Απαλλαγείτε από τα κιλά του Πάσχα

Οι διακοπές του Πάσχα τέλειωσαν…. όσο ξεκουραστήκαμε, ξεκουραστήκαμε και όσο φάγαμε – φάγαμε. Το θέμα είναι ότι ίσως να το παρακάναμε λιγάκι με το φαγητό! Και πώς να μην, αφού τα πασχαλινά τραπέζια ήταν γεμάτα από νόστιμα εδέσματα και ακαταμάχητα γλυκά, που μας έκλειναν το μάτι;


Μιας και οι μέρες το απαιτούσαν λοιπόν, δεν χρειάζεται να αισθάνεσαι τύψεις, απλά ακολούθησε τα tips που μας προτείνει η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Έλενα Τρουλλίδου και βρες την χαμένη σου φόρμα σε μόλις μια εβδομάδα.

Το Πάσχα «έφυγε» τα περιττά κιλά έμειναν;
Η ζυγαριά μπορεί να σας δείξει παραπάνω αυτές τις μέρες αλλά δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος. Σκεφτείτε ότι αυτές τις μέρες τρώμε πολλές διαφορετικές τροφές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την απορρόφηση και την πέψη αλλά και τροφές με περίσσιο αλάτι μαγειρεμένες που οδηγούν σε μια παροδική κατακράτηση υγρών. Σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ νιώθουμε λίγο παραπάνω «φούσκωμα». Επομένως δεν πρέπει να επικρατούν αισθήματα πανικού και άγχος.

Τι πρέπει να κάνουμε;
Αποτοξίνωση, είναι η λέξη που ακούγεται από τον καθένα που έφαγε πολύ στις διακοπές,  επισκεπτόμενος το διαιτολόγο του.  Κατ' αρχήν η έννοια της αποτοξίνωσης (αποφυγή οτιδήποτε δημιουργεί τοξικά μεταβολικά προϊόντα) συνίσταται στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και των αντίστοιχων χυμών τους, καθώς και ζωμούς(σούπες) χωρίς φυσικά καθόλου κρέας,πατάτα ή ρύζι.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η αποτοξίνωση με την ετυμολογική της έννοια είναι επικίνδυνη, κυρίως  δε όταν εφαρμόζεται χωρίς την επίβλεψη του ειδικού διαιτολόγου.

Η αποτοξίνωση με την έννοια που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών) συνιστάται για τις πρώτες μέρες μετά το Πάσχα, ειδικότερα γι αυτούς που το παράκαναν αυτό το διάστημα. Στατιστικά στο διάστημα μετά τις γιορτές διπλασιάζονται τα κρούσματα στομαχικών διαταραχών, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος, γλυκών και αλκοόλ.

Μια «μαλακή δίαιτα» (έμφαση σε ρύζι, πουρέ, μακαρόνια, φρούτα, λαχανικά) θα αποτελούσε μια καλή επιλογή για την ομαλοποίηση της στομαχικής λειτουργίας. Όσον αφορά τις σκέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι και να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος(κιλά που χάσαμε γρήγορα μετά από διακοπές με αυστηρές-στερητικές δίαιτες για να εμφανιστούμε στις παραλίες και που ξαναπήραμε τα διπλάσια με ιδιαίτερη ευκολία).

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε παράλληλα με την επαναφορά μας σε καλές διατροφικές συνήθειες, είναι η αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας.

Ποιες συμβουλές πρέπει να ακολουθούμε πιστά για την αποτελεσματική απώλεια των κιλών μας;

    Μην ξεχνάτε ποτέ την κατανάλωση πρωινού γεύματος! Τα άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό, προσλαμβάνουν 30% περισσότερες θερμίδες κυρίως από το μεσημέρι και μετά. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η απουσία του πρωινού δημιουργεί προϋποθέσεις παχυσαρκίας καθώς και τα θρεπτικά συστατικά που μπορούμε να πάρουμε από το πρωινό δεν αναπληρώνονται στα υπόλοιπα γεύματα.
    Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών, αλατιού και ζάχαρης Για επιδόρπιο προτιμήστε φρούτα, γιαούρτι με φρούτα, η γιαούρτι με μέλι  ή αν επιθυμείτε λίγο μαύρη σοκολάτα ή σπιτικό κέικ  και…δεν χάλασε δα και ο κόσμος να καταναλώνετε κάποιο γλύκισμα 1-2 φορές την βδομάδα !
    Έχετε πάντα ένα πιάτο σαλάτα ή χόρτα της αρεσκείας σας μαζί με το κάθε γεύμα σας.
    Πίνετε τουλάχιστον 1- 1 ½ λίτρο νερό/ημέρα, το νερό δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για λίγα λεπτά και το σημαντικότερο είναι ότι η καλή ενυδάτωση σημαίνει και καλύτερη μεταβολική λειτουργία.
    Αποφεύγετε να τρώτε βιαστικά και στα γεύματα να κάθεστε πάντα στο τραπέζι  Έτσι έχετε καλύτερο έλεγχο της ποσότητας τροφής που τρώτε
    Θετική διάθεση και υπομονή: Το βάρος δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Διασκεδάστε το λοιπόν και μην νιώθετε καταπίεση με την όλη διαδικασία. Τρώω υγιεινά για να επανέλθω στα κιλά μου μετά τις γιορτές δε σημαίνει στερούμαι αλλά ούτε και καταπιέζομαι. Σημαίνει βελτιώνω τις διατροφικές μου συνήθειες για να φτάσω στο επιθυμητό βάρος. Αυτό που προτείνεται σήμερα για τη σωστή και υγιεινότερη απώλεια βάρους είναι το σύγχρονο πρότυπο Αλλαγής Διαιτητικής Συμπεριφοράς (Dietary Behaviour Modification). Σύμφωνα με αυτό δεν εντάσσουμε το άτομο σε αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα διατροφής, αλλά με βάση τις υπάρχουσες διατροφικές του συνήθειες εφαρμόζουμε σύγχρονες τεχνικές για την σταδιακή αλλαγή της διατροφικής του συμπεριφοράς με απώτερο στόχο την σωστή και μόνιμη απώλεια βάρους.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου