Πρόληψη κατά του ΑΙDS: Έρωτας χωρίς φόβο!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ανακεφαλαιώνουμε για να απολαμβάνουμε τον έρωτα χωρίς φόβο…

Το AIDS είναι μια ασθένεια που αφορά όλους μας και όχι μόνο τους ομοφυλόφιλους ή τους ανθρώπους στις τριτοκοσμικές χώρες, όπως πίστευαν κάποτε.
Σήμερα λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ανακεφαλαιώνουμε και υπενθυμίζουμε σε όλους τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παίρνουν για να απολαμβάνουν τον έρωτα χωρίς κανένα φόβο…

Προστασία:

● Προφυλακτικά:

Η αγορά τους δεν είναι ταμπού. Η συστηματική και σωστή χρήση τους είναι η πρώτη ασπίδα προστασίας. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά από latex, ελέγχετε την ημερομηνία λήξης τους και πετάτε όσα έχουν εκτεθεί στον ήλιο ή σε ζέστη, έχουν μείνει στην τσέπη σας ή στο αυτοκίνητο για καιρό. Προτιμάτε τις γνωστές μάρκες, ελέγχετε το προφυλακτικό για τη σφραγίδα CE, για το διεθνές πρότυπο σχετικά με την ποιότητα των προφυλακτικών EN ISO 4074 και για την ένδειξη «ηλεκτρονικά ελεγμένο».

Όσο για το στοματικό σεξ, αποφύγετέ το όταν υπάρχουν προβλήματα στοματικής υγείας.

● Ερωτικά βοηθήματα:

Ό,τι κι αν χρησιμοποιείτε (π.χ. δονητές), φροντίστε να καλύπτεται με προφυλακτικό και μην αλλάζετε από κολπική σε πρωκτική επαφή ή από ένα άτομο σε άλλο με το ίδιο προφυλακτικό.

● Λιπαντικά:

Χρησιμοποιείτε λιπαντικά με βάση το νερό και όχι το ­λάδι, γιατί σπάει τα προφυλακτικά. Μη χρησιμοποιείτε επίσης βαζελίνη, κρέμες χεριών ή λοσιόν.

● Εξετάσεις:

Κάνετε τακτικά εξέταση αίματος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κυρίως πριν ξεκινήσετε μια σχέση, και προσπαθήστε να πείσετε και το/τη σύντροφό σας να εξεταστεί.

Συμπτώματα:

Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό (2-10 χρόνια ή περισσότερο) για να εκδηλωθεί από τη στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV και τα συμπτώματα της πρωτολοίμωξης μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή άλλων ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα.

Σταδιακά, η άμυνα του οργανισμού «πέφτει» και παρουσιάζονται συμπτώματα, όπως κόπωση, πυρετός, απότομη απώλεια βάρους, κολπικές ή στοματικές μυκητιάσεις, λοιμώξεις από έρπητα απλό ή ζωστήρα, πρήξιμο των λεμφαδένων, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και κακοήθειες. Επίσης, ο ιός μπορεί να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας π.χ. προβλήματα μνήμης. Με την πάροδο του χρόνου, εκδηλώνονται συμπτώματα από όλα τα συστήματα.

Πληροφορίες:

Τηλεφωνική γραμμή για θέματα AIDS: 210-72.22.222, 2310-422.021.

Συμβουλευτικός σταθμός για το AIDS: Τηλ.: 210-72.39.945.

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: Πολυτεχνείου 9, Αθήνα, τηλ.: 210-52.12.000, 88.99.000.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου