Πάτμος, η «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» Το «νησί της Αποκάλυψης» - Δείτε τις φωτογραφίες

Έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς παγκοσμίως αποτελεί η Πάτμος, το λεγόμενο «ιερό νησί» των Δωδεκανήσων, καθώς έχει άρρηκτα συνδεθεί με τον χριστιανισμό και την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη.
«Εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω δια τον λόγον του Θεού και δια την μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν ως σάλπιγγος λεγούσης: ό βλέπεις γράψον εις βιβλίον και πέψον ταις επτά Εκκλησίαις» έγραψε.


Ο μαθητής του Ιησού εξορίστηκε στην Πάτμο όπου μέσα σε ένα σπήλαιο το 96 μ.Χ. έγραψε την «Αποκάλυψη», βιβλίο-ορόσημο της χριστιανοσύνης. Το σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπως λέγεται, είναι το σημείο όπου ο Ιωάννης είχε τα οράματα που του «υπαγόρευσαν» το κείμενο της Αποκάλυψης. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, μέσα στο σπήλαιο ο ευαγγελιστής συνομίλησε με τον Θεό κι εκείνος του απήγγειλε το ιερό βιβλίο. Στο βράχο της οροφής του σπηλαίου βρίσκεται μία τριπλή σχισμή, η οποία εμφανίστηκε κατά τη στιγμή του οράματος της Αποκαλύψεως και συμβολίζει την τριπλή υπόσταση Θεού. Στην είσοδο του σπηλαίου, το ψηφιδωτό αναπαριστά τα οράματα του Ιωάννη ενώ μέσα στο σπήλαιο ο επισκέπτης μπορεί να δει τη νυχτερινή κατοικία του.
Με θαυμασμό και δέος χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν από όλο τον κόσμο για να επισκεφθούν με κατάνυξη αυτόν τον τόπο, που βρίσκεται στη διαδρομή από το λιμάνι της Σκάλας προς τη Χώρα, σε βάθος τεσσάρων μέτρων κάτω από τη Γη.
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπως και η Χώρα της Πάτμου και η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχουν αναγνωριστεί από την Unesco ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα του Αιγαίου. Άρχισε να οικοδομείται το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο, προς τιμήν του Ευαγγελιστή, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Εκ πρώτης όψεως παραπέμπει σε φρούριο, καθώς περιβάλλεται από οχύρωση ακανόνιστου ορθογώνιου σχήματος, που χτίστηκε μεταξύ 11ου και 17ου αιώνα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή της Βιβλιοθήκης της Μονής, που περιλαμβάνει πολύ σημαντικά χειρόγραφα και βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά και η συλλογή των κειμηλίων.
Η μυστηριακή αύρα και η ατμόσφαιρα κατάνυξης είναι διάχυτη στην Πάτμο, αλλά δεν είναι οι μόνοι «μαγνήτες» του νησιού. Άγρια ομορφιά, ολόλευκα χωριά που μοιάζουν σχεδόν ανέγγιχτα από την τουριστική ανάπτυξη, πανέμορφα και γαλήνια τοπία, μονοπάτια, διαδρομές αλλά και η κοσμοπολίτικη πινελιά της, κάνουν την Πάτμο αγαπημένο προορισμό πολλών ταξιδιωτών που φεύγουν γνωρίζοντας πως θα ξαναγυρίσουν.
ΠΑΤΜΟΣ ΠΑΤΜΟΣ ΠΑΤΜΟΣ ΠΑΤΜΟΣ ΠΑΤΜΟΣ ΠΑΤΜΟΣ
ΠΑΤΜΟΣ