Νέφος, δάκρυα και ιδρώτας


Η ατμοσφαιρική ρύπανση στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας που ορίζουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ελεγκτικές αρχές......
 Την διαπίστωση αυτή κάνουν αρμόδιοι φορείς στο Λονδίνο, οι οποίοι έχουν κινητοποιηθεί εν όψει των Ολυμπιακών. Και επειδή το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο τους αθλητές αλλά και τους Λονδρέζους, οι οποίοι επιλέγουν για την άσκησή τους το τρέξιμο, την ποδηλασία, ακόμα και το skateboard στην πολή, οι ειδικοί προτείνουν πέντε κανόνες για ασφαλή άθληση. Κανόνες τους οποίους πρέπει να λάβουν υπόψη τους και οι Ελληνες τζόγκερς, ποδηλάτες και σκέιτερς.

1. Αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους δρόμους

Η άσκηση στην εξοχή είναι ασφαλώς καλύτερη όμως, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν τρόποι για να ελαττώσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της μόλυνσης στην υγεία μας. Η συγκέντρωση συγκεκριμένων σωματιδιών είναι πολύ μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες γι' αυτό, αν πηγαίνουμε στη δουλειά μας με τα πόδια, αξίζει να κάνουμε δυο βήματα παραπάνω και να αποφύγουμε την λεωφόρο.

2. Οσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά

Η επιβάρυνση για την υγεία μας είναι πολύ μεγαλύτερη όταν τα διάφορα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα αντιδρούν με το ηλιακό φως. Γι' αυτό πρέπει να επιλέγουμε πρωινές ώρες για την άσκησή μας, όταν η ποιότητα του αέρα είναι καλύτερη.

3. Παίρνουμε μέτρα

Οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται. Πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε προστατευτική μάσκα; Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής; Σύμφωνα πάντως με κάποιες έρευνες οι μάσκες με φίλτρο άνθρακα μας προστεύουν από το διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2). Επίσης θετικό ρόλο παίζουν τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά. Καλού κακού λοιπόν, φροντίζουμε να καταναλώνουμε ικανές ποσότητες από μπρόκολο, κόκκινες πιπεριές και πεπόνια, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και ελπίζουμε να αντισταθμίσουμε τις εκπομπές καυσαερίων από το προπορευόμενο λεωφορείο.

4. Η ενημέρωση σώζει

Μια προσεκτική ματιά στο ημερήσιο δελτίο ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι απαραίτητη ιδιαίτερα τις ημέρες που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα ύψη. Ελέγχουμε πάντα τις συγκεντρώσεις αερίων καθώς και επικίνδυνων για την υγεία σωματιδίων -σε αυτά περιλαμβάνεται και η σκόνη- στη διεύθυνση http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=489&language=el-GR και πράττουμε αναλόγως.

5. Εγκαταλείπουμε εγκαίρως

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από ασθένειες οι οποίες επηρεάζουν την αναπνευστική λειτουργία. Γι' αυτούς τους ανθρώπους η άσκηση είναι ακόμα πιο σημαντική αφού αποτελεί μέρος της θεραπευτικής αγωγής. Αν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι ρύποι είναι επικίνδυνοι και να αποφεύγουμε την έκθεσή μας σε αυτούς, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ασκούμαστε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου