο καλλιτεχνικό στερέωμα ήταν στις αρχές του 1970 και μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από 30 δίσκους. Ας δούμε όμως ορισμένους από τους σημαντικούς σταθμούς στην 50χρονη πορεία της...- Πρώτο σημαντικό σταθμό στη δισκογραφία της αποτέλεσε η συμμετοχή της το 1972 στον δίσκο «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ» των Απόστολου Καλδάρα και Πυθαγόρα με τον Γιώργο Νταλάρα. Μουσικό έργο ιστορικής αξίας που τη δεκαετία του '70 υπήρχε σε κάθε ελληνική δισκοθήκη, σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και αυτοδίκαια εντάχτηκε στις «100 Μεγαλύτερες Ηχογραφήσεις του Αιώνα» της MINOS - EMI.
- Το 1975 ηχογραφεί τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, τα «12 ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ», με την «Δημητρούλα» να κατακτά τις προτιμήσεις του κοινού.
- Εμφανίζεται σε μπουάτ στην Πλάκα, ανοίγοντας το δρόμο σε ένα νέο τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών, τελείως διαφορετικό από τη συμβατική λογική των νυχτερινών κέντρων.
- Το 1986 συναντά για πρώτη φορά δισκογραφικά τον Θάνο Μικρούτσικο, τραγουδώντας «Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΖΑΛΗ»
- Το 1992 ξεκινά η συνεργασία της με την POLYGRAM και ακολουθεί μια πορεία που χαρακτηρίζεται από νέο ύφος στα τραγούδια. Ηχογραφεί το «ΔΙ' ΕΥΧΩΝ» σε μουσική Νίκου Αντύπα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, δίσκος που ταράζει τα νερά της ελληνικής δισκογραφίας, ανοίγοντας καινούργιο κύκλο στη μακρόχρονη καριέρα της.
- Ο δίσκος «ΟΔΟΣ ΝΕΦΕΛΗΣ '88» κυκλοφορεί το 1995 και αποτελείται από τραγούδια που έχει γράψει η ίδια. Στις 15 Απριλίου τoυ '95, η Χάρις Αλεξίου βραβεύεται για τον δίσκο αυτό, στo Palais de Congres τoυ Παρισιού με τo «Prix Adami», βραβείο πoυ απονέμει κάθε χρόνο σε μεγάλους καλλιτέχνες η Ακαδημία Charles Cros.
- Το 1996 γράφει τους στίχους για το «Τανγκό της Νεφέλης» πάνω σε μουσική της Loreena McKennitt. Το τραγούδι αυτό, μαζί με άλλες ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες της σε όλο τον κόσμο την περίοδο '92-'96, αποτελούν το υλικό του δίσκου «ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ '92-'96». Το «Ταγκό της Νεφέλης» βρίσκεται για πολλούς μήνες ανάμεσα στα δέκα πρώτα τραγούδια της world music στην Ευρώπη.
- Tο καλοκαίρι του 1997, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», έδωσε συναυλία στον χώρο της Πνύκας με φόντο την Ακρόπολη. Η τεράστια επιτυχία της πρώτης συναυλίας, στις 21 Ιουλίου, αλλά και οι υπεράριθμοι θεατές που δεν κατάφεραν να την παρακολουθήσουν, ήταν η αιτία να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα συναυλίες στην Πνύκα.
- Το 2000 ίδρυσε ιδρύει τη δική της δισκογραφική εταιρία, την «Εστία», με σκοπό να στεγάσει όλες τις μελλοντικές της προτάσεις στη δισκογραφία
- Το Δεκέμβριο του 2000 κυκλοφορεί το «ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΩΣ» το οποίο γίνεται «Lumiere Etrange» και κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη από τη Universal Γαλλίας. Ταυτόχρονα η Χάρις Αλεξίου εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αίθουσες, όπου αποθεώνεται από κοινό και κριτική με κορυφαία στιγμή την εμφάνιση της στο θέατρο Olympia του Παρισιού.
- Το 2003 ο δίσκος “ΩΣ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΣΟΥ” ξεπέρασε τις 160.000 πωλήσεις, έγινε τέσσερις φορές πλατινένιος και η Χάρις Αλεξίου αναδείχθηκε Best Selling Greek Artist για την περίοδο Αύγουστος 2003 έως Αύγουστο 2004 από τα WORLD MUSIC AWARDS, έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της παγκόσμιας δισκογραφίας.
- Το 2004, έτος Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα. Τραγουδάει στην Τελετή λήξης. Είναι η «εθνική πεντάδα» του Ελληνικού τραγουδιού, Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη, Μαρινέλλα, Γ. Πάριος, Γ.Νταλάρας.
- Το 2006 έβγαλε τον δίσκο «ΒΥΣΣΙΝΟ ΚΑΙ ΝΕΡΑΝΤΖΙ». Ένας δίσκος που ηχογραφήθηκε και αποτύπωσε την παραδοσιακή πλευρά της σύγχρονης μουσικής. Θοδωρής Παπαδόπουλος, Σμαρώ Παπαδοπούλου και Μάκης Σεβίλογλου οι δημιουργοί του, που συνέθεσαν την μουσική και στιχουργική πρόταση για μια επιστροφή στις ρίζες. Ένας δίσκος που παρόλο το ειδικό του βάρος, κατάφερε λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του, να ξεπεράσει τα 50.000 αντίτυπα παίρνοντας τον χρησμό της πλατίνας και κερδίζοντας την αγάπη του κόσμου.
- Στις 28 Ιουνίου 2008 η Χάρις Αλεξίου έδωσε τη μεγαλύτερη συναυλία των τελευταίων χρόνων στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με περισσότερους από 20.000 θεατές.
- Τον Μάιο του 2011 παρέλαβε στη Φλωρεντία της Ιταλίας το ευρωπαϊκό βραβείο Galileo για την προσφορά της στη μουσική, βραβείο με το οποίο έχουν τιμηθεί μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής και των τεχνών.
- Τον Αύγουστο του 2011 πήρε μέρος στην Τελετή Έναρξης των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ (FIBA) στην Τουρκία, στο στάδιο του Sinan Erdem της Κωσταντινούπολης. Η έναρξη των αγώνων αναμεταδόθηκε ζωντανά σε 172 χώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου